Keresés a blogban

2012. márc. 25.

Pickerezés Gombócoson


Sikerült ismét kiruccanni pár órára egy izgalmas pickerezésre a gombócosi zárásra. Az idő már nem a legjobb formáját mutatta mivel majdnem viharos erejű szél fújt. Sötétedésig volt még három óra, kiértem a helyszínre, a záráson két spori horgászott, rövid kérdés eszik-e a keszeg, rövid válasz, nem csak a gébek de az rengeteg van... nem nagy kedvel de nekiálltam etetőanyagot keverni, összeszerelni és kigondolni hova kellene dobni. A sporik messze dobtak úgy 30-40 méterre, én úgy gondoltam ha megindultak a keszegek akkor négy öt méterre is lehet fogni. Beetettem pár gombóccal, és felcsaliztam giliszta, csonti szendvicset. Második dobásra jelentkezett az első keszeg, erős botrázással jelezte hogy fennakadt a horgon.


Gyors horogszabadítás, csalizás és mehet vissza a finom szerelék. Kedvenc horgászmódszerem tavasszal a picker botos horgászat, egy 2m 10cm- es shimano botom és hozzá szintén shimano alivio 1000-es orsóm van, ehhez 16-os zsinór. 
Már rázta is a spiccet megint valamilyen hal.... gyors bevágás és káromkodás, második halam egy géb lett.


Elszaporodtak ezek az apró de életrevaló halak, gondolom nem tesz jót a Dunának hogy ennyi van belőlük. Következő dobásokra szerencsére keszegek jöttek, méghozzá egyre nagyobbak, szebbek, úgy látszik beérett az etetés.


Mint látni a szél nem kegyelmezett, éreztem, egyre erősebben fújt, de néhány keszeg megfogása különleges élmény kora tavasszal, ezért még kitartottam egy darabig, és fogtam szépen keszeget meg gébet ( hogy a rák egye meg őket de nem eszi :-).



Amikor eltűnt a nap a fák mögött megritkultak a kapások és már nem minden dobásra jött hal hanem harmadik negyedik alkalomra. ekkor akadt horogra a banda nagy ami már  tenyeres kategóriába tartozott, ezt már élvezet volt a pickerrel kihúzni.


Ezután már nem jött semmi még géb sem, mintha elvágták volna, botom csak a széltől lengett ide oda, ezért úgy döntöttem befejezem ezt a szeles de azért eseménydús pecát. Készítettem még néhány képet a tájról pro és kontra, mindennél többet mond az emberekről. Megint  szemét, amit kedves horgászó emberek hoznak a vízpartra de miért nem viszik haza?


A zárás másik fele viszonylag szemétmentes és tiszta, ebben a környezetben lehet igazán horgászni nem a szemét hegyek között!


De a természet csodálatos, lassan zöldbe borul, eltakar minden nem oda valót.... 

4 megjegyzés:

  1. Szép. Mármint a hely, ahová kijársz.
    A gébek meg lehet, hogy istencsapásai (lesznek majdan), de az evolúció nem állt meg szerencsére, a fajok (bármit is jelentsen ez a szó) folyton változnak, alkalmazkodnak, kipusztulnak, és terjeszkednek. Gébék utóbbi fázisban vannak. Új élőhelyeket hódítanak meg, alkalmazkodnak hozzájuk. Ezek lehetnek emberi hatások is (törpeharcsa, naphal, busa, razbóra), meg természetesek is (gébek nagy része). Ez van. De én sem szeretném, ha kimennék keszegezni, oszt csak ilyen kis szörnyek jönnének ezrével.

    VálaszTörlés
  2. Mostanában szaporodtak el ennyire, talán nekik kedvez a klímaváltozás :-).nLehet azért védekezni ellenük ha picit megemelem a csalit akkor nem jön annyi, de most nem volt nálam hungarocel golyó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!
      Háh má megen géb!
      Gyanús vagy Te nekem!

      Törlés
  3. He,he, he, gyanús ez sok géb? Ezekkel nyertek a magyarok valamelyik horgász világbajnokságon, ha jól emlékszem Szerbiában?
    Én is a géb VB-re gyúrok :-)).

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.