Keresés a blogban

2012. jún. 25.

Kajakos ultra light pergetés, jászkeszegre meg, domolykóra.

Hijjnye azt a kutya mindenségit! Már megint, még mindig árad ez a szeszélyes, szerelmetes, duzzogós, kávébarna Öreg Hölgy! Most mi legyen? Itt vagyok egy számomra  teljesen ismeretlen ágrendszerben.....kajakkal, ultra light bottal, reményekkel és egy kupac műcsalival.... Ha árad akkor árad én meg horgászom csak azért is!





Ahogy eveztem egyre feljebb, már éreztem jó, hogy kijöttem, néhol ugrások, néhol fordulások jelezték, nem baj hogy árad. Bár rablásnak nyoma sem volt sehol, viszont nagyon jó beszakadt partot találtam, első helyszín ahol megpróbáltam pecálni, nem sok sikerrel, erős sodrós, húzós víz, hajómat a parti növényzethez kötöttem az erre a célra gyártott pillanatszorítós "rögtön horgonnyal": horgász-kajakom. Nem sikerült megtalálnom egyetlen kósza halnépet sem, hol vagytok bálintok, domik? A jászok NEM mert ők most boldogan kergetik egymást, ha egyáltalán kergetik ebben a zavaros rohanó katymaszban.


Az idilli állapot nem tartott sokáig, monoton, egyre erősödő dübörgés jelezte jön valami nagy vasteknő.... és elhaladt előttem se vége se eleje, bazi nagy szállodahajó!! A kényelmes külföldi utasok még az igazak álmát aludták, szegény természet meg kénytelen elviselni amit ez a dübörgő olajzabáló szörny ad neki. Ennyit az idilli pecáról, rörtön horgonyt fel! Evező a kézbe és irány az ágrendszer, csendesebb vizek felé kormányoztam a hajót .



Nagy igyekezetemben leeveztem egészen az ágrendszer és az Öreg Duna összefolyásához, közben felkelt a nap, egyre jobb idő lett csak halakkal nem sikerült találkoznom, pedig azért pödörtem rendesen miközben lefele sodródtam...


Ez a kép fántásztikusra sikeredett a spiccen, nyugodt vízen üldögélve kaptam lencsevégre, jobbról az Öreg Duna, balról az ágrendszer, mintha megkettőztem volna a képet :-) de ez eredeti nem fotoshop.


Hajók völgymenetben, hajók hegymenetben, jöttek mentek, mint a tehervonatok, hangosan, dübörögve, és büdös olajszagot maguk után húzva... Ha ez van most az Öreg Dunán, nem is akarok itt horgászni, jó, hogy Győr felett a szigetközi részen nem mennek hajók, bár ott meg víz nincs mindig. Elment a kedvem itt horgászni ezért kézbe vettem az evezőt és olyan helyet kerestem ahol nem járnak percenként bazi nagy vasteknők.


Kiszálltam, felvettem a "bűr csizmát" ez a legjobb választás ha kajkból horgászom, föld anyával közvetlen kapcsolat, máshol az ilyen iszapot pénzért kenik az emberre! Pedig csak ki kéne menni a vízpartra és ott vár a kavicsos, homokos vagy néhol iszapos föveny....


Kajakos, ultra light, pergetős, kavicsos fövenyes.... 


Szitakötőék úgy érezték a nagy melegre való tekintettel párosodni szükséges és ezt szigorúan gruppen  ö, ö, csoportosan végezték, ráadásul úgy imbolyogva mintha egy balett előadáson volnának.


Megtaláltam amit kerestem, hangulatos, árnyékos és eldugott patak, a főághoz képest letisztult vízzel de azért az látszik mekkora volt a víz pár napja. Itt van igazán létjogosultsága az ultra light botnak, el is kezdtem szűrni a vizet mert láttam pár apróbb szedést, hátha beállt ide pár apróbb domi.



Meg is jött az első ráfordulás! Mintha megakadt volna de csak egy pillanatra éreztem, nem csüggedtem újra és újra dobtam, ki a parthoz közel, bokrok alá, bedőlt fához. Meg is lett az eredménye mert sikerült egy jászkeszeget horogra csalni, ezt ilyenkor tilalom idején nem tudtam kivédeni, természetesen horogszabadítás után ment vissza, sőt olyan gyorsan, hogy fotózni sem tudtam csak a fárasztásról csináltam videót.



Lelógó lombú fák között csendben evezve a következő bokrosig mentem ahol ismét rárontott a csalimra egy domolykó! Végre megtaláltam őket, ehhez el kellet telnie kb 7 órának....


Jött a következő, szinte minden dobásra jelentkezett hal vagy lekövették vagy el is csipték a csalimat, nem számoltam a rávágásokat vagy megfogott halakat, mindegyik hal azonnal fotózás után visszanyerte szabadságát. A pikáns ebben a történetben, hogy kajak nélkül esélyem sem lett  volna ezt a helyet meghorgászi mivel két méter magas meredek part húzodott mind a két oldalon, hát ezért jó választás egy horgász kajak!!







Ezt a pillanatfotót az elengedés után sikerült elkapnom, véletlen de szerintem a legjobban sikerült kép lett! Az egyetlen ami igazán sikerült, fene gyorsak tudnak lenni mikor menekülniük kell!


Nem voltak nagyok a domik de azért egy, egy testesebb példányt is sikerült becsapnom, volt amelyik elengedés után fosott egy hatalmasat a vízbe, vagy már a kajakba is. Nem baj a halszag, halfos :-) a lényeg, hogy legyen!








Egy csodás kis befolyónál hosszabb ideig megálltam, bár domit csak eggyet fogtam, minden alakalommal csak egy jött, és utána odébb kellet állni, de ez a kis befolyó nagyon tesztett ahogy csobogott, a hangja elvarázsolt.







Belefáradtam egy pár óra után és elindultam vissza a kikötőbe, megtaláltam, megjegyeztem magamnak ezt a helyet, később is vissza fogok ide jönni, lehet akkor meg majd nem lesz itt egy hal se, a fene se ismeri ki őket... Egy árva halacska elpusztult, a meredek parta akadt, nem irigylem tőle ezt a pozíciót, még a dögevők sem tudják eltüntetni porhüvelyét csak a következő áradás....


Végezetül összevágtam egy kis videót a fárasztásokról és a kajakozásról, nem profi, nem jó de az enyém :-)


Vízállás: Gönyű, 250cm, hőméséklet: 34 C, derült ég, magasnyomású anticiklon,
víz hőméséklet: 17.5 C.

17 megjegyzés:

  1. Jó helyeken jártál, mint általában! Az ásványrárói részt mennyire ismered? Odaköltözött most egy cimborám, és, gondoltam, ezen felbuzdulva kipróbálom ott a kajakomat, meg a pecát. A Marcalon most már úgy is kezd túl sok lenni a töklevél, a Rábán meg sajnos mostanában ritkán zavaros a víz az áradástól.
    Üdv: Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Marcalon ez évben nincs már horgászati tilalom?

      Törlés
    2. Az alsó szigetközi részt ismerem, ez a bagaméri, ásványrárói, és gombócosi ágrendszer. Gyere hozd a hajót és beszéljünk meg egy pecát. Vagy ha nem tudunk közösen pecálni e-mailon szívesen segítek. A Marcalon és a Rábán még nem horgásztam ahhoz nem tudok hozzászólni de ha jól tudom már nincs tilalom...

      Törlés
    3. A Marcalon ebben a hónapban oldották fel. Itt a link: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/feloldjak_a_tilalmat_a_marcalon_-_foto/2279613/

      Törlés
    4. Majd mailben jelentkezem, a jövő héten megpróbálok elnézni!

      Törlés
    5. Sajnos a veszprémi szakaszon még nincs feloldás!
      ennek ellenére járnak ki pecások!

      Törlés
  2. Jól összehalaztad a kajakot! Nem semmi peca lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Király volt! Ronggyá kajakoztam magam az áradó Dunán, mire ahol vízre tettem a hajót belebotlottam a domikba, megérte, mindenért kárpótolt az utolsó 1,5-2 óra!

      Törlés
  3. szép volt...végre domis lett a kajak!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Tapasztaltál valamit a gázolaj szennyezésből, amit Pozsonynál a Dunába engedtek?
    Egyébként jó cikk szép képekkel.
    Gratula

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szennyezéskor nem voltam kint, utána meg igazából nem láttam semmi olyat ami olajra utalt volna, talán időben összeszedték.... remélem.

      Törlés
    2. Én sem találkoztam sem olajjal, sem halpusztulással. Úgy látszik, a Szlovák oldalon ment le... Meg talán nem volt olyan nagy mennyiségű, hogy jelentős kárt okozzon. Azért használni biztosan nem használt.
      Üdv.

      Tom
      pecazas.blog.hu

      Törlés
  5. Jó képek , szép halak, gratulálok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ritka az ilyen, hogy ennyi hal akad horogra :-)

      Törlés
    2. Siralmas ez a hajóforgalom. Nem is tudom, hogy bírnám cérnával. Nálunk megjelentek a 3 kiló körüli domik, de nehezen adják magukat. Jó a bejegyzés. Üdv

      Törlés
    3. 3 kilóóó?! Én egyenlőre örülök, a kicsiknek is, találtam egy patakot azt vallatom mostanában na itt láttam nagyot csak még nem fogtam.....

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.