Keresés a blogban

2012. okt. 31.

Életem első "legyes" domolykói.



Mivel a kezemben volt a Shakespeare Odyssey 9ft 5wt legyező bot és egy Pflueger Medalist 5-ös orsó, már csak arra vártam, hogy kipróbáljam ott, ahova szántam, a kis patakra domolykózni. 

Betört a hideg, hóval, széllel, faggyal, ez váratlanul ért, de a sóvárgás olyan erős volt, az első legyező botomat kipróbálni, hogy a havazás utáni délutánt műlegyezésre szántam. Még ízlelgetem az elnevezéseket, szakszavakat, meg mindent ami hozzátartozik ehhez a horgászmódszerhez. A tudatlanok határozottságával támadtam meg a patakot és belefogtam életem első legyező horgászatához. Ami ez után az első percekben következett az burleszk filmbe való volt, teljes téli menetfelszerelésben, felöltözve mint a medve, elkezdtem suhogtatni a patak parton, egy suhintás és a legyem fent volt a mögöttem lévő nyárfán.... Sajnos fújt a szél ami nem kedvezett a gyakorlásnak, pedig a patak már legyezésre alakította magát, a hínár eltűnt, a parti nád lekornyadt, így tiszta terepen tudtam lengetni. Pár erőtlen próbálkozás után a fülembe csengett legyes oktatóm szava - felejtsd el a pergetés mozdulatait - és a tanultakat alkalmazva egész jól sikerült felkínálnom a legyeimet. A Természet kegyesen jutalmazta próbálkozásomat, az egyik kanyar után, majdnem kúszva közelítettem meg a helyet ahol tudtam, hogy vannak domik. Harmadik nekifutásra sikerült beejtenem a legyet a nád szélébe, szépen lesüllyedt - lassan süllyedő légy volt, még nem tudom pontosan mi a neve - és pár másodperc múlva láttam megfeszül a zsinór, ezért bevágtam! Rögtön éreztem ellenfelem akadt, élvezettel tessékeltem ki a partra egy helyesebb domolykót! Boldog voltam nagyon! Abszolút a kezdők szerencséjének tulajdonítottam, hogy rögtön sikerült domolykót fognom. Ezen a helyen a következő dobásra is sikerült még egy domit akasztanom, de az erőteljesen védekezett és bevágott a hínárba, ahonnan már csak az üres legyet tudtam kipattintani.
Továbbálltam a patakon keresve a mélyebb részeket mivel a hideg front és az eső erősen lehűtötte a vizet. Sikerült még egy kis domit is becsapnom, aztán elértem a tuti helyet ahol a nagyok szoktak beállni. Egy nagyobb bokor majdnem átlóg a patak túlpartjára, és van ott egy zsilippel ellátott befolyó is. A bokor ágai alá próbáltam bevarázsolni a legyet, ha látta volna egy tapasztalt dobó, biztos körberöhög... de akkor csak az érdekelt, hogy sikerüljön eljuttatnom a legyet minél közelebb a bokorhoz. Eltűnt a légy vízközt lebegett, láttam egy felvillanó fehér árnyat kivágódni a bokor alól és már vitte is a zsinórt eszeveszett erővel!! Balin villant be egyből, de mire felocsúdtam már csak az üres zsinórt tekertem kifelé. Valószínű ő is meglátott az utolsó pillanatban és megfékezte a támadást ,így a legyem nem jól akadt. De ez már négy hal!! Kell nekik a légy!! Megvallom őszintén kicsit féltem, mi lesz ha nem kell a halaknak a felkínált légy, de ennyi hal láttán minden kételyem elpárolgott. Ebbe a horgászatba ennyi fért, hamar elkezdett sötétedni, eltűntek a domik is ezért elindultam haza. Már tervezem a következő villám pecát a patakra.  




18 megjegyzés:

  1. Gratulálok itt is az első legyes halakhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Steve!
      Azért a csukák néha hiányoznak, idén még nem találkoztam velük....

      Törlés
  2. Ügyes vagy! Nagy szerencséd is volt, de nem a halak miatt, hanem mert jól látható kapásokat produkáltak a domik. Süllyedő legyeknél (nimfa) általában nehezen észlelhető, főleg lassabb, vagy álló vizeknél.
    Az igazi legyes élménypeca nyáron lesz, szárazlegyekkel, de addigra zsilett leszel úgyis a témában. :)

    Ákos könyvét vedd meg mindenképpen! Nem nagy beruházás, de szinte minden fontos info benne van a kezdéshez is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehát nimfával horgásztam, megint tanultam valamit :-)) tudom a szezon már a végét járja de ezen a patakon megtalálhatók a domik sokáig, úgyhogy lesz még alkalmam legyezni.

      Törlés
  3. szia! egyszer írtad, hogy tanultál tőlem pár dolgot...ez most asszem meg fog változni, mától én tanulok tőled.
    Jó lesz végre egy olyan blog, ami "amatőr" legyes szemszögéből mutatja be a legyező horgásszá válás rögös útját. És tetszik, hogy nem terheltél minket a legyes argó-val :)
    GRATULÁLOK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tanulunk egymástól, az sosem árt ha az ember nyitott szemmel olvas :-)) blogokat. Ez a legyezős dolog tetszik, már egy újabb pecán vagyok túl, haltalan lett, de megint tanultam.... Megírom, oszt jól megtárgyaljuk :-)

      Törlés
  4. Szia Ervin!

    Csatlakozok az előttem szólóhoz. Én is érdeklődéssel várom a kezdő legyes lépéseket. Régebben hidegen hagyott ez a módszer, de egy hónapja a Száván gyönyörű dolokat láttam. Hatalmas pisztrángok, műlegyező sporttársat, smaragdzölt víz, csodás tájak. Teljesen más világ ez. Egyszer belekóstólnék én is...
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te Bógyó Bá! Hidd el nekem nem csak a Száván lehet gyönyörű halakat fogni legyezve.... Remélem, nem csak a szám jártatom és tavasszal meg is tudom mutatni, mi mindent lehet legyező módszerrel horogra csalni. Az amit te említesz, tényleg más világ, nekem távol van, és nem csak km-ben hanem pénzben is :-) Nekem tökéletesen megfelel majd a Duna nyújtotta lehetőség, kavicspadok, befolyók, kövezések....

      Törlés
    2. A tavaszi dunai balinokat ne várd, ívás után lesznek, mindent elkapnak, ami a vízben mozog! Akkor lehet igazán bele buzulódni a műlegyezésbe.

      Törlés
    3. Vannak terveim, ha bejön amit gondolok, akkor nagyon boldog leszek, viszont addig még sokat kell tanulnom...

      Törlés
  5. Véged van! Ez a lejtő legmagasabb pontja-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök a sikerednek!
    Kíváncsi vagyok, hogy jövő ilyenkor hogyan látod majd az egészet visszanézve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még én mennyire örülök, de a folytatás már nem volt ilyen halas, ma voltam kint délután, erős szél és áradás, azért megvizeztem pár legyet :-) Majd megírom... Jövő ilyenkor, mikor visszanézek hmm, telesen más felszerelésem lesz, más bot, orsó, és légy készlet, most ez a helyzet a pergető cuccaimmal, mindent eladtam amit egy éve használtam.... kivéve a kajakomat, bár még lehet, hogy az eladásra kerül :-O

      Törlés
  7. Szia Ervin!

    Lassan de biztosan sárgulok az irigységtől :) Nagyon szépek a fotók, szinte élnek! Milyen kamerával dolgozol? Kajakot nehogy eladd! Én egy kajakos legyes pecában látom a nagy lehetőségeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kamerám egy egyszerű panasonic lz8-as kompakt masina, a kajak eladása csakis akor lesz napirenden, ha van másik kajak amire cserélem, ennek a kajaknak nincs elég csomagtartó helye, nekem meg jövőre szükségem lesz tároló helyere a kajakon :-) Jól látod, kajakos legyes, pergető horgászat a Dunán, több napig, sátorral....

      Törlés
  8. Szevasz!

    No akkor erről hamarosan tárgyalnunk kell! Ilyen több napos pecatúrára lenne még jelentkező. Ismerek egy nagyon klassz helyet amit be lehetne járni kajakkal és van kialakított sátorozóhely is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó, én szívesen részt veszek egy ilyen túrán, az email címem tudod, ha gondolod írj majd amikor aktuális lesz és megdumáljuk.

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.