Keresés a blogban

2014. jún. 8.

Tenkara, lopakodva, cserkelve


Van ez a tenkara módszer, ami nem illeszkedik nagyon, semmilyen horgász irányzathoz, talán a legyezéshez egy kicsit. Nekem viszont tavaly óta, az egyik kedvencem lett. Saját kötésű legyekkel, és egy lehelet finom bottal, ami nem mellesleg pihe könnyű is, a legkisebb halak kifogása is élményszámba megy.
Első tenkarás próbálkozásaim, még egy normál spiccbottal történtek, kisebb halakat sikerült már akkor is becsapnom. A lopakodós, cserkelős, csatorna parti horgászat, gyerek korom óta a favorit. Így sikerült a halakhoz legközelebb kerülnöm, annál izgalmasabb nincs, mikor a látott halak elkapják a felkínált legyet, vagy műcsalit.



A módszer egyszerűsége, "anyagigénye" minimalista horgászok, állandó felszerelésévé teheti a tenkara botot.
Egy 76 grammos bot, egy tekercs zsinór, pár darab légy és mehetünk az országot keresztül-kasul szelő csatornák akármelyikére horgászni. Nagyon sokféle bot és kiegészítő van a piacon, én egy Tenkarausa Iwana  botot vettem, aminek a hossza ( 330cm ) a csatornákra megfelelő. Az akciója 6/4-es ami közepesnek mondható.


 

Ezzel a szettel horgászom egyre többet, mert rájöttem, hogy egyes csatornákon, ahol sem pergetni, sem legyezni nem lehet, ott ha óvatos vagyok, nagy halakat csaphatok be vele. A kezdet azért nem volt ilyen rózsás, mindig elakadtam valamibe, vagy nem tudtam elég messzire eljuttatni a legyet, mivel olyan könnyű az egész szett, hogy nem éreztem, mikor jó a bot lendítése. Mert itt a bot, mint valami íj úgy repíti ki a pici legyet, és ezt nehéz volt megtanulni, de sikerült.

  



A domolykók szeretik, a húzott legyet, legyen az nimfa, vagy nedves légy, nekem sokszor bejött, ha a bedobás után meghúztam a csalit, vagy csak egy kicsit megpöccintettem. Sokszor a táplálék féltés miatt, egyszerre több domolykó csapott a légy felé. Amikor már egyet megakasztottam, akkor meg egy nála jóval nagyobb követte, és úszott mellette, hátha kipottyan valami a szájából. 





Az  interneten található videók alapján, nagyobb halakat is eredményesen lehet kifárasztani ezzel a "semmi" kis bottal. Amikor megvettem, azt mondtam a bot előző gazdájának, hogy szeretnék fél méternél nagyobb domolykót ezzel a bottal fogni. A sok kisebb domi, keszeg után, talán pont a táplálék féltés miatt, megtört a jég és az álom valóság lett. Látott halra dobtam, és bár több kisebb is volt ott, végül a legnagyobb kapta el a felkínált nimfát! A bevágás után aztán elkezdődött a tánc, a bot, először azt hittem összetörik, de aztán láttam, hogy akár karikába is behajlik, a zsinór ami egy összepödört tenkara zsinór, a hal minden kirohanásánál pengő hangokat hallatott. Végül elfogyott az ereje és meg tudtam szákolni!



Ekkora domolykó nem terem minden bokorban, ezt a halat álmodtam, a kifogásáért gyakoroltam, kerestem, hol élnek, ha kellett kúsztam, ha kellett órákig álltam mozdulatlan, ha kellett gubbasztottam egy kákacsomó mögött. A sok eredménytelen horgászat, a domolykók után cserkelés, szokásaik, tartózkodási helyük megismerése, meghozta a gyümölcsét, talán már ismerem a domolykókat, talán...  




9 megjegyzés:

  1. Szia Ervin!
    Szép "munka" mint az írás, mint a horgászat is!!
    Üdv.: Robi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Dolgoztam érte" sokat :) amíg a tenkara ekkora halat adott.

      Törlés
    2. Még most is boldog vagyok, hogy sikerült, és nem szakított :))

      Törlés
    3. Nem kekeckedni akarok, de az Iwana közel sem közepes bot, az egyik legfinomabb T-USA pálca, (ha tudod, mit jelent a 6:4, akkor egyértelmű is). Iwana-Ito-Amago-Yamame: kb így van a sorrend, bár nemrég láttam új típusokat, melyek asszem a hosszukban különböznek ezektől inkább. Szóval az Iwana erősen UL kategória (ha lehet ezt mondani).
      Különben ekkora domit fogni ezzel a bottal művészet, ugyanez van nekem is. Egyszer fogtam tök véletlenül egy kilós pontyot domizás közben, futottam utána a parton. El tudom képzelni, mit művelt ez a bölény domi. :)

      Törlés
    4. Lehet nem írtam le elég részletesen, kiegészítettem a bejegyzést egy képpel amelyen jól láthatóak a különböző akciójú tenkara botok. Az Ebisu botot kihagytad a felsorolásból, ami 5:5 ultra light akciójú volt a Tenkarausa kínálatában, bár ezt már ők nem forgalmazzák, viszont nagyon sok gyártó igen. Tehát az Iwana csak light akciós, bár ez mit sem változtat a tényen, hogy az ilyen bölény domikat :) ezzel a bottal sem könnyű megfogni :)) ezért már gondolkodom egy hosszabb, erősebb kivitelben...

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.