Keresés a blogban

2014. aug. 5.

Ladikos, balinos, domolykós


 A horgász cimbora,  a gyerekkori horgász cimbora, az örökös barát. Jó pár éve nem horgásztunk együtt, mindketten mentünk a magunk útján. Aztán a horgászat ismét összehozott egy ladikos pergetős pecára.
Bejártuk a Szigetköz egyik nagyobb ágrendszerét, de halmozgást nem nagyon láttunk, már induláskor sem volt jó az idő, közelgő égdörgés jelezte, hogy jön a zivatar. Néhány haltartó helyet ismertem ebben az ágrendszerben, ezért oda irányítottuk a ladikot, és nem is hiába. Az első ilyen helyen Cimbinek akadt le egy termetes balin, a következőnél meg nekem sikerült egy szebbet kivarázsolni a vízből. Idén a balinok nem árasztanak el, ez volt talán a második méretes példány... Bár nem is nagyon horgászom rájuk, mert a domolykók elvették az eszemet :)



A Szigetköz ágrendszerében a vizet beton zárásokkal tartják a megfelelő szinten, ezeken néha átfolyik a víz. Most egy ilyen zárásnál olyat láttam, amit eddig csak könyvben olvastam: Nagy Miklós - Két hét egy horgásztanyán - című  könyvében, ami a Szigetközről szól. Egy ladikos emberke a zárásnak irányította a csónakját, aztán szépen lecsusszant az alsó ágba! Na de, hogyan jön majd vissza?! Az már az ő titka marad. Én nem mertem volna megcsinálni az biztos...


A lemenő nap mindig lázba hoz, kattintgatok ilyenkor a géppel, de sosem sikerül igazán jó képet csinálnom, mert a kis kompakt masina ilyen fényviszonyoknál már nem tudja mihez állítani magát. Talán érzékelhető a képen a pillanat varázsa, talán.


Ahol annak idején a 4 kg-os balinomat fogtam, oda mentünk utoljára, mert az a befolyó mindig jó haltartó hely volt. Most sem kellet sokat dobálnom, mert a második jól irányzott dobással fogtam egy kövér domolykót, ezzel a hallal teljes lett a délután. 
 
  

Jó volt csónakból, horgászni, valahogy visszahozta a régi időket, mikor még kisgyerekként a vízzel teli Szigetközben ladikoztunk Feri bácsival. Az öreg úgy ismerte az ágrendszert, mint a tenyerét. Én meg tanultam tőle amit lehetett, meg amit elmondott, megmutatott, persze nem mindent, csak módjával, mert mi lett volna, ha kis csikasz többet tud a vén komondornál  ;)

4 megjegyzés:

  1. Két hét az az egy! ;)

    VálaszTörlés
  2. Egy olyan alföldi csatornapecásnak mint én, ez a táj ahol horgászol valami gyönyörű! :)

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.