Keresés a blogban

2015. jan. 3.

Alsó Szigetköz rehabilitáció vége

 A bagaméri ágvégelzárás

Eljött ez a pillanat is, az Alsó Szigetköz rehabilitáció végkifejleteként lezárták a két utolsó nagy ágrendszert az Öreg Dunától.


 Bagaméri ágvégelzárás hallépcsője

 A Bagaméri zárás teljes szélességében

 Egy mentett oldali új zsilip az egyik szigetközi csatornán

Az Árvai zárás a betonhajóval, itt valósul meg a Bagaméri ág vízpótlása, az árvai ág vízszintemelése után.

A Bagaméri ág eleje az Árvai zárásról


 A betonhajó most

Egy előző bejegyzésben látható a régi zárás és a betonhajó: Link: Mentett oldali emlékek

Az Árvai ágvégelzárás, itt még nincs meg a hallépcső, még a zárás is csak félig kész


Nagy változások előtt áll a Szigetköz, ezek a változások, jórészt pozitívak lesznek a szakértők szerint. Reméljük, hogy ez így is lesz, bár nekem személy szerint vannak kétségeim, a halak szempontjából, mennyire lesz jó, hogy az Öreg Duna el van zárva most már az összes szigetközi ágrendszertől. Ez az állapot az elkövetkezendő évekre meghatározó lesz... Az Öreg Duna egyre mélyebbre kaparja magát a szigetközi kavicskúpba, az ágrendszer meg egyre jobban feltöltődik az ágvégelzárások miatt, a két rendszer egyre távolabb kerül egymástól. Az ember megint kialakított saját magának valamit, amit emberi beavatkozás nélkül nem lehet fenntartani.... Mindenesetre ezek a tények, ha valaki veszi a fáradtságot és utánajár a vízlépcső mizériának, még több érdekes dologra bukkanhat. 
 Hadd ragadjam meg az alkalmat és ajánljak mindenki figyelmébe egy könyvet, ami a Kisalföld napilap jóvoltából került elérhetővé. Ebben a könyvben feketén fehéren le van írva minden, ami az elmúlt 25 évben történt a vízlépcső ügyében a Szigetközben. A könyv címe Az eltaszított fele királyság, megrendelhető a Kisalföld szerkesztőségétől: Link:  Az eltaszított fele királyság 
 Az örök kérdés ott marad mindenkiben: Hogyan lehet háború nélkül határfolyót elveszteni?? Magyarország tudja!

4 megjegyzés:

  1. Bármi lesz is, egyes vízügyes mérnökök, vállalkozó körök biztosan jól járnak a tervezési, kivitelezési munkákkal. A halak meg jól elvannak a halastóban, minek ide olyan hal, ami nem piaci tényező (pl. domolykó, balin, bucó)? Te meg horgásszál telepített tavakon jó pénzért. :)
    Az utolsó sorodban jó a kérdés. De korrekt választ nem kapsz rá egyhamar.
    Ám, ha mégis pozitív természeti változások jőnek majd a Szigetközben, akkor majd még frankóbb képeket és írásokat olvashatunk a blogodon.
    Vagy mire egyszer odajutok lehet, már nem is fogom látni azt, ami ott érdekes?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vízlépcső magyar részről mindenkinek, aranybánya, csak a Szigetköz száradt ki többször, most meg az Öreg Dunába nem lesz víz, mert oda már nem kell... Az a baj az ágvégelzárásokkal, hogy mesterséges tavakat hoznak velük létre, ahova nem telepítenek halakat, viszont így már nem is nagyon reprodukálódnak. Úgyhogy siess mielőbb a Szigetközbe, ha halat is szeretnél fogni 😢 Mert később már csak kenuzni, meg kajakozni lesz itt érdemes.

      Törlés
  2. Na, köszönöm a biztatást, majd erről álmodok, és ösztönzöm magamat, hogy valóra is váljon az idén. Csak pénzkérdés az egész. :) Bizisten, ha kajakom volna már a tavaszon mennék. Mondjuk tilalom van, de nem annyira a halevés motivál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit ;-) Gyere, mert érdemes, még így is gyönyörű itt minden :) A halak, hááát azokkal nem biztos, hogy találkozol :-D

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.