Keresés a blogban

2013. febr. 4.

A határtalan Szigetköz.


A postás csengetett, csomagot hozott, Romániából küldték, Kézdivásárhelyről. Az internet határtalan, mi annak az esélye, hogy valaki internet nélkül, egy másik országból ismeretlenül csomagot küldjön nekem? Benne Timaffy László, Szigetköz című könyve és egy saját készítésű műcsali. 


Egy városi könyvtárban találta ezt a könyvet és mikor meglátta a címét, rám gondolt, megkérdezte tőlem, elküldheti-e, én meg örömmel igent mondtam. Ezúton is nagyon köszönöm a figyelmességet! A horgászat összehoz, és ezt mostanában a saját bőrömön tapasztalom, önzetlen, segítőkész emberekkel ismerkedtem meg. Hatalmas meglepetés volt, mikor kibontottam a csomagot és a könyv mellet egy saját készítésű műcsali is volt. A műcsaliról nem tudtam, csak arról, hogy lesz egy meglepetés a csomagban... Lesz helye a domolykós dobozomban, mennyi munka lehet ebben a kicsi fahalacskában!


 A könyv első oldalát olvasva, beleborzongtam, olyan ismerős érzésekről ír a szerző. Kicsi gyermekkorom nekem is a Szigetközhöz kötődött, mikor édesapám kereszt szüleinél nyaraltunk. A ház végében folydogált egy kis patak, csak a kerten kellet átmenni és a hátsó kertkaput kinyitva már horgászhattunk is. Tavaly decemberben ebben a kis patakban fogtam a Domolykó Császárt!
A könyvet ha elolvasom, majd írok róla, sok mindent el fog nekem mondani a szigetközi emberek régi mindennapjairól, hogy éltek, mikor még a víz uralta a környéket, mikor a tavaszi halívás nem a tilalomról szólt, hanem a bőséges halzsákmányról, mert a vízi világ számolatlanul ontotta a csíkhalat magából. Az egy teljesen más világ volt, már nem jön vissza, mert a fejlődés nem tűrte meg, helyette van egy másik vízi világ. Ami ha vigyázunk rá, talán sejtetni engedi milyen is lehetett Európa egyetlen szárazföldi deltavidéke! 



A bejegyzés képei Timaffy László, Szigetköz cím könyvéből valók.

20 megjegyzés:

  1. Jó kis télvégi olvasmány, így talán hamarabb jön végre a tavasz! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Az Ezer sziget országa megvan? Ugyanaz a szerző, Alexay Zoltánnal (remélem, jól írtam!) közösen.
    Imre

    VálaszTörlés
  3. Imre! Nincs meg de majd utánanézek és megszerzem valahol. Egyre jobban érdekel a Szigetköz múltját feldolgozó irodalom.

    VálaszTörlés
  4. Gyermekkorom nagy olvasmányélménye volt, meg még most is az. Kölcsön tudom adni, ha legközelebb Ásványon járok, de érdemes megszerezni. Valamikor egyébként is meg kéne már járatni a hajót arrafelé, ha jobb lesz az idő. Itt a Marcal is, meg a Rába is árad, olyan mind a kettő, mint a lekvár.
    Imre

    VálaszTörlés
  5. Imre! Ma Megvettem az Ezer Sziget Országa című könyvet és még három másikat, ami a Szigetközről szól :) betáraztam magamnak és majd a blogolvasóknak is. Közös kajakos peca az most már időszerű lesz :-) Sanyival ma beszéltem, jövő héten már neki is lesz engedélye... Csak mostanában kotornak mindenfelé... patakot, holtágat, befolyót... lesz itt annyi új műtárgy, hogy győzzük megjegyezni!

    VálaszTörlés
  6. Hihetetlen, hogy vannak még ilyen rendes emberek. A blog írásnak tényleg az egyik legnagyobb előnye, hogy barátságok születnek általa. És ez a mai világban az egyik legnagyobb érték!
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
  7. Tom! Amióta írom a blogot nagyon sok önzetlen segítőkész és nagyszerű emberrel ismerkedtem meg. Többek közt veled is :) ez a blog és az internet nélkül nem történhetett volna meg.

    VálaszTörlés
  8. "Csak mostanában kotornak mindenfelé... patakot, holtágat, befolyót... lesz itt annyi új műtárgy, hogy győzzük megjegyezni!"

    Jó napot! Merre folynak ezek a munkák?
    A Bagaméri ágban?
    Szigetközeben csak ebben az ágrendszerben nem jártam még, mert az a hír járta, hogy iszonyat kevés benne a víz. Amint kicsit jobb idő lesz, szándékozom megnézni magamnak, mert felkeltette a kíváncsiságomat.

    Ünnepek óta követjük párommal a blogját. Köszönjük, hogy megossza velünk ezeket a dolgokat.

    Rendszeres olvasója:
    Zed

    VálaszTörlés
  9. Gratula a könyvért a feladónak és a fogadónak is! (És persze a szerzőnek leginkáébb! :) )
    "Az ember beleszületik a tájba." Jól kezdődik.

    VálaszTörlés
  10. Névtelen! Most még a bagaméri ágban nem dolgoznak, szerintem oda majd csak nyár derekán mennek, vagy még később, az egész projektnek 2014-ben kell elkészülnie. Azt az ágat is meg fogják változtatni, ugyanis a végére tesznek egy fenékküszöböt, meg az ásványi ág végére is kerül egy gát, ezért jövőre már lesz víz mindkét ágrendszerben, csak az élő kapcsolat szakad meg az Öreg Dunával. Lesz hallépcső is de szerintem az nem hatékony, pont a nagy öreg ívni tudó halak nem úsznak majd fel az ágrendszerekbe...
    Örülök, hogy olvassák a blogot, remélem érdemes :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a választ!
    Persze, hogy érdemes! A személyes tapasztalatok számítanak csak igazán...
    Csak így tovább!
    Zed

    VálaszTörlés
  12. Ervin néz egy facebookot pls!
    Yeti

    VálaszTörlés
  13. Megnéztem és visszajelöltelek :)

    VálaszTörlés
  14. Szeretem a régi könyveket.

    VálaszTörlés
  15. Én is, néhány Szigetköz témájú könyvet beszereztem, tervezek majd pár bejegyzést ezekről.

    VálaszTörlés
  16. Lehet, hogy már említetted itt, valamikor egy régebbi posztban (na most jól lebuktam: nem olvastam még mindet...), ha igen elnézést: Szász Imre írt még csodálatosan erről a vidékről. Gyakorlatilag a Szigetközről kapott korai információim tőle származnak.
    Egy apró, számomra legkedvesebb idézet tőle:

    „…Nem tudom, lejutok-e idén Ásványra. És jövőre. Szeretnék lemenni. Pedig Ásvány már nem a régi. János bácsi úgy véli, nagyon megfogyott a hal. Lehet. Úgy érzem, mintha lassan kiszorulnék abból a jóleső, szép magányból. Kiszorítanak a motorcsónakok, a részeg hangosság. Márpedig a halon meg lehet osztozni, a vízen is, de a magányon és a csöndön nem lehet…”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szász imre könyvét még nem olvastam de meg fogom szerezni :) A sorai jól tükrözik a mai helyzetet, forgalmas és zsúfolt az ágrendszer, azért én kajakkal találtam még szinte érintetlen helyeket. A világ változik és a változással az embernek együtt kell élnie....

      Törlés
  17. Ha már könyv és Szigetköz ajánlom figyelmedbe Nagy Miklós: Két hét egy horgásztanyán című könyvét. Nem túl gyakran, de azért előfordul egy-egy eladó kötet.

    skill

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Körülnézek, talán valamelyik antikváriumban megtalálom. Gondolom azért ajánlos mert te már olvastad :)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.