Keresés a blogban

2015. jún. 23.

Műlegyezés domolykóra, videó

Végre elkészült az egyik műlegyes videóm, az előző bejegyzésben lévő domolykó főszereplésével :)
 


5 megjegyzés:

  1. Jó kis zene ez, bár nekem valahogy nem illett ide. Ámbár, ha azt akartad szimbolizálni, hogy a szigetközi műlegyes domolykóhorgászat egy igazán kemény dolog, akkor oké. :) Amúgy kik felelősek a riffekért?
    És minél több legyezős videót nézek meg, annál rejtélyesebb nekem ez a legyezős peca. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem?! Mik azok a riffek? Miért rejtélyes a legyező horgászat? A youtube-on nagyon kevès, a videó hosszával megeggyező zeneszám van, ezt találtam még hallgathatónak... Amúgy megy építő jellegű a hozzászólás :-D A legyező peca tényleg kemény :)

      Törlés
  2. riff: https://hu.wikipedia.org/wiki/Riff Csak arra gondoltam, hogy kik játszanak, de nincs nagy jelentősége. Csak szeretem a "dübörgős" zenét (is), ezért kérdeztem.
    A rejtély meg azé van, mert nem értem ezt a dobálózást, meg lógatott zsinórt, és egyáltalán. Sosem láttam élőben legyezést, sem hozzá való felszerelést. Azt még értem, hogy vannak a vmilyen rovarnak látszani akaró csalik és hogy ezek kötögetése egy külön műfaj. Nekem néha olyan, mintha maga a légykötés lenne a lényeg, mellékesen lehet velük horgászni. :D Kicsit mint a wobbler faragás, kanál készítés. Egyfajta művészet. Persze a horgászat elengedhetetlen része minden változatban valamilyen fokú "kézműves" munka, hiszen a feederhez is mindenféle kis trükk, "nyüanckodás" kell (pl. egy barátom a pelletgyártásba kavarodott bele, én meg proliként megveszem a boltba :-( )
    Eddig egy emberrel beszéltem "élőben" is, aki legyezőpecázik, de még nem volt alkalmam ezt látni is. :(
    Errefelé (Dél-Alföld) nem nagyon divatos sőt, ha megemlítem automatice a legtöbb horgász valami hegyi patakhoz köti meg a pisztránghoz. Itt csak bojli van, meg hagyományos fenekező, meg kuttyogatás, meg úszózás egyszerűsített változatban. Ponty, harcsa, csuka, esetleg amur, a többi halfaj járulékos "szemét". A feedert még azért látom itt-ott, és néha-néha megsokasodnak a pergetők is, de pl. furán néztek rám, amikor wobblert vettem, mert minek az, elég a körforgó (ami biza sokszor tényleg elég, ha csukázni mész).
    Egyszer találkoztam rakósbotosokkal, meg egyszer bolonyais pecásokkal a Tiszán. Néha valami egyszerűt kérek a helyi boltokban és furán néznek rám, mert ilyet még nem kért senki (pl. folyóvízi speckó úszót). Pedig én igen csak kocapecásnak számítok. Mondjuk műtavon, épített pályán még sosem horgásztam, a Tisza meg nagy, van hely elkülönülni.
    Egyszer lehet elkezdek legyezni, mert ugyan relytéjjes, de izgalmatosnak tűnik, de egyrészt a feederre, pergetésre sincs sokszor időm, meg riaszt az a légykötés (tipice fakezű vagyok) és gondolom a cucc se a legolcsóbb kategória.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést, hűha, a blogon nem írok ennyit mostanság, bemásolom egy bejegyzésbe :). Errefelé se olyan népszerű ám a legyezés, persze egyre többen kapnak rá az ízére, de azért a tanulás kemény, nehéz, rögös, ezt láthatod a blog bejegyzéseit olvasgatva, visszafelé... Pár éve, mikor kajakkal, szeltem a Szigetközt, én is csak keresetem a domolykót, meg a balint. Azt hittem nincs is a vízben! Aztán éveken át tartó keresés után ilyen halak jönnek a magam készítette légyre, wobblerre. Az első legyes szettemet 10 ezer magyar forintért vettem, bot, orsó, zsinór, légy, ezzel horgásztam sokáig, és még ma is, ha nem törtem volna el a botot :-D Egy pergető bot többe kerül! 1-2 órát szoktam legyezni, nem kell hozzá sok idő, nincs beetetès, nincs várakozás, egy jól sikerült dobás örömöt okoz, ha meg hal akad az külön öröm. Gyere el a Szigetközbe és megmutatom milyen :)

      Törlés
    2. Uh, mennék én, de... :(

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.