Keresés a blogban

2015. dec. 16.

Tőrbottal a vízparton

Egy tőrbot, idős, öreg, leharcolt tőrbot, ami embeöltő alatt látott már nagy halakat, de sorsa méltatlan lett, a híréhez. Évek óta vadásztam rá. Aztán megtalált, de az állapota.... már nem volt a régi.

A tőrbotok története olyan, mint a kalandoroké, mert minden bot egyedi, nem volt iparszerű gyártás, vagy soroztatgyártás. A 20. század elején igazi státuszszimbólum lehetett az ilyen horgászbot. Leselejtezett tővívó pengéből ügyes kezű ezermesterek készítették ezeket a botokat, a blank lehetett kör, négyszög keresztmetszetű "olasz", ovális, formájú vívó tőr, amit a szentgotthárdi kaszagyárban kovácsoltak, harckocsi rádió antenna, vagy minőségi hatszögletű duralumínium.  A nyél anyaga keményfa, dió, kőris, bükk, attól függően ki melyik országrészben lakott, milyen fát tudott szerzni. A tehetősebbeknek volt a bothoz peremfutó orsójuk, aminek hajtása gőzös sebességmérő-író műszer fogaskerekeiből készült, akinek meg nem volt,  az csak tároló orsóval horgászott! Képzeljük el ezt az 1,7 méteres botot tároló orsóval, micsoda nehéz lehetett a peca így! Pedig használták a tőrbotot minden módszerhez, pergetni, a Dunán fenekezni márnára, vagy éppen pontyozni, ahogy a helyzet megkívánta. Ennyi rövid kis  történelem után térjünk vissza a botom felújításra.
 Előző gazdája lefestette az egész botot feketére, eltüntetve ezzel a nyél szépségét, a réz orsó tartó csillogását, az acél blank fényességét. Gyűrű már csak a legnagyobb alsó volt meg. A bot a festék alatt csupa rozsda volt. Csiszolás, rozsdamarás,  6 réteg festés, 2 réteg lakkozás, gyűrűzés, polírozás után, használható, régi fényében újra vizeket járó társra leltem. 


A maga korában mestermű, minden apró részletre figyeltek: 

Az orsótartó anyaga réz, ötletes megoldással, egy rugó tartja az orsót a helyén:


Összesen három gyűrű van a boton, de ez a három teszi a dolgát :)


Ötletes horog klipsz, akkoriban még természetes volt a botokon:

 Kivittem horgászni, de jégbe fagyott a csatorna, remélem küzd még hallal valamikor:


13 megjegyzés:

  1. Király a bot, de nem annyira, mint a képek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sétáltam egyet, egy csatorna parton. Naplemente előtt, volt 10 percem fotózni :)
      Ez a bot maga a 20. századi történelem.

      Törlés
  2. Ez már betegség Ervin, de kívánom sose gyógyulj meg belőle! :) Öröm olvasni ezeket a bejegyzéseket!

    VálaszTörlés
  3. Szívesen olvasok régi felszerelésekről, azok dicső múltjáról, s szívesen hallgatok szép történeteket az egykor státusz szimbólumként megjelenő felszerelések használatával, felújításával, újra hadrendbe állításával kapcsolatban. Lajos barátom garázsa is rejt csodákat Fűzítőn, mikor meglátogatom, gyakran megcsodálom. Két ünnep közt meglátogat Lajos, lesz egy kis óévbúcsúztató peca, ahová szívesen várunk.
    :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csaba, ha időm engedi megyek :) A régi horgász felszerelések szeretete lassan alakult ki bennem, nem akartam eldobni a feleslegessé váló, üveg, bambusz, nád botokat, meg a régi orsóimat. Aztán egyre több ilyen régi cuccot kaptam, így a gyűjtemény növekedett, ma már szelektálom, és csak a számomra értékesebb darabokat tartom meg, vagy újítom fel.

      Törlés
  4. Ez a bot màr sokat lâtott.
    Mesélni tudna, s emlékeket őriz.
    Szépen rendbehoztad.
    Ilyet nem kapni a boltban.
    Èrtékelem, hogy megtetted.

    Gratula.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mai csirke, megérdemli, hogy gyűjteményben pihenjen.

      Törlés
  5. Ez a bot màr sokat lâtott.
    Mesélni tudna, s emlékeket őriz.
    Szépen rendbehoztad.
    Ilyet nem kapni a boltban.
    Èrtékelem, hogy megtetted.

    Gratula.

    VálaszTörlés
  6. Az év végi baráti peca időpontja december 28. hétfő, du. 15:00-tól, Mosonmagyaróváron a Mosoni Dunán. Lajos elküldi a pontos helyszínt, engem elérsz a blogomon kint levő mail címen, vagy a Lajos által átküldött telószámon. Szeretettel várunk!
    Békés Ünnepeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a meghívást, Lajossal már beszéltem. Családi program lesz, ezért most nem tudok elmenni, remélem valamikor tudunk egyet közösen pecázni.
      Békés Ünnepeket!

      Törlés
  7. Befagyott víz? Ilyet utoljára a múlt télen láttam.
    Szép képek, jó írás, remek "műemlék"!

    Ervin, Boldog Karácsonyt az egész családodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jókor jó helyen ;-) vagy pont fordítva. Békés Ünnepeket nektek is!

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.