Keresés a blogban

2016. febr. 4.

Antik horgász botok, orsók mai szemmel




Néhány régi üveg, nád horgászbotot felújítottam már, de a kedvencek továbbra is a tonkin nád műlegyes horgászbotok. A mostani télen kettőt is sikerült újjá varázsolnom. Mindegyik bottal fogok majd horgászni, az egyiket már sikerült is felavatnom.
Az idő megviseli ezeket a botokat, itthon nagyon kevés a kifogástalan állapotban lévő. Általában az első ami sérül az a lakkozás, aztán idővel a dísz cérnázás, és végül a gyűrű kötések is.
Ez még mind javítható, viszont amikor a blank sérül, az már nem minden esetben. Amennyiben a botot az évtizedek során nem tárolták száraz helyen, akkor a gombák is megtámadhatják, ez esetben sajnos menthetetlen a beteg tag, de még ekkor is van lehetőség új tagot készíteni. A mostani botok is feladták a leckét, mindegyik erősen kopott állapotban került hozzám. Az első amit felújítottam egy Made in Japan feliratú, erősebb lazacos bot. A pontos típusát sajnos nem tudom. Érdekessége, hogy a bot tagok toldásainál, kis fülek vannak, amiket összedrótoztak, hogy ne tudjon szétcsúszni a két tag. Megtartottam ezeket, és visszaépítettem.


Miután mindent lepucoltam a blankról, megvizsgálom az anyagát, végig nézem nincs-e rajta repedés, sérülés, ha nincs, akkor jöhet a terhelés próba. Karikába hajtom, ammennyire csak lehet, ha ezt kibírja, a horgászat alatt sem lesz gond.  


A gyűrűket felkötni időigényes munka, de egy kis gyakorlat után meg lehet tanulni. A díszítő kötést nehéz feltenni, mert azon csak pár menet van, néha szét szokott csúszni. 



A kész gyűrűkötés kárpótol a sok munkáért.


A botokat általában akril lakkal lakkozom, a kötéseket műgyantával borítom, így strabíró és vízálló lesz a kész bot.


Az első próbák meggyőzőek voltak, nádbottal dobni teljesen más, mint a mai ultrakönnyű botokkal. A bothoz egy Hardy Super Silex 1920-as évekbeli orsót is szereztem, ami ugyan nem legyes, hanem centrepin orsó, de legyes zsinór tárolására is alkalmas.



A következő felújított botom egy Kingfisher amerikai nádbot, nagyon könnyű, lágy spiccel, ami jó lesz domolykózni. Kettő spicc tartozik hozzá, sajnos az egyik toldó hüvelye el repedt, ezért azt még fel sem újítottam, majd ki kell találnom rá valamilyen megoldást. Viszont a lágyabb spicc tökéletes, nekem meg pont az kellet, így egy 5-ö erősségű botnak felel meg.


A boton dupla kötést alkalmaztam a gyűrűtalpaknál. Ez jobb tartást biztosít a nagyobb gyűrűknél.



Ezt a botot is kipróbáltam mielőtt élesben teszteltem. Különböző zsinórokkal dobáltam, így találtam meg a bothoz illő 5-ös úszó zsinórt.




A gyakorlatban is megállta a helyét, a téli hideg ellenére sikerült néhány domit a felszínre terelnem egy fotóra.

10 megjegyzés:

  1. Mindig is nagyra becsültem az olyan embereket, akik régi horgászfelszerelések felújítására áldozzák az idejüket, nem mellékesen értenek is ahhoz, amit csinálnak. Jelen esetben sincs ez másként, elismerésem a zseniális munkához, az íráshoz, a szép színeket is visszaadó képekhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A téli időszakban, nekem a légykötés, és a horgászfelszerelések felújítása az otthoni szabadidős tevékenység :) Szeretem csinálni, jó dolog, ha elkészül egy bot és kimegyek vele horgászni, netán még halat is fogok.. A mai rohanó világban, sokan elfelejtik, hogy nem csak hiper-szuper újdonságokkal lehet pecázni.

      Törlés
  2. Addig fogsz nádbotozni,amíg egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs is már másmilyen botod otthon. Anno egy Heddonnal próbáltam, azóta azt mondom, a grafit sehol nincs a nádhoz. Mert a műlegyezés nem a 32 méteres dobásokról szól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább úgy fogalmaznék, hogy egyre több a nádbotom :) és egyre többet horgászom velük. Nekem a nádbot a nyerő.

      Törlés
    2. Kinek volt itthon Silex orsója?

      Törlés
    3. Pár emberen keresztül ment, mire megtalált engem :)

      Törlés
    4. De az első gazdája is magar volt?

      Törlés
    5. Nem hinném, a horgászbörzén árulták, megvette valaki, továbbadta, aki tőle vette, az meg nekem adta el. Ennyit tudok a múltjáról..

      Törlés
  3. Nálam ilyenkor is dübörög, dübörögne a szezon, januárban sokat kint voltam, sok szép halat fogtam, menyusból tizenöten tiszteltek meg januárban, persze mind szabadon mehetett tovább....Az elmúlt hétvégén szépen elindult a koncér és a márna is, de mire igazán belemelegedtem volna, véget ért a lehetőség, hogy a parton lehessek, hisz ahhoz már az új jegy szükségeltetik, ami nincs még, noha Szigetköz jó részét átvette már a megyei szövetség, m az ágrendszerek sorsa még kétséges. Barkácsolni időm sincs most, annyi a meló, meg a kötött program, de ha minden jól megy, talán vasárnap lesz kis időm...

    Rendbevágom a felszerelést, a dobozokat, új zsinórokat vásárolok, horgokat, faragok ár úszót, ez van tervben.

    Nagyon tetszenek a munkáid. Van néhány tárolóorsóm, ám nagy részük egy polcon pihen, hisz nyugdíjaztam őket....

    Édesapámnál van még jó bár Germina, Hokév Universal üvegbot. Süllőzni, harcsázni használja a mai napig őket. Néha kell egy kis felújítás, ebben Lajos barátom szokott segíteni. Igazi értékek ezek a botok, a maiak közelükbe sem érhetnek. Némelyik még emlékszik a Sajóra is.
    Örülök, hogy többen is vannak még, akik becsülettel tekintenek ezekre a régi öreg, de mindmáig megbízható botokra, orsókra....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó a horgászat, de még jobb, magad által készített, felújított, régi felszereléssel...

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.