Keresés a blogban

2017. febr. 26.

Az angol beteg




Ismét egy bot felújításról fogok írni, mikor hozzám került ez az angol beteg, még nem tudtam, hogy ennyire rossz az állapota. Spicc törése volt, viszont javították, így nem vettem észre, csak mikor a kezembe fogtam és tüzetesen átnéztem.

A botot félreraktam, hónapokig... Aztán meghirdettem eladásra, mivel van több jobb állapotban lévő tonkin nád botom, így nem kezdtem neki a felújításnak, inkább az eladás mellett döntöttem. Érkeztek ajánlatok, meg is vették volna, de a sors közbeszólt. Ismeretséget kötöttem Magyarország talán az egyetlen tonkin nádbot építő mesterével, Imre Tiborral. A bot mintha nem akart volna megválni tőlem, mikor Tibor meglátta, hogy el akarom adni, felajánlotta, hogy elkészít egy új spiccet, mivel egy ilyen botot vétek eladni.. Így kezdődött az angol beteg új élete.





Egy nádbotnak lelke van, élő anyag, egy szál bambuszból készül, abból alakítják ki a szeleteket. Hosszú és időigényes folyamat, míg az egész nádból olyan spicc készül, aminek az átmérője 2mm a véggyűrűnél! Tibor elkészítette nekem a spiccet, innen, már a többi munkamenetet nekem kellet megcsinálni. Az alsó tagot lecsupaszítottam, a szokásos eljárásokkal, a spicc viszont teljesen új volt, így azzal mást kellet csinálnom. A pontos méretét az alsó végénél lemértem és levágtam, nagyon finom 1000-es csiszoló papírral minden oldalát finoman megcsiszoltam. Ezután következett az építés folyamata. 


Mivel egy angol bot volt eredetileg, így a díszítést is angolosra készítettem, egyszerű, de mégis elegáns az arany cérnázás. Ezenkívül nem is kapott más díszítő cérnát a bot. A gyűrűkiosztást Tibor segítségével állítottam össze. Megfelelő nagyságú kígyógyűrűk kerültek fel, megfelelő sűrűségben. A végeredmény számomra fantasztikus lett!











Az eddigi legjobb, legkönnyebb botomat építettem, mindösszesen 200 gramm, 9 láb hosszú, és 5-ös erősségű, az ilyen zsinórral viselkedett a legjobban. A sok segítséget ezúton is köszönöm Imre Tibornak. Nélküle ez a bot elkallódott volna, én meg rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem ismét, a hasított nád bot építés rejtelmeiről. Remélem sok évig társam lesz ez a bot. Úgy horgászni, hogy saját építésű bottal járom a vizeket, nekem a legnagyobb kincs a mai fogyasztásorientált világban.





12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép munka!
    Irigylem a hozzáértésed!
    :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Sok gyakorlással bárki megtanulhatja :)

    VálaszTörlés
  3. Csak simán angol bot, vagy van neki márkája is?:))))))))))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak simán :) Angol országból, "hand made". Most meg már magyar építés :-D

      Törlés
  4. Szép munka és az utolsó mondatodat is érdemes sokaknak átgondolni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Saját verejtékkel készült felszereléssel, nekem nagy élmény a horgászat. Ma már elfelejtették az emberek, hogy a két kezükkel mi mindent meg lehetne csinálni. Egyszerűbb a pénztárcába nyúlni és megvenni, de akkor az élmény rövid lesz, így ismételni kell. Jól kigondolt rendszer ez :)

      Törlés
  5. Egy ladik még hiányzik ;-) Azt is kellene csinálnom. Segíthetnél..

    VálaszTörlés
  6. Remélem tudod hogy fertőző vagy.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.