Keresés a blogban

2017. ápr. 17.

A Tavasz ezer arca



A Tavasz ezer arca, kinek a születés, kinek az újjászületés, és valakinek a halál jár tavasszal. Az öreg fát már csak a borostyán "élteti" míg aztán már neki sem kell és visszadől majd a földbe, hogy megint életek ezreinek adjon otthont. Így megy ez ilyenkor tavasszal, minden és mindenki az élet körforgásának részese.


Én is ezen körforgás részeként minden tavasszal a domolykókat űzöm, hajtom, horgászom. Nem sportszerű a domolykók szemszögéből, de sport a javából, ha nekem kell róla nyilatkozni. Sok, sok cserkelős, gyaloglós, kúszó, mászós, szederindás kilométer. Amit lelkesen teszek meg minden tavasszal, egyre jobb hatásfokkal, egyre jobb eredményekkel, ha eredménynek nevezhetjük a halak számának és nagyságának a növekedését. Hosszú évek fáradságos tanulása kellett nekem ezekhez az eredményekhez. Még most sem értem a végére, még az elejére sem, minél több nagy domolykót ejtek el, annál inkább belátom, hogy keveset tudok róluk, még sok, sok évnek kell eltelni domolykó vadászattal, mire kiismerem őket. A nagy domolykózás közepette, néha jöttek más halak is, néhány jász, amik a domi csapatok körül lebzseltek, elmarta a wobblert hamarabb.






 




Akkora tölgy fával találkoztam, magam se hittem neki, biztos a Gyűrűk ura forgatás után szökött meg valahogy. A közepén mintha sárkány fej bújt volna ki. Ez a fa már láthatott sok évszázadot, embert, állatot, talán kapitális 6 kilós domolykót is.





A világunk folyamatosan formálódik, a történelem a szemünk előtt zajlik, az ember alakítja környezetét, és tesz róla, hogy ebben néhány állat is segítségére legyen. A hódok visszatelepítésével átszabják a Szigetköz arcát. Mindennek megvan a maga miértje, talán ennek is, majd a jövő eldönti, hogy mi volt az.





Hopp megint egy domi, szebbecske, de még nem kapitális, nőhet ez is nagyobbra, mint az összes aminek megböktem a száját. Talán lesz majd évek múlva egy, amit visszaeresztettem és megnőtte a 80 cm-t akkor majd megbököm még egyszer.
 



Szeretem a gombát, de nem mindet, ezt a kis pirosat nem, pedig nagyon szépen kellette magát a csupasz avarban, tűzpiros kalappal integetett.




Egy nap csuka, egy szép megtermett 80-as csuka kapta be a 2 cm-es domis wobblert, úgy, hogy a 16-os monofilt meg nem kapta be, meg a szerencse is mellém állt, pedig még magára is tekerte a zsinórt, mint a citerahúr, úgy zengett, de kibírta, meg én is ideggel. Meglett, hát fotózkodtunk egymással.








Most kellene a dobpergés, mert én bizony pontyot még csak egyet fogtam ebben az életemben. Az viszont 10 kg-os volt! Emez megütötte a hármat, és ráadásul vad vízen jött, ami külön öröm! Meglepetés ponty, a tavasz nagy meglepetése :)





A sok halkergetés közepette, azért jutott időm saját portám gyümölcsfáinak dédelgetésére is. Meseszép mandulafám ontotta magából a virágillatot, a méhek, meg ezerrel dolgoztak, serénykedtek, én meg reménykedem, hogy sok kis mandula jött össze ebből a nagy munkából...





A végére marad a BIG 2, az idei tavasz nagyágyúja, becsaptam, tudatosan rá vadászva. Meglett idén is az álom, igaz, hogy kicsit vihaervert volt szegény, de túléli, mert őserő, és bölcsesség lakik benne. Mellette persze megint nagyobbak cirkáltak, de hova lenne a világ, ha mindent egyszerre megkapnék... Most lehet megint készülni, a következő tavaszra, mert már tudom hol élnek, megvan, mikor vannak bizonyos helyeken, és készülök a harcra, egy következő nagy Domival...











Találtam egy meseországot, ahol minden állat békében él, nem félnek az embertől, mert még nem láttak olyat. Minden érintetlen, és a természet uralja, gyönyörű kis sziget, ebben az urbanizált világban, remélem nem álom, és ha visszatérek majd ide, akkor nem romlik el, az élmény újra ilyen lesz, mint a képeken. 

 


 




 




Jó nagy az öröm, mikor sárga géva gombát találok, ilyen is csak tavasszal van. Otthon kirántva, olyan, mint a csirkehús, az íz élmény felejthetetlen!



12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen jó a szemed, hogy kiszúrtad:)

      Törlés
    2. Azt ne mondd, hogy aprópénzért vetted valahol!:))

      Törlés
    3. Azért nem aprópénzért, de elfogadható ;-)összegért

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Gondoltam rád :) jó pár éve olvasod a blogom, és hozzászólsz a bejegyzéseimhez :)Ezt meg én köszönöm. Bár mostanában ritkábban..

      Törlés
  3. Megtisztelsz. Közben évek óta folyton töröm a fejem, hogy tudnék eljutni pár napra arrafelé. Nem is annyira a peca miatt, csak úgy, lássam a Szigetközt. De sehogy sem jön össze. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig most már van víz, meg hal is :) az ágrendszerben. Az Öreg Duna meg olyan mint Alaszkában a hegyi folyók, érdemes végigjárni, a Szigetközt.

      Törlés
  4. Az idei tavasz blog bejegyzése. Gyönyörű halak, gyönyörű képeken.
    Ha, minden sikerül, talán júliusban én is eljutok a Szigetköbe. Most már még jobban várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép hely a Szigetköz, érdemes felfedezni. A domolykó állomány meg parádés :)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.