Keresés a blogban

2012. dec. 13.

A domolykó császár bukása.


Elmentek, mindenki, hideg lett, nagyon hideg, lehűlt a patak vize, az öreg mohos hátú domolykó, már érezte hetekkel ezelőtt. Neki meg sem kottyant a hideg víz, a beszakadt fahíd lábánál, egy mély gödörben vészelte át az elmúlt évek teleit. Ez az ő birodalma volt, nem tűrt meg senkit maga körül. Kishalak ezreit látta vonulni, menekültek a tél elől, de ő kitartott a beszakadt fahídnál. Néha még hozott valami ennivalót a patak vize, egyre ritkábban, és ő egyre éhesebb volt - csak lenne még zsákmány - de a rákok már pihentek az iszapban, a rovarok megfagytak ott, a másik világban fent, kishal meg már nem járt a környéken. 


 Egy nap gépek zajára lett figyelmes, tapasztalatból tudta ez semmi jót nem jelent, jön az ember, megváltozik minden. Mikor a gépek odaértek, nádszálak ezrei dőltek a vízbe, hirtelen világos lett, eltűntek a part menti bokrok, nádasok. Aztán csend és nyugalom szált a vízre, teltek a napok, a hideg meg szép lassan mindent átjárt.  


Az éhség nagy úr, érezte ennie kell még, teste tovább kívánta az energiát. Minden izmával megfeszült, valamit látott, egy villanás, aztán még egy! Kishal lehet, de rég nem látott már kishalat....eh, csak az éhség játszik. Csapott egyet úszóival, talán mégis kihal volt, figyelme pattanásig feszült, és akkor elúszott előtte! Megrándult a farokúszója, beindult a vadászösztöne és villámgyorsan rávágott! A szájában érezte már, de egy éles szúrást is! Gyorsan vissza a rejtekbe - gondolta - de valami húzta erősen. Most már az életéért küzdött, nem kishal volt, becsapták. Fájt a szája szeglete, minden erejével szabadulni akart, nem tudott menekülni, elfáradt, még érezte ahogy  a partra húzza  a titokzatos erő, aztán nagyon hideg lett, a látása elhomályosodott. Itt a vég. Tekintélyes élettapasztalata, most cserbenhagyta, az éhség erősebb volt nála. 





Körbeszagolt a levegőbe, lassan lépkedett a lemenő nap fényében. Lekaszálták a nádat, rekettyét, szinte sima volt a patak partja. Tudta nincs sok ideje mert gyorsan sötétedik. Lassú, nesztelen léptekkel közelítette meg a vizet, nagy csukákról álmodott. Nyáron a bedőlt fahídnál látott egyet, most oda igyekezett, mert az egy jó búvóhely volt ezen a kis vízfolyáson. A levegő már nagyon hideg lett, a leszálló pára vízcseppekként összefolyva fagyott meg mindenhol. Dobott párat, próbálgatta a műcsalit lassan behúzni, a csukák nem szeretik a gyorsan mozgó fahalat. Odaért a kiszemelt helyhez, föléje dobott pár méterrel, és a híd lábánál húzta el a csalit. Bumm! Megindult a damil, - megvan a nagy csuka - húzta, húzta, csikorgott a fék! Mekkora csuka lehet? Miért nem jön már fel? Türelem, türelem, szépen irányította a halat, ami egyszer csak felfeküdt a vízre. DOMOLYKÓ, a DOMOLYKÓ CSÁSZÁR!!!! Nem hitte el mit lát, csuka helyett kapitális domolykót fogott, ezen a csöppnyi vízen. Boldogan, remegve, a hidegtől és az izgalomtól kivette élete legnagyobb domolykóját. Lefotózta, nézegette, megköszönte neki az óriási küzdelmet, majd  óvatosan visszahelyezte a vízbe. A domolykó, mintha meg akarná bosszulni a fájdalmat, csapott egyet a farkával és a felfröccsent víz telibe találta, de most nem számított semmi, vizesen, elfáradva, leült egy csökre, rágyújtott egy szivarra, amit mindig magánál hordott, hogy elszívja a nagy hal fogásakor..... Teljes lett ez a horgászév, elmerengve várta meg a szürkület közeledtét, aztán lassú léptekkel - minek sietni - elindult. A Domolykó Császár emlékét pedig magába zárta mindörökre.




Hidegfront után, emelkedő légnyomás 1012 Hpa, hőmérséklet 5,5 C, vízhőmérséklet 7,5 C

33 megjegyzés:

  1. Ekkora domit? Ebben a hidegben!? Krisztálytiszta vízből?
    Eszem megáll!
    Grat! :)
    Lemérted hány centi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lemértem, de a történetbe nem illik bele :-) 45 cm 2.2 kg. Az idei legnagyobb domolykóm.... szép karácsonyi ajándék volt ettől a kis pataktól.

      Törlés
  2. Gratulálok, Ervin! Méltó megemlékezés lett erről a csodás halról, meg a remek fogásról, képileg és szövegben egyaránt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, még sokáig emlékezni fogok rá az biztos. Az történetet megérdemli egy ilyen öreg domi.

      Törlés
  3. hangulatos írás lett nagyon és a képek is magukért beszélnek, gyönyörűek! a hal pedig már csak hab a tortán. :) Gratulálok őfenségességéhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pikkelyes fotókat te ihletted :-) Ha belegondolok, hogy nyáron mekkora domikat láttam a patakban... ilyen kis víz ekkora halakkal. A patak ajándéka volt, karácsonyra.

      Törlés
  4. Remek írás. Naaagy gratula!

    VálaszTörlés
  5. Művészkedünk, művészkedünk? :)

    Kedves Ervin, e fenti történetet - némileg átalakítva - ezennel lenyúlom, mert ma estére is horgászos-halas esti mesét ígértem a gyerekeknek, s egy idő után már nehéz újabbakat kitalálni (improvizálni szoktam). Ma amúgy is nagy divat a plagizálás, de ígérem nem fogom a nevem alatt megjelentetni sehol forráshivatkozás nélkül, és főleg nem tervezem, hogy állami vezető leszek! Ne küldd rám a hávégét!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha, de csak néha van erre időm és energiám, meg ha a történet olyan akkor... Olvasd csak el neki, én is elmeséltem a fiamnak :-) Minden mesélés alkalmával kerekedik valami hozzá :-)

      Törlés
  6. Ja, és persze gratula a halhoz! Domeszban nem láttam még ekkorát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd tavasszal legyező bottal, jöhetnek nagyobbak is :-)

      Törlés
  7. Múltkor azt írtam a legjobb videód, most azt, hogy az egyik, ha nem a legjobb írásod, jó képekkel és egy csodás hallal!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem, keveset tudok horgászni, de a természet kegyes, idén nagyon sok halat adott. Történetet írni meg szeretek, olyankor szárnyalhat a képzeletem :-) Sok történet van a fejemben csak leírni nincs időm....

      Törlés
  8. Szia Ervin!

    Gratulálok!
    Gyönyörű domi! Nagyon jó történet!
    Szép karácsonyi ajándék.

    Máté
    largemouth.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, egy ekkora domi ritka vendég, megtiszteltem ezzel a történettel.

      Törlés
  9. Ervin! Nem kis szerénytelenség volt leírni, hogy az idei legnagyobb halad. A büdös életben nem fogtam még ekkora domit, nemhogy idén...ez még pontyban is nagy, banyeg. :)
    Nagyon ott van az iromány egyébként, le a kalappal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig én jövőre a Dráván szeretnék még ennél is nagyobbakat fogni, kajakból, legyező bottal :-)
      Az írásaim a tiédtől még fényévekre vannak : http://issuu.com/hun_mcfly/docs/finn , ezt az írásod elolvasva mintha ott lettem volna én is, magával ragadott.

      Törlés
  10. Fantasztikus irás, rég nem olvastam ilyen jót, főleg két szemszögből. Egyszer egy süllőset már nem is tudom hol. De ez még annál is jobb.
    Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öröm ez nekem, karácsonyi öröm, hogy ennyi embernek tetszik, az én kis irományom. Köszönöm a dicsérő szavakat :-)

      Törlés
  11. Szia Ervin!

    Gratulálok az eddigi legnagyobb domolykódhoz, gyönyörű példány. Maga a történet és a képek is rendkívül igényes munkát tükröznek. Ilyen írások születnek, amikor egy ügyes horgászt és egy kitűnő írót ugyanaz a személy testesít meg. Csak így tovább!!!
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tom, köszönöm az elismerést! Horgásztörténet hallal az igazi, akkor tudok ilyen történeteket írni, de egyre többször megfordult már a fejemben egy horgász novella írásának az gondolata is. A történet megvan, csak papírra az az word-be kéne írnom, ami sok idő és ebből van a legkevesebb....

      Törlés
    2. Ervin!

      Kíváncsian várom... ;o)
      Üdv.

      Tom
      pecazas.blog.hu

      Törlés
  12. ez már irodalom... s gratulálok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Úgy gondoltam, megérdemel egy nem szokványos bejegyzést az öreg mohos hátú.

      Törlés
  13. Szia !
    Gratulálok a domolykócsászárhoz ! Mindez 13-án történt, vagy csak akkor írtad le? Lehet tudni, hol van ez a kis patak, hogy még mindig 7,5 fokos és a parton sincs semmi hó? ? Milyen műcsalira jött, mellesleg a légnyomás és a domik kapókedve között fedeztél már fel összefüggést? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyes :) olvasol a sorok között, nem hagytad, hogy a történet eltérítsen, figyeltél a részletekre. Nem 13.- án fogtam, hanem december első hétvégéjén, egy hidegfront után aznap meglepően meleg napos idő volt. Hó még ezen a környéken nem esett, ha akarnék se tudnék havas képet készíteni. A víz hőmérsékletet, a hidroinfón nézem, mindig a legközelebbi nagy folyó hőmésékletéhez viszonyítom, ami jelen esetben a Mosoni Duna, ennél közelebbit a patakról nem írok, gondolom megérted miért. A légnyomásváltozásnak nagy szerepe van a halak kapókedvére, mikor emelkedik egy hideg vagy meleg front után akkor megnő az esély a halfogásra. Először egy süllyedő 5 cm-es salmo minow-al próbáltam, mivel csukázni mentem, aztán váltottam egy duci kenartra aminek a pontos nevét nem tudom, de ez is süllyedő volt. Erre csapott oda az öreg domi, de ahhoz hogy elkapjam kellett az, hogy nyáron feltérképeztem a nagy domik által favorizált helyeket a patakon és most célzottan ezeken horgászom.
      Remélem kielégítő volt a válaszom, görbüljön :)

      Törlés
  14. Üdv Ervin,

    késve, de nem lemaradva azért engedd meg, hogy én is biztassalak. A halfogásra is, és az írásra is. Tessék koptatni a klaviatúrát, szépirodalmi stílusban egyaránt. Majd jól megkritizálunk...:-))))

    Gratulálok: Willy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Willy !
      A te írásaid olvasva én még csak a nyomdokodban lépegetek. Ennyi biztató szó után mindenképp folytatom :) a csetlő, botló írásaimat.

      Törlés
  15. Minden elismerésem Ervin!
    Gyönyörű domi,és toppon van az írás is, gratulálok!!! :)

    VálaszTörlés
  16. Minden elismerésem Ervin! (így utólag olvasva az írást, nagyon profi)
    Gyönyörű domi, és kiváló írás!:)
    Gratulálok, csak így tovább!
    üdv: Berza

    VálaszTörlés
  17. Berza!
    Köszi :) Ennek a dominak egy rendhagyó bejegyzés járt.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.