Keresés a blogban

2013. szept. 13.

Csatornás kirándulás.



Mivel egy enyhe áradás, elvette a kedvem, a Dunától, ezért a mentett oldalon próbálkoztam. Olyan csatornán, ahol még nem horgásztam, de már sokat hallottam róla.
A Szigetközt, mint a pókháló úgy szövik be ezek a csatornák, valamelyik széles, valamelyik keskeny, van amiben nincs hal mert nem tud beúszni, vagy lezárva tartja a Vízügy a zsilipeket és akkor kiszárad, egy a lényeg, mindig változik a táj vízkészlete. Ennek a csatornának viszont, viszonylag állandó vízmennyiséget kell szállítania, ezért itt a halak is meg tudnak nőni. A folyamatos és állandó víz, mindig hoz táplálékot, a vízben lévő növényzet is elég búvóhelyet ad. Kezdő dobásaim után, wobblerrel, mindig elakadtam a hínárba, ezért rögtön le is vettem, és körforgóra cseréltem, szeretem a körfogó villantókat, a Panther Martin márkát használom 3-as méretig, nagyon messze dobható és lassú vontatásnál is jól pörög. 




A körforgóm bepörgött rendesen, mert minden halamat azzal fogtam, jász, kis balin, domolykó. Aztán egy nagy balin, ami első nekifutásra elvétette a csalit, de aztán a második dobásra elkapta! Az egy órás pecából a lehető legjobbat hoztam ki, ismeretlen vízen. Erre szokták mondani, hogy jókor volt, jó helyen, de azért nem árt ha tudjuk hol érdemes keresni a halat az ilyen csatornákon. Fontos a csendes megközelítés, mert a szokatlan hangokra a halak is riadtan elmenekülnek. Én mindig keresek valamilyen meder változást, ahol a víz megtörik, vagy felgyorsul, aztán az ilyen helyeket dobálom meg jobban, általában a halak is innen kerülnek elő. 


Egy ilyen sodrós részen jött ez a szép balin, meglepetés volt ezen a kis vízen, kisebbeket fogtam már előtte is, de amikor ő rávágott, karikába hajlott a bot és percekig nem is tudtam felhúzni. Az ilyen öreg balinok már kihasználják a sodrás erejét és oda beállva sokáig nem jönnek fel a felszínre.Persze az UL cuccal sem lehet feltépni az ekkora halakat, a 16-os monofil nyúlt rendesen. Szerencsére én győztem. 



Kis csuka, már nem kis vízből, egy másik peca alakalmával, olyan szép színei vannak, hogy úgy gondoltam megérdemli a blogra való felkerülést.


2 megjegyzés:

  1. Szia Ervin!

    Én is nagyon szeretek körforgókat használni, bár én inkább 3-as mérettől fölfelé. Szerintem az egyik legjobb csukás műcsali, bár mostanában a támolygók háttérbe szorították nálam... :o)
    Gratula a szép halakhoz, különösen a balinhoz!
    Üdv.

    Tom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen kis csatornákon főnyeremény egy jó körforgó, mindenféle ragadozó hal támadja és nem mellesleg nehezebben akad el, mint a wobblerek. A balin az tényleg szép volt :)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.