Keresés a blogban

2012. júl. 6.

Domolykók a bozótos csalitosban.

Komám itt az aratás ideje! Sárgul már a gabona szára, jönnek a gépek aratni, dübörög, zúg a határ, ilyenkor eszembe jut Vuk és Karak, mikor a bodzabokor alatt húzták meg magukat és túljártak a Simabőrű eszén. Meleg van nagyon, keresem az árnyas fák alatti árnyékot, kis patak csordogál a megművelt táblák között, nem hivalkodón, megbújva, diszkréten, jobb napokat is látott egykor. A fénykorban fontos szerepe volt, ma már senki sem foglalkozik vele..... Lassan az enyészeté lesz, mint minden ezen a világon, partjait benövi a nád és a sás, vizét feltölti az iszap, halai pedig elvonulnak nagyobb vizek felé. Ezen a kis patakon horgásztam  Komám, képzeld az első dobásra elkapta egy kölök domi a majd akkora körforgót! Izgatott lettem mint a vérnyomot találó vadászkopó, lehet itt még nagyobb hal is! Éreztem a zsigereimben!Komám ide aztán kell a figyelem, verejtékben úszva, szúnyogokkal és böglyökkel hadakozva pödörtem a damilt, pontos apró dobásokkal operálva. Nem volt két esély, csak egy, ha sikerült, akkor méter vontatás után már a lábamnál billeget az aktuális wobbler katona.
Te Koma! Ha hiszed ha nem, megtaláltak a nagyobbak is, úgy vertek rá a műcsalira, mint akik most látnak ilyet először, néha kiugrottak a vízből, néha mellé vágtak csak úgy....Egyre beljebb törtem magam a sűrű csalitosban, nyakig érő csalánban, szederindában, Koma ha te itt lettél volna velem már biztos hallgattam volna a zsörtölődésed, szitkozódásod, meg persze a csörtetésed..... hát igen ez nem neked való terep, itt még a vaddisznók is csak kijárt vadcsapákon váltanak át.
A múltkor vettem egy mini wobblert, felraktam kipróbálni, az első domolykó torokra verte pedig nem is volt nagy, erre szoktad te mondani beszopta mint ponty a kukoricát! Na ezután gyorsan le is cseréltem, nem kell a műtét ha nem muszáj, senki nem akar hosszan tartó szájpenészt  a horogra akadt halaknak!Koma te nem engedted volna vissza mindet?! Akkor nem hozlak el ide pecálni, mert én biza visszaengedtem egytől egyig! Na jó elhozlak de ígérd meg senkinek nem beszélsz a patakról és visszadobod mind az összes kifogott dom!


Néha elbambultam, a sok szúnyog, bögöly és mindenféle bogár már nem zavart, belefeledkeztem mintha akvárium előtt üldögélnék és bámulnám a sokféle halat ahogy úszkálnak, úgy játszottak előttem a szebbnél szebb domolykók.
 Van neked terepruhád Koma?! Ide az kell ám, nem holmi munkás gatya, meg kell adni a tiszteletet a kis pataknak, meg a halaknak, arról nem is beszélve hogy enélkül fejvesztve menekülnek, mert rögtön kiszúrnak!

Húú ezt még el kell mesélnem! Mikor fárasztottam ezt a szépséget, akkor látom ám követi három megtermett domolykó, lehettek vagy két, nem három kilósak!! Jöttek a horgon lévő hal után, le akarták taszigálni a horogról, hogy nekik jusson a "finom" falat. Ilyet is csak itt látsz egy ilyen tiszta vizű patakban, majd megmutatom ha egyszer elviszlek. Vagyis hogy csináltam egy videót, azt nézd meg ott látszanak egy pillanatra a fárasztott hal alatt. 
Visszament ez is mint mindegyik, vacsorára nem halat ettem pedig megkívántam , remélem te is éhesen és halak nélkül mentél haza a pecából.Van neked Komám Salmo hornet wobblered? 2,5 cm-es süllyedő és kávébarna színű, na az a nyerő csali! Rakd el magaddal és ezzel próbálj domolykót fogni, szeretik, nekem elhiheted!
Messze jártam, mikor már annyira szomjas voltam, hogy fájt a nyelés, térdre kényszerített a szomjúság és elindultam hazafelé, meg egy napra elegendő ennyi halas kaland, a következő peca is itt fog történni, sok domolykót láttam, szebbnél, szebbeket! Boldogan mentem haza és tudom, te is örülsz, hogy egy kis gyémántra leltem ebben a kiszáradó, eltűnő vizekkel teli világban. 


Hőmérséklet: 38 C, felhőtlen égbolt, szélcsend, légnyomás 995 hPa állandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha van mondanivalód, írd meg.