Keresés a blogban

2013. márc. 3.

A Mosoni Duna "Ördögi szennyese"


Mindig új partok után kutatok, ez nálam szenvedély. Keresem hol lehet kajakkal, vagy partról horgászni, most is egy ilyen cserkelő túrát csináltam egy szép tavaszias délután.


A Mosoni Duna mentén bozóton, árkon, szántáson átvágva, találtam egy kis gyémántot, csak úgy csillogott a víz tükre a sziget előtt! Kellette magát nekem, én meg örültem, hogy rátaláltam, tavasszal megfelelő időben, igazi haltanya lesz ez a mellékág. Viszont most amikor eljutottam ide és megláttam azt a mérhetetlen mennyiségű műanyag szemetet, amit ez a szerencsétlen folyó titkon összegyűjtött, megrökönyödtem.... Az Ördög szennye ez, a kis folyó meg szégyenkezve, elpirulva, behordta egy eldugott helyre, hogy ne lássa senki az ő szennyes terhét, lassan gyűjtötte össze, mindig egy keveset hozott az ördögi műanyagból. Most már megtelik a mellékág, hogy hova gyűjti majd tovább az emberi mocskot, azt csak ő tudja. Mi emberek meg élhetünk tovább annak biztos tudatában, hogy a szemetet amit eldobunk, a természet megpróbálja eltakarni, de egyszer majd visszaböfögi ránk!! Csak remélni tudom, hogy a közeledő árvíz kimossa majd ezt a kis mellékágat, és elviszi a szemetet, persze ez megint csak egy emberi önös érdek, mert majd itt is szeretnék horgászni.... de ilyen szemétdomb körül valahogy nem akarok. Az emberiség óriási bűnöket követ el a természet ellen, minden egyes ember azt hiszi, hogy amit maga tesz az elhanyagolható, mert kit érdekel ha beledob a vízbe egy pet palackot, vagy a parton hagyja az etetőanyagos zacskót, meg a sörös dobozt, meg kiflis zacskót, meg a konzerv kukorica dobozát! A folyó majd úgyis elviszi messzire, ott meg már nem lesz ráírva honnan jött! Csakhogy a folyó nem hülye és hoz helyette másikat, így bosszulja meg amit ellene elkövetünk!






Vízállás: Bácsa: 224 áradó, vízhőmérséklet: 3,6C, hőmérséklet 10C, napos tiszta égbolt.

8 megjegyzés:

  1. És akkor még a víz alá nem is néztünk .
    Fogtam már pergetve kesztyűt ,kalap karimát , táska és fólia darabokat több méretben ,lyukas fazekat . Egyik ismerősömnek sikerült már fognia ruhaszárítót is .
    Ezt amúgy nem nagyon érettük . A ruhaszárítót kicipelni a vízhez hogy ott eltüntessék . Ez számomra érthetetlen .

    VálaszTörlés
  2. Halászi Horgász!
    Ha az utolsó képet felnagyítva nézed, középtájon látható egy tévé képcső... A szomorú ebben az, hogy ezt a sok szemetet mind a környékbeli Mosoni Duna menti falvak lakó vitték ki, mert ugye Móvárnál ott a duzzasztó... Maguk a szigetközi emberek nem veszik a fáradságot, hogy hulladékudvarba vigyék a szemetet!!! Nem érzik a Dunát magukénak, kevés az igazán elkötelezett ember, akik védik a folyókat.

    VálaszTörlés
  3. sajnos nincs víz nálunk autógumi nélkül... de láttam már a vízben hűtőszekrényt, fotelt, zsíros bödönt stb...

    más... el tudnád küldeni a számodat, néha jobb lenne telefonon csevegni

    VálaszTörlés
  4. Pali!
    Szeretek eldugott, viszonylag érintetlen helyeken horgászni, kajakozni, vagy csak úgy ott lenni, és akkor egy ilyen szemét domb mellbe vág a "vadon" közepén.... elszomorító.

    VálaszTörlés
  5. És akkor még nem is beszéltünk azokról az "egyének"-ről,akik az ártérbe járnak égetni ezt meg azt,hogy egy kis színesfémhez jussanak. A vízparti bóklászásaim alkalmával számtalan ilyennel is találkoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na én még ilyet nem láttam, de az már a szemetelés csúcsa, mikor földet, vizet, levegőt egyszerre szennyeznek....

      Törlés
  6. Szia Ervin!

    Elszomrító ez a látvány. Sajnos, nálunk is akadnak iylen helyek, ahol felgyűlik a szemét. Ilyen például a szőnyi holtág felső vége, ahova a Duna lerakja a műanyagot... :o(
    Üdv.

    Tom

    VálaszTörlés
  7. Tom!
    Végig megy ez a szemét egészen a vaskapuig...aztán a Fekete Tengerig és mindig újra termelődik. Az óceánokban meg szigetek alakulnak belőle és állatok milliói pusztulnak el a műanyagok miatt!

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.