Keresés a blogban

2014. márc. 23.

Csatorna, spiccbot, keszegek.


 Az elmúlt hetek a keszegekről szóltak, tavaszi keszegekről, napsütéses, bágyadt, nyugalmas, spiccbotos horgászatokról. Csak ülök a vízparton, körülöttem ezer színben pompázik minden, döngicsélő méhek szedik a barka virágok nektárjait, vízityúk készül fészket rakni a szemközti nádasban, őszapók repülnek ágról, ágra.
Föld Anya sóhajt fel minden bokorban, minden, nádszálban, minden virágban, a rét és mezők összes növényében.


A mély víz már üres, kimozdultak a halak, szétspricceltek a korai melegben, mi sem maradtunk sokáig, egy kis erőtlen picker botos próbálkozás után, mentünk tovább. 



Találtam egy gyöngyszem csatornát, még eredeti "vadságában", ide vittem ki a fiamat spicbottal keszegezni. Élmény a gyereknek, jóleső pihenés a szülőnek, talán valamit megérez az apja szenvedélyéből, és talán majd felnőttként ő is folytatja a horgászatot, talán, de ez csak szentimentális merengés.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szigetköz rehabilitáció, ökológiai átjárhatóság, a sebek majd beforrnak, az idő meggyógyít mindent, a domolykók visszajönnek, és megint élő lesz a víz, náddal benőtt a csatorna part, " érintetlen". 

Ilyen volt!







Ilyen lett!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Ilyen volt!

                           

Ilyen lett!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van még víz amihez nem nyúltak, egy szemernyi ősvadon, az erdőbe vesző vízfolyással, kapitális halak ígéretével...

Most a keszegek szórakoztattak, de kajakkal nagyobb halak eshetnek el, később, most még minek, korai lenne, tilalmak közepén....



6 megjegyzés:

  1. Azok a régi keszegezések...:) Jól láttam, hogy a változás a vizek partján nem épp jó irányú? Sajnálatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keszegezni szeretek tavasszal, csak a leborotvált csatornák partján most nem lehet, üresek ezek a vizek. Nem értem miért kell ilyen drasztikusan kotorni, medret rendezni, és mindezt ökológiai rehabilitáció mögé bújtatva.... Igen ez sajnálatos.

      Törlés
  2. Ja, ezek a kotrások mindig nagyon drasztikusak. De sajnos mesterséges természetben élünk, és néha a mesterségesen szétb...ott dolgokat egy másik mesterséges szétb...sal lehet helyre (vagy végleg tönkre) tenni. Én is nem rég "kotortattam" meg a "tavamat", csúnya látvány maradt a nyomában, de üledék kiszedve, ha szárad a tó, ott tudnak a halak "túlélni".
    A keszegezés spiccbottal, gyerekekkel meg a kedvencem, csak ugye a fiam pecázik én meg a segéderő vagyok (még csak óvodás), így halat nem igen fogok, de azért jó.
    ÉS persze a poszt megint jó, de ezt megpróbálom többször nem leírni. :)

    VálaszTörlés
  3. qvik!
    Mesterséges az egy dolog, de az élővilág szempontjait is figyelembe kellene venni az ilyen nagy mérvű beavatkozásoknál....
    Most ívási időben egy-másfél méterrel alacsonyabban tartják a vízszintet, azért mert kövek tonnáit szórják a mederbe! Miért nem lehet ezt ívás után, hát azért nem, mert az ütem tervet tartani kell! A halak meg le vannak sz@rva!
    Egyszer úgyis vége lesz és akkor talán megint húsz évig nőhet a bokor, tenyészhet a sás a vizek partjain.
    A gyereknek az a jó ha fog, akkor a következő pecát is várja és nagy halakról álmodozik, mindig mondom neki, egyszer bejön a nagy hal :)

    VálaszTörlés
  4. Jaja, az ívás le van szarva -> műszakiak, mérnökök, politikusok megtámogatva jogszabállyal, projekttervvel, pályázati határidőkkel, agyfaszolással. Ez a való világ. (Nálam azért most volt a kotrás márc. elején mert az iszapban telelő gerincesek már felébredtek téli szúnyókálásból, madárfészkelés ott még nem kezdődött el, ívás nincs >bár hogy a réti csík ezt mikor és hogyan csinálja nem tudom<, amennyire ezt megtudtam állapítani, leginkább a rovarvilág sínylette meg, de a csíkbogarak, csíborok visszamásztak, sajnos a lárvák >ha voltak< nem. Meg most adtak rá pénzt. Másik időpont >szerintem jobb lett volna< a szeptember.)
    A gyerekről meg egyet gondolunk, viszem is őket hétvégén. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor te, mint természetvédelmi szakember is tudod, hogy kellene csinálni, de aki nálad feljebb való, annak már kiesett a fejéből :( Azért találtam még érintetlen vizet :)) több benne a kapitális domolykó, mint a nád a partján :-D Bár egy kotrógép ezt is le tudná nullázni...

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.