Keresés a blogban

2011. okt. 21.

Pókmacskási Zárás a Magyar Niagara!

Már régóta terveztem egy horgászatot a Farkasliki zárás és a Pókmacskási zárás között elhelyezkedő vízre.
Ez a lassú folyású ág, mély kanyarokkal és sekély hínarasokkal van tele, számtalan alkalommal hallottam, hogy fogtak benne szép halakat. Volt egy szabad napunk és nekiindultunk felderíteni ezt a folyó szakaszt.
Egy szép csendélet a helyi erők ladik állományából, a parthoz vagy egy tucat csónak volt kikötve, ami biztató lehet a halsűrüséget illetően. Az eső is esett ami szintén kedvező a csukáknak, szeretik a borongós esős hajnalt akkor hamarabb kapásra lehet bírni őket... 

 


A horgászbotok a helyhez érve bevetésre készen ágaskodtak,Az eső meg esett most már rendesen, mi meg nekiláttunk a horgászatnak, a felső zárás alatti mély vízben. Nagyon sok kishal ugrált ki a vízből, egy két nagyobb is, az enyhülés megint felhozta őket a felszínre, reméltem a ragadozók is itt tanyáznak valahol...
De csak nem akrartak az égiek halat adni, inkább adtak esőt de azt kiadósat, megunva a reggeli hiábavaló pergetést meg az esőt, kiszálltunk a zárás csendesebb végén, itt szoktam a partról feederezni, rendes nagy dévérek szoktak jönni.

Ha a mélyben és felette a felszínen nincsenek akkor talán a sekélyes részeken lapulnak a krokik ínycsiklandó műcsalikra várva, körbedobáltuk a hínarast, de sajnos itt sem éreztem az ismerős rántást a boton...

 


Ha hal nincs jobb híján fotóztam egyet az égig érő botomról, béka perspektívából hátha megjön a várva várt csuka.Ennek már a fele sem tréfa, a hattyúk sértődötten vonultak odébb a hajónk elől, respekt és tisztelet ezt már szeretem, nem jó a felidegesített sziszegő hattyúval konfliktusba keveredni!
Közben egészen kivilágosodott, és megjelentek a vízen a helyi erők, bízván a nap hátralevő részének eredményességében, de ahogy a pergetés közben néztem ők sem fogtak semmit ami halnak nevezhető.
Bim Bam, Bim Bam a víz és a csali a víz és a csali...
A kapástalanságot megunva csináltam egy videót az időközben megszépülő tájról, kajakkal még visszajövök ide, egy peca nem peca, remélem akkor sikerrel járok.

Mivel a szél feltámadt be kellet vonni a "vitorlákat" és átmotoroztunk egy csendesebb részre, ahol a fák szélárnyékot adtak, még mindig vártuk a halakat hátha sikerül egyet kapásra bírni. A kedvenc egy Salmo csuka imitáció került a damil végére, pár kroki már rajta veszett:

Lendül a bot, indul a műcsali ki tudja hol áll meg, talán a jegenyefán? Vagy a csuka szájában? Hát nem ma csak a süket és üres vízben csobban! Pedig pödörtem a damilt rendesen.
A hal nélküliséget feledtette a csodálatos őszi természet, ezer színekben pompázó erdő, a mindenhol előbukkanó madarak, ezekért a pillanatokért érdemes kint lenni!
                                         Hopp, egy gumihal repül az erdő közepén!


Az öreg bedőlt fák környékét is vallattuk, jó néhány akadó van ezen a részen, egyszer még a horgony is elakadt egy víz alatti fába, némi furfanggal aztán sikerült kiszabadítani.Ma halak helyett csalikat fotózom az ezer színű erdő hátterével, végső megoldásként folyamodtam a körforgóhoz, ez az egyszerű szerkezet ellenállhatatlan lesz a csukáknak.

 Halat nem sikerült fogni, de az őszi táj szépsége kárpótolt bennünket, a nap végén elfáradva néztük meg az alsó szigetköz egyik legnagyobb vízesését a Pókmacskási zárást, készítettem néhány fotót és videót, a videót érdemes megnézni, milyen ereje van a víznek!


És végezetül , hogy ne maradjon a blog hal nélkül egy tavaly ilyenkor fogott csukám képével fejezem be mai írásomat.6 megjegyzés:

 1. szép hely nagyon a Szigetköz. idén terveztünk oda kenutúrát, de az időjárás közbeszólt. jövőre megcsinálom :)

  VálaszTörlés
 2. Én is szívesen részt vennék egy ilyen túrán, csak egy, két napra, családos ember vagyok, ennyit még ki tudnék szorítani.

  VálaszTörlés
 3. Baromi szép hely. Könnyű pecázást sosem próbáltad? Szerintem itt lehetne fenyíteni!

  VálaszTörlés
 4. Már kacérkodom a gondolattal, ha van kajak a lehetőségek kiszélesednek, csak még nem tudom milyen bot orsó kombinációt szerezzek be. Ha van javaslatod szívesen veszem.

  VálaszTörlés
 5. http://szabadido-utazas.zsibvasar.hu/horgaszat/bot/awa-shima-n-gage-dogfight-pergeto-bot-4645155.html
  Ez egy jó kis bot. Én is ettől a sráctól szoktam vásárolni. Aztán később le lehet menni a pille botok felé. Erre kéne egy finom kis orsó azt kész. Ha kezedbe vennéd a cájgom nagyon elcsodálkoznál. :-) Régen én is ágyúkkal és hatalmas műcsalikkal pergettem. Semmi pénzért nem csinálnám újra. Az egykori botjaimra nézve elkap a röhögés. Nem is értem, hogy bírtam. A könnyű pergetésben nem lehet csalódni.

  VálaszTörlés
 6. Megfontolom, van egy ehhez hasonló kis pergető botom felszerelem és megpróbálom....

  VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.