Keresés a blogban

2011. nov. 19.

Tél Anyó Fagyos Arca.


Tél Anyó megrázta "dunnáját" és a tájat fehér zúzmara lepte el, hajnali indulásomkor mínusz 6 fok volt. Ennek már a fele sem tréfa! Ilyen hideg időben kint lenni a vízen egyedül az őrültnek való feladat... de én egy kicsit az vagyok, mert nem az átlagos horgászatot kedvelem, még ha nem is fogok halat az, hogy kint lehetek a természetben olyan közegben ahol más dimenzióba kerülök megéri "haltalanul" is. Csendes már a víz a halak elmentek.... szinte szentségtörésnek éreztem ahogy a hajóm nekiindult a mélységesen nyugodt vízen és evezőmmel megtörtem a rideg csendet. 


Volt egy tervem merre vegyem az irányt, egy kis csatorna torkollik be egy szélesebb vízre, úgy gondoltam ezen a nyugodt nagy vízen találok néhány csukát.... de addig el kellett jutni.Útközben néhány méterre tőlem ezen a keskeny csatornán egy megtermett szarvasbika gázolt át, úgy meglepődtem, hogy fotózni elfelejtettem.


A víz egy kicsit kiszélesedett de itt még nem tudtam horgászni mert a mélysége alig fél méter, a halak innen már elvonultak a mélyebb részekre. Ahogy világosodott egyre hidegebb lett, az evezőmre (mikor pihent) ráfagyott a víz. Még odébb volt a nyílt víz amit el akartam érni, ekkor puskalövés dörrent mögöttem, lehet, hogy a bika volt az áldozat akivel összefutottam.  


Nyáron jó kis víz lehet ez, a csukák szerethetnek itt.



Eveztem tovább már el akartam érni minél előbb a nyílt vizet, de ez nem volt egyszerű, a csatornán időközben egy bedőlt fa keresztezte az utamat majd a hódok által összegyűjtött fákkal gyűlt meg a bajom, és végül a kijáratnál megállított egy a vízben keresztbe fekvő FATÖRZS! Azt a mindenségit neki! Idáig elevickéltem és most a célegyenesben kénytelen voltam visszafordulni, ha nyár lenne akkor simán odébb tolom valahogy, még ha borul is nem számít, de ilyenkor télen a nádasban a vadon közepén felborulni BRRR!



A horgászatomnak a fatörzs megálljt parancsolt, visszaindultam a csatornán keresztül hátha találok megfelelő helyet egy kis pergetésre. Visszafelé lefotóztam a bedőlt fát... a tavaszi árvízkor itt nem fogok bejönni az biztos.



Mire visszaértem a kiszélesedő részre a nap is előbújt, kikötöttem, megreggeliztem és gondolkodtam, hogyan tovább. Ahol a hajót a vízre tettem ott volt egy zárás, ami előtt mélyebb a víz, elhatároztam ott megpróbálom hátha a kishalak oda húzódtak és utánuk 
ment talán egy két ragadozó is.








A visszaúton megpróbáltam videóra venni a csatornát, kicsit ferdére sikerült de talán érezhető a hely szelleme.




Ahogy a nap feljött a hideg egyre keményebben ostorozta gyarló testemet, de némi evezés árán a fűtés megoldódott. A fonott zsinór ilyenkor már nem a legjobb választás felhordta a vizet a gyűrűkre és ott szépen megfagyott.


A nap hátralévő részében az idő megenyhült, az ég kitisztult, és sajnos a tapasztalat azt súgta halat már nem fogok, mert napsütésben tiszta égboltnál sosem sikerült a csukákat kapásra bírni....pedig a víz jól nézett ki.


Halakat nem találtam ezért ismét csináltam egy kajakos videót:
Feljebb eveztem még hátha a napsütés ellenére kapásra bírok egy megtermett csukát de minden próbálkozásom eredménytelennek bizonyult, élveztem hát az egyre melegebb napot, a ősz talán utolsó erőfeszítéseit...


A végére nem akartam betenni ezt a két képet de el kell mondanom a véleményemet....Egy egész napos kirándulás a vízen a civilizációtól távol kikapcsol és feltölt a hétköznapokra. DE amikor ilyet látok a torkom összeszorul a kezem meg ökölbe! MIÉRT, MIÉRT, MIÉRT mérgezzük saját lakóhelyünket, igen saját lakóhelyünket mert ez a kicsi földgolyó mindenhol a miénk. Egyetlen állat sem piszkít a saját odújába, de az ember igen, sokan vagyunk túl sokan, hogy mindenki magáénak érezze a Földet. Egy szemetes és piszkos horgászhely láttán mindig elkeseredek, micsoda meló kicipelni a teli etetőanyagot, sört, konzervet, akkor miért nem lehet egy zacskóba hazavinni a szemetet? Ezt soha nem fogom megérteni.....


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű hely! Olvasva és nézegetve a Tüskevár ugrott be..., azért egy kicsit irigyellek.
    ;-)

    VálaszTörlés
  2. Tüskevár, Kis Balaton, Diás Sziget, Matula Kunyhó...Voltam ott a családdal, a Kis Balaton kutatóháztól lehet bemenni a szigetre, nagyon szép. Igen ebben az országban vannak Európa utolsó nagy kiterjedésű vizes, nádas, mocsaras élőhelyei, ami nagy kincs.

    VálaszTörlés
  3. Hali!
    Klafa placc, nem is értem, hogy nem jött csukesz.
    Hideg van? :-O
    Lesz ez még hidegebb is! :-O
    Majd januárban be vagy a valagunk!
    Üdv

    VálaszTörlés
  4. Jégtáblák között pergetni, az ám az igazi mulatság :-)

    VálaszTörlés
  5. Grat a tökösséghez. Már a videó látványától kiverte a kanapé háttámláját a vesém...fincsi lehetett elgémberedett testtel evezgetni...

    Nekem a hétvége felemásul sült el. Iszonyat bedurrant már csütörtökön az egyik fogam, viszont hosszú idők után pénteken és szombaton is sikerül a pohár aljára nézni...

    vizet sajnos nem láttam :(((

    VálaszTörlés
  6. Amikor eveztem akkor még jó, amikor elkezdtem pecázni akkor már éreztem a hideg kezd bekúszni a nyakamon...
    Fogfájást pálinkával kúrálni, az jól elzsibbaszt :), ha nem múlik akkor még mindig lehet fogat húzatni....

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.