Keresés a blogban

2012. jún. 11.

Horgászat és turizmus a Kis Balatonon.

Már régóta érlelődik bennem ez a bejegyzés, bemutatni hazánk egyik csodaszép vizes élőhelyét a Kis Balatont. Évek óta visszajárunk családommal horgászni, túrázni, kikapcsolódni. Első és legfontosabb a szálláshely, amit pár éve találtam a neten, egy kedves házaspár alakított ki panziót Zalavár és Balatonmagyaród között elhelyezkedő Balatonhídvégen. 


Tartozik horgásztó is a panzióhoz, itt lehet családosan pecázni, rengeteg apró kárász, keszeg van a tóban na meg nagyobb halak is... dévérkeszegek, kapitális pontyok, harcsák. Nem vagyok " bértóra" járó horgász de a család miatt olyan helyet kerestem ami igényesen kialakított, árban megfelelő és nem mellékesen horgászni is lehet. Itt, mivel csak 5 szoba van szinte csak a miénk a tó.... Kora reggel ezernyi madár hangjára ébredünk, zajos a berek ilyenkor, este meg a visszatérő vadlúdcsapatok kiáltásaitól hangos a környék. 


Van néhány extra is a házban, bent egy órási akvárium tele halakkal, az erkélyről meg a fokozottan védett Kis Balaton egy kis részére lehet látni. Az akváriumban lévő csőrendszerrel a klimatizálást is megoldották. Tartozik még egy külső medence is a házhoz meg finn szauna, tehát minden jóval fel van szerelve.




Kilátás az erkélyről, előtérben a Zala:


A folyó másik oldaláról fotózva:


A horgásztó, amiben nagy pontyok és harcsák laknak, meg csodaszép tavirózsák:




 
Egy kora hajnali horgászat eredménye lett  eddigi legnagyobb halam, amit kb egy órás fárasztás után sikerült partra kényszerítenem. Match bottal húszas zsinórral horgásztam, mikor a második dobás után feltolós kapással jelentkezett.  A végén mind a ketten fáradtan pihegtünk, egyedül és felkészületlen voltam mikor ez a kapitális ponty felvette az egy szem kukoricával csalizott horgot, megszenvedtem mire sikerült kifárasztani. A fotók minősége sem tökéletes mivel a harmatos fűbe tettem le a gépet, ezért nem sikerült jól beállítanom de a lényeg rajta van!



 
Három helyen lehet csak horgászni, Kányavári Sziget, Babos sziget és a Zalavár Zalaszabar közti út déli oldalán. Az út menti horgászhelyek nagyon keskenyek, feederezni nehezen de azért lehet. Szép, 2-3 kilós dévér keszegeket és kárászokat lehet itt fogni. 


A Kányavári Szigetre egy fahídon lehet bejutni, ezért oda minimális felszereléssel kell menni, vagy kis kézi kocsival....Nappal őrzött parkoló van tavasztól őszig, amiért fizetni is kell, kocsiba értéket nem szabad hagyni mert ki tudja..... A Babos Szigeten még nem horgásztam de biztos ott is vannak jó horgászhelyek.




Nem írtam még a környék látnivalóiról, pedig egy hétre elegendő program, nevezetesség, van itt.  Kis Balaton Bemutatóház , talán ez lehetne az első amit meg kell nézni ha ide jön az ember családdal nyaralni. Lehet kerékpárt kölcsönözni és a környéket felfedezni, tartozik a bemutatóházhoz egy interaktív játszótér, középkori templomrom is. 


Elindulva, a bemutató háztól a Kis Balaton mellet, jól kiépített kerékpár úton lehet a környéket bejárni. Nem messze a bemutatóháztól idilli környezetben van a récéskúti bazilika romja. Madárkilátó is van az út mentén, bár a nyílt vizet innen már nem látni.




A kerékpárút mellet található még egyetemisták által hasított akác méterfából  épített boksa is, érdemes megnézni a kötőelemek nélkül is évek óta szilárdan álló építményt, ami madárles is egyben. 





Balatonmagyaród határában található egy bivalyrezervátum ahol megint el lehet tölteni egy fél napot, dagonyázó és lustálkodó bivalyok között.




Egy további fél vagy egy napos program a fenékpuszta mellet lévő Kis Balaton Kutatóház és a Diás sziget ahova a kutatóháztól szervezett csoportok indulhatnak gyalogosan. Megnézhetjük Matula kunyhóját és a Fekete István emlékházat.






 Balatonszentgyörgy határában áll a Csillagvár , amit érdemes megnézni, középkori életképek vannak berendezve a várban, korhű csárdában ebédelhetünk, van itt még állatsimogató, működő kovácsműhely és mindenféle régi eszköz amit a régmúlt embere használt.






Természetesen még nagyon sok mindent meg lehet nézni és sok program van a környéken, ezzel a bejegyzéssel csak kedvet akartam csinálni ennek a csodás vízi világnak.   

4 megjegyzés:

  1. Sikerült. Mármint a kedvcsinálás.
    Köcce.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, érdemes körülnézni meg egy kicsit horgászni :-)

      Törlés
  2. Biza, jó kis helyek vannak arra. Bár nekem személy szerint (lévén anticuciális úúúltraződ) Hídvégpuszta jobban tetszett a nagy túrizmus előtt, mondjuk a 80as években. Akkor már a Vízügy építette, rombolta a tájat, nagy volt a csend. Akkor még lehetett pecázni a Zala-csatorna e szakaszán is ('85-87 környéke, csupa ezüstkárászt fogtunk, meg csukeszt. Aztán pár évvel később ('88-93) csend, rend nyugalom, igen sok madár a hídról, és még több orvvadász, orvhorgász-halász. Majd jött ez a hotel, amiben voltál, biztos jó, csak már nem ugyan az. '88-ban még bekukkantani is tilos volt a diási házhoz, én azonban "kutatóként" voltam ott, merthogy kutatóházként szerepelt, de sátorban aludtunk, a házba nem mehettünk be, mert ott épp egy bennfentes család nyaralt pártvonalon, és áram nem lévén ment az aggregátor, hogy tv-t nézzhesenek. Pestiek, naná! Akkoriban a filmforgatáshoz használt "Matula-kunyhó" már csak rom volt, de az eredeti. Csodaszép élményeket kaptam e tájon, sokat kajakból, kenuból. Azóta nem nagyon járok arra, úgy hogy kösz a képeket!
    És gratula a halhoz!
    Ehhez mit szólsz: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23447&Itemid=1 ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 85-87...akkor tanultam írni, olvasni, én már csak ezt az arcát ismerem a környéknek, szépen kialakított turisták által látogatható, ez több mint a semmi, mert lásd Szigetköz húsz éve halálra ítélték politikai döntéssel!! Most nincs se turizmus, se hal, se horgászat igazából de ezt az egész Dunára is elmondhatnám. Az a hotel egy szivattyúház volt amit nem használtak soha, ahogy megcsinálták az szerintem emberfeletti teljesítmény, és a környékre utazóknak egy biztos kiinduló pont. Ahogy kialakították a Kis Balaton I-es ütemét konzerválták a vizes állapotokat de meddig ?? Az elmúlás mindig a világ része és a világ változik, nem tudom mi lesz a Szigetközzel húsz vagy harminc év múlva, lehet, hogy én is nosztalgiával tekintek a mostani állapotokra, mint ahogy a mostani Kis Balatonra is. Nagyon remélem, hogy az unokáimat is el tudom majd vinni ezekre a helyekre horgászni, nem csak egy kiszáradt rekettyés, füzes, mocsaras társulás lesz a helyükön.......
      Most megmozdult valami, elindult egy civil kezdeményezés Vizet a Dunába kampány: http://www.kisalfold.hu/duna/ , remélem lesz hatása a döntéshozókra is.....

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.