Keresés a blogban

2012. júl. 16.

Balin, jászkeszeg, pergetés, a rózsabogár diadala....

Menni, menni, menni az Öreg Dunára! A méltóságteljesen folyó, csobogó, surranó vízen lapátolni, horgászni. Kell a morfin bizony, halak, folyó , kajak és az élmények..... Elindultam még pirkadat előtt vadászni, süllőre gondoltam, visszaforgók, ruganyok alatt. Néma csend fogadott, csak a folyó surrogása és a köveknek csapódó kis hullámocskák csobogása hallatszott. Hátára vett a nagy folyó, gyorsan kellet eveznem, rövid idő alatt bemelegedtem.   




Első állomásom egy rugany vége volt, ahol a víz fortyogva csapódig a mederbe rakott köveknek, itt láttam egy rablást a felszínen. Felszíni wobblerrel kezdetem dobálni de nem kívánta meg semmi a műcsalit, így egy idő múlva továbbálltam felfelé a folyón.


A felkelő napot már felhők takarták, jön a közelgő hidegfront, gondoltam. A felhők béklyóba fogták a vizet szinte nyomasztó érzést kölcsönözve a tájnak, csak remélni tudtam, hogy nem kezd el esni....


Aztán a nap elkergette a felhőket, én pedig egy csendes kis öblöt fedeztem fel magamnak, az öböl bejáratánál húsz kiló körüli amurok!!! pihentek az oxigén teli vízben, innen feljebb úsztam és a vízben gyalogolva próbáltam folyással szemben horgászni, sikerült is pár lekövetést összehoznom, jász és domolykó volt ami érdeklődött. 





Amiért az öböl vize viszonylag magasan állt, az a hódok áldásos tevékenységének volt köszönhető, kb fél méterrel duzzasztották fel a vizet, valahol olvastam, hogy az európai hód nem épít gátat, akkor ezek lehet keverék hódok :-)


A kis öbölben nem sikerült halat horogra csalnom ezért úgy döntöttem vissza kormányozom a hajót az Öreg Dunára, ahol egy kavicspad alsó részén kezdtem pörgetni. Itt jön a képbe a  címben említett rózsabogár, én még nem találkoztam olyan wobblerrel amivel zsinórban vagy 15 halat tudtam fogni!! Beruháztam egy ILLEX Chubby SSR wobblerbe és olyan életre szóló élményekkel gazdagodtam általa, hogy az ára eltörpül mellette, pedig drágább mint az arany grammja :-) A halak megőrülve, kiugorva rabolnak utána mindegy milyen, domolykó, balin, jászkeszeg..... a mozgása egy vízbe pottyant rózsabogárra hasonlít és úgy is néz ki.


Erős húzást éreztem, mikor a sodrásból kifele tekertem a kis rózsabogarat, meghajlott a botom vége halam súlya alatt, boldogan vettem ki első igazán méretes jász keszegem amit az Öreg Dunán sikerült fognom. Mennyi, mennyi betlis kajakozás árán!! Már azt gondoltam nincs is hal a nagy folyón, mikor ezt a szépséget megkaptam tőle! 


Fotózás után irány az éltető közeg.


Kiszálltam kinyújtózni kicsit, a víz erősen sodort, nehezen tudtam csak megállni a talpam alatt elfolyó kavicsokon, aztán összeszedtem magam és elindultam felfelé mert volt mit még felfedezni.


Olyan erős a folyó sodrása, hogy eszeveszett evezés árán tudtam csak a következő ruganyig felhajózni, volt olyan mikor kinéztem a partra és láttam hogy nem haladok semmit, ezen a ponton volt egy kis " ronyózás" bennem, mert ha kidob a víz a partra ott pusztulok az biztos..... Végre elértem a védett öblöt ahol megint a peca került előtérbe de sajnos siker nélkül voltam kénytelen odébbállni.


Visszatértem oda ahol a jászt fogtam, gondolván hátha beállt még valamilyen ragadozó a sodrásba és nem is csalódtam mert már messziről láttam tekintélyes rablásokat. Elő a rózsabogárral!! Elkezdtem vallatni azt a részt ahol a víz nem lehetett mélyebb tíz centinél és akkor elmarta valami torpedó a rózsabogaram!! Úgy meglepődtem hogy kajakostul elindult velem bele a sodrás közepébe!! Azért ez nagy falatnak bizonyult neki és a kajakomba emelhettem egy gyönyörű megtermett balint!



A rózsabogár diadala!


Őt is mint minden pergetett halamat visszaengedtem a gyors fotózás után.


A nap vége felé még egy öblöt megnéztem magamnak, ott aztán nagy meglepetésben volt részem! Bojlisok figyeljetek, mert van az Öreg Dunában húsz, vagy huszonöt kilós ponty!!! A saját és gépem szemével is láttam és fotóztam ezeket a nem mindennapi óriás nyurga pontyokat, békésen sziesztáztak a bokrok alatt, teli volt velük az öböl, lehetek vagy 15-20-an. Csodálatos dolog ilyen közel kerülni ekkora méretű halakhoz természetes folyóvízen úgy, hogy nem menekülnek el mert kajakkal csendesen tudok mozogni  






Megint adott a kajakos peca felejthetetlen élményeket, halakat, már azon pereg az agyam mikor, mikor tudok ismét menni!? Morfin ez kérem a legtermészetesebb valójában.....

Vízállás, Dunaremete: 115cm, víz hőmérséklet: 21C, hőmérséklet: 35 C, felhős, szélmentes idő, hidegfront betörés előtt.

23 megjegyzés:

  1. Hát Barátom, meg kell mondjam egyre jobb a blogod!
    A képeid is egyre szebbek: a napfelkeltések gyönyörűek. Meg a halasak is.
    Gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes ezekért a képekért hajnali 2-kor kelni, ha meg halas képet tudok feltenni az euforikus, szinte kábító, vagy nem is, zsibbasztó, még mindig érzem azt a bizsergést amit a balin fárasztásánál éreztem!

      Törlés
  2. Aztapaszta...nem nagyon lehet mit mondani erre, büszkék vagyunk Rád! :D

    VálaszTörlés
  3. Gratula, irigyellek!

    Megjegyzem, nem hülyeség, amit írsz a hódok eredetéről, a gemenci nagy hódvisszatelepítésnél ugyanis a szakértők amerikai hódokat engedtek el. Hajrá WWF!

    gmarko

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerő szavakat! Nocsak, nocsak akkor tényleg keverék hódok lehetnek, mert a Szigetközben meg európai hódokat telepítettek. Azért van ennyi gát és nem is kicsik, hanem van amelyik 10 méter széles!

      Törlés
  4. Ez odabasz rendesen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Steve, a lábad nyomába se érhetek :-)) tőled tanultam, meg a többi pecás bloggertől!

      Törlés
    2. Ne szerénykedj!
      A képek egyre jobbak!
      A halak egyre nagyobbak, szebbek, sokrétűbbek,és egyre többet fogsz!
      Az írásmódodnak pedig a nyomába sem érek!
      Bevallom őszintén először annyira nem voltál szimpatikus, talán a bilincses csukás képek miatt! De már nyomuk sincsen! És bár személyesen még nem találkoztunk írásról - írásra egyre inkább megkedveltelek!
      A nagycsukás írásokat többször is elolvastam, azok szenzációsak lettek!
      Ezek a jászkók, és balinok, meg mindent ütnek!
      Csak így tovább!
      Az egyik kedvenc blogom lett!
      Ki is tennélek a kedvencek közé! Megtisztelnél vele, ha beleegyeznél!

      üdv:

      sztív

      ui: Bocs az őszinteségi rohamért, de ma ilyen napom van! :)

      Törlés
    3. Nem beszélve a hajnali szigetközi képekről!
      Bassza meg olyan, mintha én is ott ülnék a kajakban!

      Törlés
    4. Ja még annyit, hogy ez az illex csali nem egy olcsóság! Honnan szerezted be? Melyik szín jött be? n ezt találtam: http://profishing.hu/illex-chubby-38-ssr.html

      Törlés
    5. Ha kirakod a blogom azzal megtisztelsz, kezdetektől szerettem volna érdekes és szép blogot készíteni, talán sikerült.... de van még mit tanulnom. Fotózni mindig is szerettem, a Panoramio weboldalon már 2008 óta van fent képem. Kajakos pecára, meg a blog írásra Atyafi és Tóth Gyuri kajakos filmje adta meg a kezdő lökést. Amikor olvastam az írásaikat, néztem képeiket, bizsergett mindenem és arra gondoltam ennél közelebb már nem lehetnék a vízhez és a halakhoz mint ők. Annak meg külön örülök, hogy a blog kapcsán olyan emberekkel hozott össze a világháló mint amilyen te vagy és a szellemiség amit képviselsz. A fiatal generáció olvasva téged, talán már azt az utat választja, hogy a fogott halak többségét visszaengedi, persze ha valamelyiket hazaviszi és elkészíti magának azzal sincs semmi baj. Az olajban kirántott csukát imádom.... minden horgásznak van gyengéje az enyém a csuka :-)) Bilincsen meg azért tartottam mert kajakban máshogy nem lehet, ha elpusztítom azalatt a pár óra alatt ehetetlenné válik.
      Az ILLEX Chubby 38 SSR zöld változatát vettem meg 5 ezer alatt. Azóta megfogtam életem legnagyobb domiját :-)) most este, majd felrakom....ezzel a wobblerrel megfogtam a triumvirátus minden tagját!

      Törlés
    6. Kitettem a linket. Nincs semmi gond a halevéssel! Jó étvágyat a csukákhoz! Az a wobbler bazi drága, még meggondolom! Várom a domis képet - történetet!
      üdv:

      Sztív

      Törlés
    7. Kösz Steve! Még egy bejegyzés lesz előtte, mert minden pecát jegyezni akarok :-) Aztán jön a nagy domis, meg hozzá egy olyasmi történet mint a nagy csukás :-)
      Főleg akkor drága mikor elveszted, én is feldobtam egy szemközti száraz fára aztán mászhattam bele a patakba mellig, mert ott nem hagyhattam!
      A wobbler szabadítást le is filmeztem az előző bejegyzésben van: http://www.youtube.com/watch?v=FGZEdqkZGdg&feature=player_embedded

      Törlés
  5. Szia! Gratulálok a gyönyörű fogott halakhoz és a csodálatos tájképekhez. Szenzációsak, a pihenő halakat bemutató képek is, ilyet sehol máshol nem láttam idáig. A legjobban viszont az tetszik, hogy a blogod értéket képvisel az internetes horgászirodalomban, ami nagyon ritka! Még egyszer gratula!
    Tom

    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ha elindulunk valahova csak úgy céltalanul akkor is megyünk egy egy úton, ha ezt céllal tesszük akkor el is érünk valahova. Szeretném minél jobban képviselni a kajakos és pergető horgászat szépségeit és ezt meg is mutatni!

      Törlés
  6. B**dmeg irigyellek! :) Remek képeket sikerült készítened. Azt hiszem,hogy egy ilyen víznél a hal már csak hab a tortán.
    Gratula. Így tovább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A táj, a hajnal, a folyó, és a halak, ez így kerek egész, bár nagyon sokszor volt úgy, hogy a pecát nem erőltettem csak úgy eveztem és éreztem része vagyok valaminek, amit nagyon kevesen érezhetnek, láthatnak, mert kajakkal olyan helyekre is be tudok menni csendesen, ahova vízen mással nem lenne esélyem.

      Törlés
  7. Szevasz Pecás!

    Szuper lett a cikk és gratula a sok halhoz! Én legutóbb egy gumicsónakba ruháztam be szóval most egyenlőre lapos a kassza de a következő dolog tutira a kajak lesz.
    Picit tartok egy hajnali kajakozástól. Csónakkal meg partról túrázgattam jó párszor a szigetközben és elég komoly örvények, zúgók vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van gumicsónakom... Sevylor fish hunter 360-as egész jó kis hajó de a kajak az k@rva jó! Ha barátod a víz és van ritmus meg egyensúly érzéked akkor bátran nekivághatsz kajakkal, ha gondolod és meglessz a kajak, szívesen elmegyek veled egy közös öreg dunai tesztelésre.

      Törlés
  8. Köszönöm előre is! Az idei év már kizárva de jövőre a szavadon foglak :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Ervin !

    Én is most ruháztam be egy Illex chubby ssr -be ...
    Elsősorban balatoni balinozásra vettem, nyugtass meg, hogy nem lőttem annyira mellé ?
    A balin is eszi szépen? Vagy ez inkább domis, jászos csali?

    Máté
    largemouth.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletes választás! Ha felszínen rabolnak akkor, ezzel a csalival fogsz majd balint. Egyébként mérete ellenére meglepően messze lehet dobni.

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.