Keresés a blogban

2012. júl. 3.

Naphal Invázió!

Kimentünk egy bányatóra pergetni, az idő enyhe túlzással sem volt megfelelő, szikrázó napsütés, hőség és kristálytiszta víz. Nem volt még egy kósza rávágásom se, meg is untam idővel aztán már csak fotóztam a vízben élesen kivehető hínárfoltokat. Na meg csináltam egy videót a part közelében seregekben jelen lévő naphalakról..... minden más halat kiszorítanak, még egy megtermett sügeret is odébb kergettek!! Nem jó látvány ennyi ikrazabáló tüskés hátú nem őshonos halfajzat. 








7 megjegyzés:

  1. "minden más halat kiszorítanak, még egy megtermett sügeret is odébb kergettek!! Nem jó látvány ennyi ikrazabáló tüskés hátú "

    Meg kell tanulni apró műcsalikkal, műlegyekkel finom bottal naphalra horgászni. Aztán mikor az ember fog 50-60db jó teli tenyeres naphalat mondjuk a Balatonon, akkor a folyamatosan karikába hajló műlegyező bot árnyékában már őszintén tudja majd mondani, hogy ez a faj csodálatos, igazi élménypeca a horgászatuk.

    Teljes mértékben nem igaz, hogy a naphal más fajokat kiszorít. A Balcsin a naphalas élőhelyeken tömegével lehet fogni a sügeret is. Ivási időben örzi a fészkét. Ekkor minden betolakodót elzavar. Ez egy normális szituáció adott halfajnál. A ragadozó halaknak, pedig fontos szerepe van a beteg és sérült halak szelektálásában megsemmisítésében.
    Szerintem túl kell lépni a húshorgászaton és az ember, akkor meglátja a csodát!

    Tavaly pld. brutál giga rekordlistás naphalat fogtam 16-os horogra kötött műléggyel. Csodálatos szép mintája volt ennek a már igen öreg halnak.
    Szerintem nem kéne lehúzni ezt a halfajt, mert nem tudsz rá megfelelően horgászni.

    Üdvözlettel: a vertikális rezegtető

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van! A naphal egy csodálatos teremtménye a természetnek és mint ilyen helye van a földön. Viszont ha egy európai bányatóba helyezzük őkelmét akkor problémák adódnak, a Balatonban mivel egy elég nagy tó lehet nem csinál galibát, mint. Videón is látszik hemzsegtek mindenhol, ja és nem tenyérnyi, öreg szivárványos példányok! Ujjnyi, arasznyi egyedek százas nagyságrendben. Igen nem tudok erre a halfajra horgászni, majd megtanulom ezt is.... Nem tudom húshorgászat alatt mit értesz, mert még egyszer mondom, hogy a bányatóban 5 centinél nagyobb nem igen van, persze ha megnőne biztos megkóstolnám, mint ahogy más halakat is vittem már haza tepsibe :-)) A pergetett halaim 99%- át pedig vissza engedtem.....Nem a naphal a probléma hanem a kipusztuló őshonos halaink, gyerek koromban még szivárványos öklét meg durbincsot, lápi pócot és csíkhalakat fogtunk a közeli vizekben..... Sajnos a betelepült invazív fajokkal ezek nem jönnek ki , lehet én vagyok szentimentális és csak meg kéne tanulnom naphalra horgászni......

      Törlés
    2. Ide is megérkezett végre őfelsége, Első azaz Egetverő Arrogancia! De jó!
      Jani, a legdurvább az, hogy olyan horgászokkal beszélsz igen magas lóról, akiknek a tudását vagy az általuk közvetített mondanivalót sosem fogod még csak megközelíteni sem az általad terjesztett internetes szeméttel.
      "Nem tudsz rá megfelelően horgászni..." - csak javaslat: ne kommentelj mások blogjára, ha azt képtelen vagy kulturáltan tenni.

      Törlés
  2. Nem ide való hal, de ha már van, akkor én pecázok rá UL-el, igaz ezeket az apró példányokat nem igen lehet máshogy megfogni, mint apró horog + csonti. De a 10 centis mérettől már foghatóak!
    Jani Úr nálam is megjelent!
    Megmagyarázta hogyan sügérezzek!
    Nem mondom, hogy én lennék a sügérezés királya, és a jó tanácsokat el is szoktam fogadni, na de hová finomítsak még, ha a 16-os mono is kevés a terep miatt?

    Pedig ő ezt javasolta, kicsit magas lóról:

    "Finomabb bot, vékonyabb zsínór, kisebb, aktívabban mozgó csali és persze nagyobb megfogott halak, mint amit itt láttam."

    Írtam neki,hogy mutasson már nagyobb sügéreket, szívesen megnézem más fogását is! Azóta nem jelentkezett!

    Ha meg halat enni van kedved szerintem az sem baj! Nem hinném, hogy tőlünk van bármi félnivalója a halállománynak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÁÁ szóval nektek ismerős az Úr!! Akkor megnyugodtam.... Horgász szemmel nézve a naphal egy jól horgászható faj, viszont a vele egy élettéren osztozó halak szempontjából már nem nevezhető jól asszimilálódott fajnak... Megenni nem fogom az biztos, mert még nem láttam akkorát, hogy rántani lehessen :-)))

      Törlés
    2. Semmi baj nincs is a naphallal, gyerekkorom egyik kedvence, gyönyörű halacska, szívesen olvasok róla, főleg ilyen igényes irományban.
      Viszont Jani stílusától a bicska kinyílik a zsebemben, főleg az "50-60 darabos" fogások, meg a kioktató hangnem láttán.

      Törlés
  3. naphal...
    Janikám régebben voltak olyan napok, mikor naponta 50-60 naphal ropogott a sarkam alatt. Ebihalazni mikor fogsz polibogárral te szerencsétlen?

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.