Keresés a blogban

2012. aug. 28.

Ínség, szárasság, hőség.



Hova lett a víz? Nem kell nekünk gát! Minek?! Mondják az okosok, én nem értek hozzá de látom hogy szlovák szomszédaink az aszályra való tekintettel elzárták a dunacsúnyi és bősi csapokat. Nekünk meg nincs gátunk, vízlépcsőnk mert a magyarnak nem kell a Dunára semmilyen műtárgy!! Már vizünk sincs...... kifolyik mind a Szigetközből meg az Öreg Dunából is Szlovákia meg tölti a tározóját és működteti a vízi erőműveit! Pedig egy jól működő gátrendszerrel vagy fenékküszöbbel meg lehetne emelni a vízszintet és megtartani az egyre értékesebb vizet. Húsz éve nem történik semmi! Én meg csak szomorkodom mert a nekem legkedvesebb táj az alsó Szigetköz szomjazik!  



Az alsó és felső fotó között két hét a különbség, a kő amin ülök az alsó fotón már 10 méterre van a víztől!!! Ez még csak a kezdet őszre még rosszabb lesz a helyzet és minden évben egyre rosszabb, mert a Duna hordalék nélkül mélyebbre és mélyebbre ássa magát, lassan lesz nekünk is "Duna kanyonunk". Az eltelt víztelen húsz év alatt a Duna mederszintje majd méterrel került mélyebbre. Nem kell nekünk vízlépcső, gát, fenékküszöb hagyjuk csak kifolyni a vizet, mert az elkövetkezendő száz év legfontosabb áruja a víz lesz!!! A szlovákok ezt már tudják mi magyarok miért nem!!!


Idilli kép egy párocska épp az igazak álmát alussza a kavicspad tetején, nincs ezzel semmi baj csak a kavicspad bal oldalán hajóztam be két hete és ott találkoztam a legnagyobb balinommal..... most szárazon volt az egész öböl.


Csendben elhajóztam mellettük, ki tudja? Lehet életük nagy álmát teljesítik és leúsznak a Dunán meg meg állva sátorozva....


A távolban feltűnt a bősi erőmű gigászi monstruma, mennyi vizet tart meg! Mennyi áramot termel! Mindezt nem nekünk mert valaki politikát csinált húsz évvel ezelőtt két ország szerződéséből.....


Mindennek ellenére vadregényes táj maradt az alsó Szigetköz, csak a vizei nem átjárhatóak az ágrendszer tele van betongátakkal, egyes ágak alsó és felső vége is le van zárva, én kádaknak hívom őket. Valószínű, hogy a halak populációi már genetikailag is módosultak (ez a személyes véleményem semmilyen tudományos alapja nincs!), mert az ágak között nem tudnak a betongátak miatt közlekedni, egymással ívni, elvegyülni.Húsz év nagy idő!!



Innentől lehetne a horgászatról is írnom ( de most nincs kedvem hozzá ), mert az ezer részre szaggatott Szigetköz még haldokló voltában is megajándékoz néha felejthetetlen horgászatokkal, halakkal élményekkel. Szeretem még így is víz nélkül, kiszáradó ős füzesekkel, a beerdősülő ruganyokkal, és elgazosodó kavicspadokkal együtt. Sok öreg horgásznak viszont már csak a szomorúság jutott mert ők még élénken emlékeznek a régi vízi világra, ők már ki sem mennek " egy ilyen patakra" horgászni. Bennem is él egy halvány foszlány, mikor gyerekkoromban Öreganyám testvérével mentünk csónakkal a se vége se hossza mellékágakon, aki nem ismerte elég jól az ágrendszert az nem merészkedett be, mert eltévedhetett. Ma meg a betongáttól lehet betongátig hajózni.... Talán felébrednek a döntéshozók. A  Kisalföld napilap által kezdeményezett Vizet a Dunába aláírásgyűjtés sikeres volt tehát a parlamentnek kötelessége lesz ősszel napirendre venni a Szigetköz vízpótlását és remélem érdemi döntés születik!!!







Kedvenc madaram a gyurgyalag, kedves, bohókás és gyönyörű színes madár! Öröm volt velük találkozni. 


Mintha az egész mélabús nap betetőzése lett volna találkoztam egy féllábú sirállyal, nem akart elrepülni egyre közelebb engedett magához, aztán mikor már csak pár méterre voltam tőle odébb libbent de csak épphogy, látszott le van gyengülve.... Az erősek megmaradnak a gyengék meghalnak, csak mi emberek vagyunk romantikusak és szeretjük a gyengét pátyolgatni.  A TERMÉSZET CSODÁLATOS, KEGYETLEN és REALISTA! Ha nem változik semmi a Szigetközben ( és az egész földgolyón) egy idő után beáll a Természet egyensúlya, viszont az nekünk embereknek már nem biztos, hogy tetszeni fog.......





Ismét csináltam egy videót, fogadjátok szeretettel:


Vízállás: Bős: 117cm, víz hőmérséklet: 21 C, levegő hőmérséklet: 36 C, szikrázó napsütés, szélcsendes idő.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon alacsony a Duna, habár most már árad picit és az előrejelzések 2,5 méteres árhullámot ígérnek szeptember első napjaira.

    Nagyon beindult ez a kajakos horgászat neked ott a Szigetközben. Respect! Gyönyörű halak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az árhullámok megnyomják a vízszintet, csak itt a Duna felső részéről ha nincs árhullám kifolyik az a kevés víz amit a szlovákok beleengednek az ágrendszerbe és az Öreg Dunába. Ez helyi megoldatlan probléma 20 éve. Ezért írtam ezt a keserű hangvételű bejegyzést :-(
      A kajakos peca igen nagyon bejött, mivel családom van ezért nem tudok sokszor kimenni, kb 2 hetente egyszer és azt is hajnalban mikor a család még alszik... mire reggeliznek apa már otthon van :-)

      Törlés
  2. Hát az utóbbi időben elég szélsőségesen alakulnak a viszonyok. Vagy 350 fölötti a vízállás, vagy alig folydogál valami a mederben. Ráadásul mi emberek is odavágunk időnként egy rendeset a természetnek. A Dunán ott volt a vörös iszap, a Tiszán a cián és a nehézfémek és a habzó Rábáról már ne is beszéljünk...
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
  3. Hi there.
    Great blog, had long wanted to write something from Him, but there was no word on the message. I see that the canoe is a great thing, and I am convinced from day to day. Everywhere you can influence and do not make a noise. This is pretty damn big plus. Asp or first class.

    Best regards

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you, it's really good for kayak fishing, more and more I like it.

      Törlés
  4. Nálunk is szar a helyzet: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elfogyott-a-balaton/

    A balinok azért nem rosszak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a képeket, mi lesz ha télen sem esik elég eső, jövő tavasszal kell majd valamilyen járgány, hogy elérj a vízhez :-O.
      Halakkal igazi a peca, még ha kajakos is :-)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.