Keresés a blogban

2012. aug. 14.

Ordas balin hordák támadása az Öreg Dunán.



Izzadok, érzem verejték csorog a homlokomon, vizes a párnám, meleg van nagyon. Kinyitom a szemem ránézek az órára hajnali kettőt mutat, felkelek, halkan, csendben. Kajak az autón, csomag a kocsiban, felöltözök, indulok. 

Fent az égen holdanyó bólogat, lámpást ad az éjszakai kajakosnak. Erős evezőcsapásokkal indulok, felfrissült érzés, a természet még alszik....A kőgát hívogató, szinte sejtelmes, csobbanások törik meg a csendet. Rabolnak ott a gát végében! Forr a víz! Még sötét van, bátrak a balinok, nem zavarja az orgiát semmi. Közibük csapok és Bang! Már küzdünk is egymással, én nyerem a csatát, kiveszem a vízből megcsodálom, összenézünk és engedem gyorsan vissza. Még mindig sötétben gyenge derengésnél jön a következő! Ez nagyobb mint az előző, rádurran a csalira, fárasztom nehezen de megvan, közben jön egy uszály, vizet és hullámot hozva... nehéz így fárasztani, rángatnak a hullámok. 






A gát elcsendesül, megjön a pirkadat, tisztán látom már a nagy hajókat, mint az "autópályán", elsőbbséget adok, megvárom míg elcsoszog, aztán indulok ki a nagy vízre! A sodrás elemi erővel kap el, beállok hegymenetbe és erőteljesen evezni kezdek.



A gát felett pár kilométerrel kiszállok egy kavicspadon, itt várom a napfelkeltét amit nem tudok megunni! Olyan gyönyörű mikor feljön a horizonton. A víz viszont nagyon csendes, hol lehetnek az ordasok? Még gondolkodom, meditálok, élvezem ezt az igaz világot, minden fényjátékával, szépségével.




Egy öbölben megyek, érzem az ordasok ott vannak, a víz nem mozdul de sok a kishal. Bemegyek teljesen a végébe, egyszer csak hallom mögöttem a jól ismert csobbanást, "rabol a balin". Megfordítom a hajót és ahol csobbant oda dobok de semmi. Mi van nem kell? Csalit cserélek, persze, hogy a rózsabogarat teszem fel :-)) Oda is vág rögtön a nap legnagyobb ordasa! Benyeli torkig de sikerül kiszednem minimális sérüléssel. Remegek, ez tökéletes fárasztás volt, az öröm és az eufória amit ilyenkor érzek, elmondani nem lehet.  



Harcos a harcost elengedi a csata után. Méltósággal úszik el, még pár méter múlva is látom a sekély vízben. 


Az öbölből továbbállok mert itt megszorul a levegő és már nagyon meleg van, égeti a lábam és kezem. Találok egy kis kavicspadot itt megpihenek, közben rekkenő a hőség, forró délnyugati szél nyaldossa a tarkómat. A vízben állva dobálok be a kavicspad bejáratához mikor jön megint egy hajó, hatalmas hullámokat ver a kavicson, megvárom míg lenyugszanak, aztán pörgetek megint. Elnehezül a bot vége, ez hal lesz megint! Balint fárasztok, szép látvány a tiszta vízben ahogy küzd az életéért. Ő még nem tudja de én visszaadom neki, megnézem, fotózom és mehet.




Tovább kell menni felfedezni a folyót, embertelen evezés után feltűnik messze a távolban a bősi erőmű sziluettje, közelebb egy kavicskotró dolgozik serényen, dübörgő hangzavarban. Megnézem közelebbről is nem szép látvány az biztos. Elég is ebből inkább visszacsorgok és a kavicsoson pergetek tovább.



Lefelé csorogva már felszabadultan, néma csendben pödröm a damilt, mikor ismét a már jól ismert érzés! Elnehezül botom és már fárasztom is az ordasok egyikét! Kemény ellenfél, védekezik, sodrásba csap, megindul! Ezért horgászom! A fárasztás érzése, könnyű bottal, vékony damillal, kajakból a vízzel úszva!





Vár rám még egy két óra evezés visszafelé, a hajnali kőgátnál most sirályok csipegetnek, nyoma sincs a reggeli orgiának, minden csendes, békés, szinte idilli. Közben meg, meg állok néhányat dobok de a mai nap már nem vagyok "éhes"..... megvolt az élmény, a fárasztás élménye.


Van aki hosszabb időre tervez, lehet kiadná ha esetleg több napra jönnék :-)) Írtam is egy cetlit neki és beakasztottam az ajtófélfára, ha visszajön akkor el tudja olvasni: 
Tisztelt horgásztársam! Az ön ötcsillagos kalyibáját látva kedvem szottyant megszállni önnél, kérem következő látogatásom alkalmával tegyen egy priccset a kalyiba túlsó végibe, mert nem szeretem a huzatos helyiséget :-) :-) :-)
Kajakos horgászbaráti üdvözlettel.



Vízállás: Bős: 144 cm víz hőmérséklet: 21,3 C, hőmérséklet 36 C, felhőtlen, tiszta ég, megélénkülő délnyugati széllel.

27 megjegyzés:

  1. Együtt érzek veled öregem!
    Szörnyű egy reggel lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Brrr!!! Az a sok ordas balin, ne is mond :-) :-) :-)
      Életem eddigi legjobb kajakos horgászata volt!

      Törlés
    2. Annál jobb nincs is, mint amikor tömegével támadnak!

      Törlés
  2. Irigy vagyok én is! Főleg hogy már egy hónapja nem voltam kajakkal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig menni kell, mert anélkül nem jön hal a hajóba :-))

      Törlés
  3. Totál fos horgászat lehetett. Kajakos buzik!!! :-O
    http://irsajani.wordpress.com/2012/08/14/a-termeszet-kegyetlen/
    :-O :-O :-O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szánalmas :---))) Az élet nagy játékos, sok szart is létrehoz..... Kajakra fel vitézek!!!

      Törlés
    2. Ejha!
      Fogalmam sincs ki ez az ember, de nem értem valakiben hogy lehet ennyi rosszindulat és általánosítás a horgásztársával szemben. Meg ennyi felsőbbrendűségérzet. Na, mindegy is.
      Ervin, mennék én, nem rajtam múlik...
      A Balatonon voltam utoljára kajakból, jó hónapja. Ott is csak egy este tudtam kimenni az idő miatt. Az északi parton fogtam kajakból keszegeket, meg egy kettes körüli töves. (Mivel nem értek a műcsalis horgászathoz, kukoricával. :) ) Ez a nádi feltolós úszózás komolyan felveszi a versenyt a pergetéssel. A gyerekkori nádi pecák jutottak eszembe. Jó volt újra felfedezni a módszert, hatalmas élmény.

      Törlés
    3. Nem érdemes erről az emberről beszélni, ő pont ezt szeretné...
      Nem tudok én sem eleget kint lenni azt is csak egy hetes késéssel látod a blogon....
      Kajakból kitárulnak azok a lehetőségek amiket partról lehetetlen kiaknázni.
      Neked milyen kajakod van és hol szoktál horgászni, a Balatonon?

      Törlés
    4. Tudod, a Sevylor Colorado. Azért nem az a kategória mint a tiétek, de ez panel-kompatibilis. Inkább felfújható horgászcsónaknak nevezném mint kajaknak. Most voltam életemben először horgászni (is) a Balatonon. Ez Badacsonynál történt.

      Törlés
    5. Ő lenne az:
      http://kepfeltoltes.hu/view/120817/K_p_038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

      Törlés
    6. A képen látható evező egy átgondolatlan,"jónekemazoccsóis" vásárlás eredménye, már nyugdíjaztam :)

      Törlés
    7. Megnéztem jó kis hajó, hát ezért a neved :-)) holtágakra és lassú vizekre tökéletes. Nekem is van egy" léghajóm" egy gumicsónak, használom azt.

      Törlés
  4. Szia Ervin!

    Gratula a szép balinokhoz. Sajnos engem ebben az évben valahogy elkerülnek a nagyok...
    Nagy előny, ha az embernek van lehetősége úszó alkalmatosságról horgászni a Dunán, de nem veszélyes ez egy csöppet? :o)
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, jól sikerült horgászat volt.
      Veszélyes még pedig nagyon de csak kint az Öreg Dunán :-):-):-)!!!! Ha ésszel csinálod és felkészülsz, akkor olyan lesz minden extrém sport (szerintem ez egy extrém sport)ahol elkerülhető a baleset.
      Nem veszélyes ha olyan helyeken horgászol ahol nem folyik a víz vagy nem járnak hajók,
      (mellékágak, tavak, csatornák, stb).
      Viszont az élmények páratlanok a vízről nézve :-))

      Törlés
    2. Elhiszem, hogy páratlan élmény és adrenalin sokk, de némely részeken olyan erővel örvénylik a víz, hogy nem mernék ráevezni egy kis lélekvesztővel. :o) És ha mondjuk az ember nem is veszik oda, nagyon könnyen elveszítheti a drága felszerelését... :o(
      Üdv.

      Tom
      pecazas.blog.hu

      Törlés
    3. Tom ezek a hajók tengeri hullámokra vannak kitalálva, nincs a Dunán akkora örvény, hullám, vagy bármi ami meg tudná borítani! A felszerelés minden tagja a hajóhoz van rögzítve! Egy esetleges borulás esetén szarul néznék ki de minden cucc ott úszna körülöttem.... Az emberi hülyeség ami nincs sehol bekalkulálva, velem is megtörtént már, hogy ha a sodrás odacsap a parthoz ripityára tör mindent de megfelelő távolságot tartva sikerült feleveznem :-)
      A lélekvesztő szót nem olvastam a tengeri sit on top kajak használati utasításában :-) :-)

      Törlés
  5. Na, má' megen! Fel vagyok háborodva! Hogy mersz te ilyen képekkel, írásokkal felmerészkedni a webes világba? Nem gondolod, hogy a teljesen normális, feederezős, úszós, családi, haveri, partos, holtágas horgászatból elégedetten hazaérkező átlag(koca)horgász gyanútlanúl felmegy a netre, rád kattint és ezeket a sokkoló képeket, bejegyzéseket találja, s ez teljesen megzavarja a szombati pihenőjét? Mégis ki vagy te, hogy még a vertikális rezegtetés gébfogási módszereit sem ismerve a nyugalom megzavarására alkalmas képeket figyelmeztetés nélkül felteszel a világhálóra, és evvel felesleges, ám csábító vágyakat keltesz szegény spiccbotos kocahorgászban? Na, majd bepanaszollak az IJVHKEME (Irsa János Vertikális Horgászok a Kajakosok Ellen Mozgalom Egyesülete) elnökénél és soha többé nem vehetsz a kezedbe evezőt, se merőlegeshorizontálispolitenkarate felszerelést! Neked oszt reszeltek, innetől arra leszel kárhoztatva, hogy holmi holt- és mellékágakon, hajóktól dübörgő folyókon szálkás balinokat fogjál életed végéig. UFF! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves bátyám uram qvik, remélem szólíthatlak eme kihalófélben lévő megszólítással. Örülök, hogy beszámolóm imigyen szólva "kiverte nálad a biztosítékot" hisz akkor te is valahol legbelül kajakos horgász vagy! Aki éjnek éjjelén indulva a szunnyadó folyón, ilyen horgászatokról álmodik, nekem az álmok valóra váltak a kajakom által! Ha erőm, egészségem, és pénzem marad a jelenlegi állapotban :-) akkor még sok ilyen horgászaton jöhetsz velem a vasárnapi ebéd után, hála az internet világának! Ha kajakos horgászatra leszek kárhoztatva az idők végezetéig akkor úgy fogom magam érezni mint megvilágosult Buddha...... Az élet körforgását megérteni nem tudom de megfigyelni, a folyón érezni igen!
      Maradok tisztelettel: barátod Öcsédurad, lelki szövetségesed a kajakos horgászat álmaiban :-) :-) :-)

      Törlés
    2. Ha én egyszer csak úgy, pecacucc, kajak néálkül bejárhatnám a Dunát, és szigetközi mellékágait, már naon bódog vónék! Azért még fontolgatom a fellyelentést ellened és Atyafi, meg steveolsonhun és a többi elvetemült ellen. Nem is szólva az aljas horgászboltosok ellen, akik csábító módszerekkel vesznek rá, hogy betérjek egy-egy ilyen egységbe és felborítsam a családi költségvetést. És már a nagyobbik kölyök is fertőzött, iszonytató!

      Törlés
    3. Én meg mindig itt kajakozhatok.... meg pecálhatok... na de a Tisza azért az sem kutya na! Az enyém is fertőződik, hétvégén sátoros, pecás kalandtúrán voltam vele kint a "vadonba", élvezte nagyon a kölyök. Majd megírom ha lesz időm.

      Törlés
  6. Tisztelt Kajakos Pecás!

    A kajibát nekem is sikerült felfedeznem 1 hónappal korábban de akkor még amolyan "félvízi" szállásként funkcionált. El nem tudom képzelni hogy ki lehet az a megveszekedett aki ilyen helyen a
    végtelen szúnyograjjal felveszi a küzdelmet
    Így már tudva hogy Te is elhaladtál mellette és végignézve a többi képet szép kis utat tettél meg. Egyszer-kétszer horgásztam már én a környéken igaz eddig sikertelenül. De nem adom fel innentől már csak idő kérdése hogy egy pergetés alkalmával összefussunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régóta megvan ez az építmény, talán 3 évvel ezelőtt láttam először. Azóta sokat amortizálódott :-) rafkós egy nèpség a balin néha úgy eltűnnek mintha egy sem lenne a vízben, máskor meg forr a víz tőlük .....Az összefutás nagyon érik már, te biztos meg fogsz ismerni :-)) Meg kéne értekeznünk a dunai balinok lélekvilágát.......

      Törlés
  7. Szép hal! Ez is, ez is! Hűha! Hmmm! Nahát! ... @&˘#x!%... Vazzeg még egy, meg még egy! stb
    :-D
    Grat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belenyúltam.... kint voltunk a hétvégén sátorozni a fiammal, ahol két hete kajakoztam most szárazon állt minden :-(( lement a víz nagyon, nem is tudom hova menjek legközelebb....

      Törlés
    2. gratulálok, gyönyörű balinok! Hála az égnek egyre többet pergetek, kajakoztam 4évet versenyszinten, de sajnos akkor még nem igazán merültem el a horgászat csodálatos tengerében..sok sikert a továbbiakban! :)

      üdv! Berza

      Törlés
    3. Akkor már csak egy lépésre vagy a kajakos pergető horgászattól :) A képeidet látva szép halakat fogsz és majd egyre többet! Sokat kell horgászni, mert aki kint van a vízen az fog!

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.