Keresés a blogban

2013. aug. 27.

Érik a kökény.Itt van az ősz itt van újra, érik a kökény, már csak a deres hajnalokra vár. Kajakost húzta vissza vad Duna partja, a múltkori emlékek élénken éltek benne!

Folyamatos lassú apadással egyre kevesebb víz jött ebbe a mederbe, látta már, hogy pár nap és a Kánaánnak vége, a halak odébb állnak, a víz elcsendesedik. Ám most még nem! Kiérve a bedőlt fához éppen a balin lakomáját nézhette. Nem is tétlenkedett, a egyik legújabb, még sosem használt műcsaliját tette fel,sekély vízbe való, jó mozgású wobbler volt, sokat várt tőle. Az eredmény nem is maradt el, erős bothajlás jelezte, vendég érkezett a szűz csalira. Megkezdődött a tánc, ez a mindig várt pillanat -a fárasztás gyönyörűsége- mosolyt csalt napszítta ábrázatára. Szépen, óvatosan maga felé húzta a balint, leakasztotta a hátáról a merítőt és egy gyors alámerítéssel kilódította a partra.... Megvagy!!! 

Ősi füzek árnyékában lopakodott előre, jóleső nyugalommal a szép balin fogás után. Az ártér hangulata, csendje, magánya semmihez nem fogható. A nagyvárosok nyüzsgő forgataga, füstölő autó konvojai, itt csak valami távoli bolygó idegenjeinek tűnnek. Nyugodt ám mégis örökké változó világ ez, néhány hónapja történelmi árvíz vonult le itt, a nyomai még most is mindenütt láthatóak. Ma viszont az egyre fogyó víz, lassan csak a meder alján kavarog.....Utolsó dobásai egyikére harapott rá egy helyesebb domolykó, van itt belőlük jó pár, de még nem sikerült igazán nagyot fognia. Sebaj majd legközelebb, a Duna itt lesz, a halak is, már csak neki kell minél többször jönnie...A szarvasbőgés közeledtét jelzi, hogy a hazafelé tartó úton, magaslesek nyújtogatták a tarlók felé magukat. Az esték már korán bekoppantanak a pitvarba, Kajakos is szedte a sátorfáját, és jóleső emlékekkel indult haza. Ez a nyár, a Duna bőkezű volt vele, bár az élete úgy hozta, hogy csak egyszer ülhetett a nyáron kajakba, de még most is megborzong, ha rágondol dunai süllője kapására, aztán a fárasztás izgalmaira.....  


Vízállás: Bácsa: 28 cm, apadó, hőmérséklet: 36 C, erősödő széllökések, közelgő hidegfront, légnyomás: 1015 hPa csökkenő. 

2 megjegyzés:

  1. Pár hét és lehet szedni a kökényt. Rendkívül finom a kökény pálinka. :)

    VálaszTörlés
  2. Hmm, biztos finom :) olyat még nem kóstoltam.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.