Keresés a blogban

2016. febr. 7.

Bambusz bottartó



A növények nélkül nincs élet, a növények nélkül nincs étel, a növények nélkül nincs oxigén, a növények nélkül nincs semmi horgászat sem. A bambusz a növények között is különleges, emberek millióinak ad otthont, építenek belőle, tárgyakat készítenek, házakat, horgászbotokat, horgász bot tartókat....

 Én is készítettem egyet, az elkészült nád botjaimnak, mert úgy gondoltam, hogy a tonkin nádnak ilyen tartóban a helye. Nem volt könnyű, de mi az, amit az ember alkot? Az elkészült tárgy viszont örömmel tölt el, divatos kifejezéssel élve flow élmény. Az alkotás kielégít, mint egy művészt a festmény, vagy szobrászt a szobor. A tenkara botokhoz készítenek bambusz bottartót, ezt gondoltam tovább, és csináltam ezt a 130 cm-es tartót, a szelvények kilyukasztása nem volt egyszerű, de baráti segítséggel készült hozzá célszerszám, így megoldottam azt is. Volt egy sulyom magom, azt is beleépítettem, adta magát hol a helye, már a török ellen is használták eleink, összeszedték a mocsárban, és a tűhegyes magokat a török útjába szórták, aki belelépett, annak mély sebet ejtett a kemény, éles maghéj... A sulyom két oldalára uszadékfából vágott szorítókat raktam, így a kupak nem esik ki a csőből. A többi már "csak" kézügyesség és kitartás, a kupak faragása, a zsinórok felrögzítése, az antikolás.... Elkészült! 








9 megjegyzés:

  1. meghajlok előtted (y)
    profi munka, örök darab...

    VálaszTörlés
  2. Szép! Egy kérdést ha megengedsz.. A bambusz kemény,nem karcolja a bot lakkozását a ki,illetve behelyezéskor?vagy vászontokkal együtt tárolod benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tenkara botokat is ilyen bambusz tokba teszik, persze vászon tokkal, már varratom a bothoz :))

      Törlés
  3. Szép! Egy kérdést ha megengedsz.. A bambusz kemény,nem karcolja a bot lakkozását a ki,illetve behelyezéskor?vagy vászontokkal együtt tárolod benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A neten nagyon sok különféle anyagú házi készítésű bottartót láttam, a legyes botokhoz sokszor KPE csőből készítik... Nekem is van egy, ráadásul egy épített bothoz. Nem éppen a legszebb megoldás. A bambusz jobban tetszik.

      Törlés
  4. Nagyon szép! Különösen a sulyom tetszik rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy a kezembe akadt, és éppen oda kerestem valamit :)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.