Keresés a blogban

2019. jan. 5.

Tonkinnád műlegyező horgászbot építés



Ismét építettem egy tonkin nád horgászbotot, ezt már teljesen egyedül a tanítómesterem Imre Tibor nélkül de távoli felügyelete mellett :). Wayne Cattanach botépítő egyik kis patakos, szárazlegyes 6,6 láb hosszú 3-as erősségű kétrészes  botját választottam. Az építésről szól ez a bejegyzés nagy vonalakban leírom hogyan készült, mennyi időt és kitartást igényelt.

A bot kiválasztása után nekiálltam a nádat előkészíteni, szeretem a pörkölt nád színét, ezért ezt a nádat is megpörköltem. Ettől a nád kap egy sötét barnás színt, és a kész horgászbot akciója picit keményebb lesz. Sok legyező horgász azért nem horgászik nádból készült bottal, mivel az akciója nagyon lassú, ezzel a technikával viszont lehet ezt javítani.


A pörkölés után következett a nád szeletekre hasítása, mivel kétrészes botot akartam ezért minimum 12 db de inkább 13-14 db szeletre volt szükségem. Sikerült is a 14 db szeletet hasítanom, viszont sajnos kettő nem felelt meg mivel a nád nem jól nőtt. Tehát a minimális 12 db szelettel álltam neki az építésnek, ha egy hibát is vétek és elgyalulom, eltöröm, behasítom valamelyiket, akkor nem készült volna el a bot...


A szeleteket hosszadalmas előkezelésnek kell alávetni mire gyalulható állapotba kerülnek, ez a nádbot készítés legfontosabb részművelete! Minden későbbi hiba, görbület, méretbeli hiány a nem kellő előkészítésből fakad. 


A nád szeletek elérték a gyalulható formájukat, kiegyengettem, a csomókat megcsiszoltam, így kezdődhetett a nagyoló gyalulás.


A nagyoló gyalulással készíthető el a szelet annyira, hogy a sablonba lehet már gyalulni. Nagy mennyiségű forgácsot készítettem, napokon, heteken át gyalultam kitartóan, minden pillanatban félve, hogy ne hibázzak. A gyalukés élezése kiemelten fontos, mivel az életlen késsel hamar beszakadhat a nád, erre figyeltem és minden nád szelet gyalulása után megéleztem a kést.


Mikor a nád mérete már majdnem kész, akkor jön a zitling gyalu, ezzel már csak kapirgálom a nádat század millimétereket veszek le belőle.


Először a nyéltag 6 szegmensét gyalultam ki, gondolva arra ha esetleg elrontom, az a szelet még jó lehet a spicchez. Sikerült nem elrontanom, elkészült a 6 szelet, jöhetett a spicc gyalulása.


Ismét a nagyoló sablon segítségével kezdtem a spicc szeletek gyalulását. Rengeteget kellet legyalulnom, mivel a spicc szelet végének magassága 0,88 mm! 


Az elkészült spicc szelet, a még nyers nagyolt szelet mellett, jól látszik a méretbeli különbség.


Ezen a képen talán még jobban látható, az ötforintos vastagságához képest a szelet magassága. 


A spicc gyalulásánál még fontosabb lett a kés megfelelő élezése, így már majdnem többet éleztem a kést, mint gyalultam, de az éles késsel 0,03 mm-es forgácsokat tudtam leszedni a nádról, ami már nem tört hanem az egész egyben maradt. 


Az elkészült szeleteket összefordítva először pillanthattam meg, hogy milyen lesz a végeredmény. Következett a gyűrűkiosztás és a nyél meg az orsótartó elhelyezése, így láttam, hogy a nád kiadja az elkészítendő botot.


 A nádszeleteket össze kell ragasztani így készül el a végleges hatszögletű forma. Ez a művelet megint egy kényes rész, mivel a ragasztásnál a bot egyenességére különösen figyelni kell.



Ragasztás után ismét méretpróbát tartottam, mielőtt tényleg levágtam volna a nádból, A gyűrűk helyzete, a bot toldó mérete, a nyél nagysága, mind befolyásolja hol kell vágni a nádat. Mivel biztonságra törekedtem, ezért hagytam hosszabbra a gyalult szeleteket, így megvolt a lehetőség ha hibázok és elgyalulom a spiccet, akkor is elég a nád, és nem kell újat készítenem. 


A bot toldót Amerikából rendeltem, mivel ezüstnikkel az anyaga nagyon strapabíró, kopásálló, és könnyű, az ára meglehetősen borsos.. 


Új bothoz új orsó is kell. Egy régi angol Interpid "Super" legyező orsót alakítottam át a bothoz. Kapott új festést öt rétegben, néhány helyen könnyítést, így a súlyozása megfelelő lett. Az orsónak járt orsótartó is, ezt bőrből varrtam meg. Természetesen a legyező zsinór is klasszikus selyem zsinór lesz.


Lakkozás után kerültek fel a gyűrűk, Gudebrod A nagyságú cérnával, a kötéseket fekete selyem cérnával zártam, ez amolyan szolid díszítést adott. A kötések fixálását pedig Flex Coat kétkomponensű gyantával oldottam meg.  


A végeredmény minden szenvedésemért kárpótolt, több hónapnyi kemény munka után, olyan horgászbotot készítettem amit már évek óta szeretnék magamnak. Talán tíz évvel ezelőtt láttam először nád legyező botot, és szerelem volt első látásra! Tíz évet kellet várnom arra, hogy elkészíthessem ezt a kis gyöngyszemet. Remélem sokáig társam lesz a szigetközi patakok partjain.

 





24 megjegyzés:

  1. Gratulálok nagyon szép lett a pálca és az orsót is szépen helyreraktad, minden elismerésem a kitartó precíz munkádért. Üdv Árpád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az öröm most nagy, ajéndék ez magamnak 😊

      Törlés
  2. Csak gratulálni tudok ehhez preciz munkához,minden elismerisem.

    VálaszTörlés
  3. Rettenetesen jó érzés lehet a saját magad készítette eszközzel horgászni és halat fogni. Hát még, ha ilyen bonyolult és színvonalas munkával készült. Gyönyörű, gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az érzés megfizethetetlen. Az alkotás vágya az emberekkel egyidős, csak manapság már nem ez a trend a fogyasztói világban.

      Törlés
  4. majesztró :)
    csak ismételni tudom magamat...
    húúú, ez de ott van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Novi! Kösz, hogy olvastad :) Próbálom az alkotási vágyamat a horgászattal összekötni. Így talán sikerül :)

      Törlés
  5. A kitartás, az alkotói vágy a precíz kivitelezés meghozta gyümölcsét.
    Elismerésem! Sok örömpecát hozzá!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm! Az első közös horgászaton már túl vagyunk :) A jeges víz és metsző szél ellenére tette a dolgát.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű! Görbüljön!

    VálaszTörlés
  8. Köszi :) Fog görbülni az biztos!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép munka,minden elismerésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beletettem a tudásom legjavát. Köszönöm az elismerést.

      Törlés
  10. Csodálatos lett, hihetetlen ez a precizitás! Gyönyörű a végeredmény! Régebben emlékszem Bp, a körúton az Ezermester mellett lehetett más tonkinbotokat kapni! Kár, hogy jelenleg nem gyártanak ilyeneket4

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Azóta már készült pár darab. Lassan elmondhatom, hogy megtanultam a készítés menetét.

      Törlés
  11. Szia! Kaphatnek egy email cimet? Koszonom szepen! Gratulalok a bothoz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi.
      Az email címem:
      szigetkozpeca@gmail.com

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.