Keresés a blogban

2011. okt. 16.

Hideg hajnal

 

Az év első fagyos reggele kint talált a vízparton, a téli ruházatom akartam kipróbálni és természetesen egy kis pecázást is bevállalni, ahogy a vízre értem rögtön láttam a megáradt, koszos vizet. Hirtelen lehűlés, áradás, nem a legjobb jelek a halakat kergető horgásznak...De ne menjünk nagyon előre, szeretném bemutatni milyen ruha védte gyarló testem ezen a hideg hajnalon.  Mennyi minden kell a késő őszi és téli napokon horgászó emberre öltözetnek, hogy ne érezze a kúszó settenkedő hideg borzongást! Az első és legfontosabb egy jó meleg sapka, az enyém lehajtható fülű, ez jól jön ha fúj a szél.


A kezem védelmére neoprén kesztyűt használok (Rapala). Vagy ha nagyon hideg van akkor egy téli biciklis kesztyűt aminek trilaminált anyaga van, szélálló, és persze vízálló. Az arcom védelmére még egy maszkot ami véd hideg széltől.


A lábamra talán a neoprén búvárcipő a legjobb választás, a meleget jól tartja (nem drága) és kényelmes a kajakban is, a gumitalpa bírja a köveken való mozgást is. Ja és könnyen lehet felvenni a szárazruha gumizoknijára.


A legfontosabb kelléket hagytam a végére a jó öreg száraz ruhát, amit beszereztem magamnak és most volt alkalmam először kipróbálni, nem semmi érzés mikor belebújok és a levegő ami bent maradt szinte felfújja. Elég kényelmes hosszabb távon is eveztem benne jó pár km-t.





Ezután a bevezető után jöjjön egy kép a már felszerelt kajakról,


és a benne ülő vízi vadászról.


Végre elindultam a sötétben, hidegben, a megáradt folyó hátán....Egy kis borzongást éreztem, mikor a vízen siklottam csendben és gyorsan, mindentől olyan távol!  Még a reggeli álmosság látszik a fejemen, de legalább kint vagyok, ez a lényeg!
A felkelő nap lassan utat nyitotta folyó ösvényén, én meg fotóztam és bámultam a természetet, mindig tartogat újabb és újabb szépséget! Halaknak viszont semmi hírük, kereshetem őket ha szerencsém van meg is találom..







Már tudtam, hogy nem fogok semmit, pedig próbálkoztam mindenféle műcsalival, de a halak eltűntek a mélyebb részekre, ott is megpróbáltam gumihallal, meg mély járatú woblerrel, de hal nem jött!


Sajnos az időm csak egy rövid kiruccanást engedett, ezalatt halat nem fogtam, de kipróbáltam sok dolgot aminek a téli kajakozások alakalmával sok hasznát veszem. Jól teljesített a szárazruha, nem izzadtam meg benne, és a mozgás is könnyen ment, a búvárcipő vastagsága kellet mert a mínusz 2 fok az már kemény hosszabb távon. Jó cuccok nélkül csak szenvedés lenne a vízen. Végezetül két kép már a kocsiból, milyen is mikor a Duna a Szigetközben áradni kezd, de jól látható hol volt a part húsz évvel ezelőtt mikor még a miénk volt a víz!


9 megjegyzés:

  1. nagyon vad hangulatú bejegyzés. külön respect a hajnali fagyos áradásos próbálkozásért. én ma délután vagy holnap reggel szeretném kipróbálni most már végre pecával az enyémet is. a szárazruha honnan való? mert nekem egyelőre a mellescsizma esőkabát a kombinációm, de az alá nehéz öltözni, és bele is izzadok.

    VálaszTörlés
  2. Igen a hely gyönyörű, de a víz, az össze-vissza mozog, mióta a szlovákoknál van a víz mennyiségének a kulcsa, de akkor is szép ha néha kevés a víz.

    A szárazruhát búváros hirdetésekben keresd, vagy az aukciós weboldalakon, a mellcsizma azért nem biztos, hogy szerencsés mert egy esetleges boruláskor tele megy vízzel és mint egy nehezék húzza le az embert, izzadás ellen lélegző aláöltözetet használok, kivezeti a párát.

    VálaszTörlés
  3. igen, sokan mondják ezt a borulásos kérdést, de az enyém nem neoprém, hanem sima gumi, és a melles résznél körbefut egy szoros gumi...nah ott nem megy be víz. én sima jégert húzok alá. ma voltam kint élővízen tesztpecára.
    Tanulságos volt, majd lesz róla poszt

    VálaszTörlés
  4. Az akkor tényleg nem szokványos melles csizma, kiváncsian várom a beszámolód. A borulás meg lehet, hogy elkerül bennünket (remélem :).

    VálaszTörlés
  5. 3000,- volt a L#dl-ben. (akkor még) csajomtól kaptam, mert mondtam neki, milyen jó kis dolog lenne ezzel gázolni a baranyai patakokat. Azóta kicsit változott a világ. Mára már a feleségem és már egy kajakom is van :)

    Ma megint kinézek, de ma egy tóra, csukeszozni. Lassan indulok is. Eredményest mindenkinek!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia.

    A gyilkos gázló mítosza nem igaz.

    A gázló eleve nem tud megtelni vízzel: próbálj meg a kádban egy nejlonzacskót megtölteni vízzel a víz alatt, anélkül, hogy mozgatnád.

    A gázló vízzel "telve" nem húz le. A víz ami bent van ugyanolyan tömegű, mint a kinti víz. A gázló tömege lehúzhatna, de pl a neoprén még lebegtet is (nézz utána miért hordanak a búvárok ólomövet).
    Itt egy videó példának: http://vimeo.com/27923944

    Más kérdés a mozgó, örvénylő víz. A félelem egy vizi ernyőként működő gázlótól irreális. A mell vagy a derékrészen található öv/gumírozás/szorítózsinór elegendő védelmet nyújt ez ellen. Persze a ruha kínálta megnövekedett surlódó-felület a sodrásban veszélyes, de épp csak annyira, mintha utcai ruhában estél volna a vízbe. A gázlóban az öv alatti részben jelenlevő levegő (mégha minimálist is, de) felhajtóerőt jelent, szemben az utcai ruháéval.

    Példák még:
    http://youtu.be/2m0_naq0-qc
    http://youtu.be/cBvXDBQdFLg

    Azt mondják, hogy egy tilos - megróbálni még a vízben levetni a gázlót.

    VálaszTörlés
  7. Igen ebben igazad van én, a mezei melles csizmára gondoltam, nézegetem a boltokban aminek csak kantár része van, és vagy neoprén vagy gumi. Itt a Szigetközben találkoztam néhány halásszal akik ilyen melles csizmában mentek a vízbe és ahol törés volt rosszul léptek, véletlenül elmerültek, a víz befolyt a csizmába és annyira megnehezítette a kijutást, hogy segítséggel tudtak csak partra kerülni. Ez csak a nem gumírozott típusoknál van így, amire kitalálták arra nagyon jó, a vízben derékig állni vagy gyalogolni. De ettől még lehet jó választás.

    VálaszTörlés
  8. kipróbáltam végre élesben, peca közben is a kajakot. halat is fogtam. elgurult a gyógyszerem...

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.