Keresés a blogban

2011. okt. 25.

Kajakos Portya a Rábcán

Köd előttem, köd utánam


Az ősz leplezetlenül beköszöntött, a legjobb formáját mutatja, köd, szemerkélő eső hideg párás levegő. Ebben az idillinek nem nevezhető hajnalban indultam útnak a közeli Rábca csatornára egy rövid kiruccanásra. Mire minden rákerült a hajóra és én is beöltöztem a túlélő szerelésembe, a köd búcsút intett, eljött hát az indulás pillanata.


Egy kis befolyóba raktam le a hajót remélve, hogy ki tudok evickélni a nagyobb vízre, látható, hogy megfordulni nem lehet benne.  

   
 A pocsolyás kajak portréja

Kiértem a folyóra hatalmas küzdés árán, megvolt a bemelegítő, de a réteges ruházat és a lélegző alsóruha segített. Elindultam folyásnak felfele, evezés közben azon járt az agyam meddig evezzek a csatornán, van egy befolyó 2 km-re, addig mindenképp fel akartam evezni.




Megint hattyúkat kellet kerülgetnem, mivel keskeny a csatorna ezért őméltóságuknak nem akaródzott előlem elmenni, így hát versenyeztünk pár száz métert, míg megunták és odébb repültek.



Először eveztem ilyen sokat folyással szemben téli ruházatban, a hajó nagyon gyors és könnyen siklik, nem okozott különösebb problémát az öltözetem, a későbbi hidegebb napokra is jó lesz .

Közben kivilágosodott és végre elkezdtem horgászni hiszen ezért jöttem! Ígéretes volt a víz, kitartás kell ehhez a sporthoz, mert van olyan széria mikor hiába minden nem jön a hal.



A lassú csorgás közben beleakadtam egy elkóborolt körforgóba, hiába ezt a parti pecás kénytelen elengedni, de nekem könnyen kínálta magát, megmentettem hátha szeretik a csukák.



Az idő egyre mostohább lett az eső szemerkélt már minden vizes volt a hajón, de a lelkesedés még tartott bennem, a ruha meg a vizet tartotta kint.  



Találtam egy hódok által teljesen elrágott fa tuskót, nem semmi mit csinálnak a fogaikkal, az idő is nekik dolgozik. 




Lassan elértem a hidat alatta szálltam a vízre a befolyónál, a testem már elgémberedett ezért úgy döntöttem ha odaérek kiszállok egy kis nyújtózásra, meg a lelkesedés is kezdett alábbhagyni mert a csukák elmentek délre napozni, míg én itt kergetem őket a hideg esőben...




Megérkeztem, kiszálltam a hajóból, reggeliztem és készítettem pár képet erről a csodálatos horgász társról, nem bírok betelni vele, más dimenziókba mehet vele az ember. 






Kaja után úgy  gondoltam elindulok lefelé hátha több szerencsével járok és a csalimat megtalálja    
egy falánk csuka, de csukát nem csak valami állat barlangját találtam, lehet hódvár vagy mi?




A híd a másik oldalról, még csorogtam egy negyed órát aztán elszántam magam a visszaútra, az eső most már egész jól eláztatott minden a hajóban.




Még készítettem egy videót a tájról ha már hal fárasztást nem tudtam felvenni.




Felpakoltam a hajót hazavittem és mivel még volt pár világos óra sötétedésig  kimentem a közeli bányatóra. A szél feltámadt az eső meg rázendített de ez kell a pergető horgásznak!



A tó vize nagyon tiszta és átlátszó volt, ez nem sok hallal kecsegtet pedig már nagyon hiányzott 
a műcsalit támadó csuka, és az érzés mikor meghajlik a bot és elkezdődik a fárasztás...







Egy portré a botomról a nádfal előtt, épp azon agyaltam milyen csalit csatoljak fel....


A megoldás a jól bevált majdnem mindig csukát hozó Salmo csuka mintájú wobler lett, szép lassan pödörtem kifelé mikor a bokor alól láttam, hogy egy csukesz rámozdult de nem kapta el, ekkor megállítottam és enyhén meghúztam, a csukának ennyi elég volt és rárobbant a csalimra. Végre egy kis csuka, az ínséges idők után.

Kis csuka megeszi a még kisebb csukát?



Közben besötétedett, már nem sokat láttam, mikor az utamba került ez a hatalmas nem tudom milyen gomba, egy fotót megér a blogba gondoltam magamban.  




És íme a nap hőse levél ágyon megfáradva az eredményes úszkálás után.


2 megjegyzés:

  1. Jó bejegyzés. Lassan nekem is elegem van a haltalan (csukátlan) pecákból. Lehet, hogy kezdek görcsössé válni?

    Egyébként az őszi színek nagyon patentok a képeken!

    VálaszTörlés
  2. Nem mi vagyunk görcsösek hanem a halak :-), kevés van belőlük és azt a keveset is folyamatosan űzzük hajtjuk, meg a vizek sem a legtisztábbak manapság... Hal a talpán aki ebben a világban meg tud nőni versenysúlyra.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.