Keresés a blogban

2012. szept. 11.

Kora őszi balin parádé.

Nagy dilemmában voltam, az ágrendszerben vagy az Öreg Dunán horgásszak? A szlovákok erőmű karbantartás miatt vizet engedtek a kiszáradó Szigetközbe de nem úgy ám hogy ott is maradjon! Egy nap alatt 2 métert emelkedett a víz szintje aztán amilyen gyorsan jött olyan gyorsan le is zúdult..... a halakkal együtt. Jó időt ígértek és ez nekem azt jelentette még egy utolsót megyek az Öreg Dunára "mezétlábas", kajakos, pörgetős horgászatra, hát így döntöttem. Bár a víz lehűlt, már csak 17 C, még élt bennem a remény, hogy a balinok a kövek közibe kergetik a küszöket.... A remény hal meg utoljára.  


Még sötétben indultam 11 fokos reggeli "zimankóban" nyári gumipapucsban, egy szál gatyában, nekivágtam és negyed óra után éreztem, száll le a pára....hideg volt, mindenem csurom víz lett, vacogtam, dideregtem, így vártam, hogy a kövezés végén meginduljanak balinék rabolni.... de nem indultak meg, csend volt, nem jöttek, nem raboltak, nem fröcsögtek, pedig nagyon és sokáig vártam! 


Egy kicsit még időztem a kövezés szélén míg a reggeli hajó járatok el nem úsztak mellettem, nem kívántam ilyen hideg vízben fürödni :-) aki volt már kint kajakkal tök sötétben, nagy szállodahajókkal és uszályokkal teli folyóvízen az tudja miért nem indultam el... Elment végre az utolsó hajó is én pedig elkezdtem evezni, mint aki puskából lőnek ki, hogy  az erőkifejtés hatására bemelegedjek, aztán olyan gyorsan húztam, hogy pár kilométer után meg kellet állnom, mert megizzadtam.  


Ahogy elkezdett feljönni a nap úgy lett egyre jobb idő, kezdtem jól érezni magam de bálintokkal nem találkoztam... hova lettek az ordasok??? Elvitte őket a víz a küszökkel együtt? Mert azt sem láttam, meg semmilyen halat, mozgást vagy fordulást, még egy kis szedést sem. Rosszul döntöttem -gondoltam- mehettem volna csukázni meg sügerezni a holtágra oszt jó napot! Nekem viszont az Öreg Duna kellett a hullámai, illata, selymesen zöld vize..... Nem csüggedtem, mert van nekem egy kajakom ami arra jó hogy ha nincs egy helyen hal akkor odébb settenkedve megtaláljam, ha kell akkor 10 km-re feljebb! 


Indulás! Még volt időm, bár a hajnal már ott volt a nyakamon, akkor úgy gondoltam feljebb nagyobb esélyem lehet ezért evezni kezdtem, közben gyönyörködtem a felkelő nap színjátékában. Minden hajnal egy csoda -ezt már mintha írtam volna párszor- nem lehet megszokni a szépségét, titokzatosságát, mindig lenyűgöz! 




Megint egy bosszantó dolog ami szót kíván, mikor a meghorgászandó helyre értem, két horgász motorcsónakkal elindult a partról, intettünk egymásnak, éjjel horgászhattak, lehet nem ők hagyták ott a rossz horgász széket és a kiürült pezsgős üveget de elvihették volna..... a motorcsónakba belefér, mert így a következő árvíz viszi messzire...


HORGÁSZOK NEM KELLENE A SZEMETET  A PARTON HAGYNI!!!!! PLÍZZZ!!!! VIGYÜK HAZA AMIT KIVITTÜNK!!!


Vissza a horgászathoz! Egy sodrós részen ahol kavicspad volt és azon átfolyt a víz az alsó részen pödörtem, mikor tompa húzással érkezett egy ordas balin! Végre fárasztottam a kis Mitchell Privileg Pro botommal, hajlott a pálca rendesen, élvezet volt a fárasztás minden perce! Egy piros fehér Salmo Hornet volt a nyerő. Pár perc után a kezemben pihent ellenfelem.



A nap hősei Mitchell Privileg Pro 152 UL bot  és Byron Alice 1000-es pergető orsó


Szemközt, szlovák oldalon is építkeznek a sporttárs kollégák, egy tekintélyes kunyhó kérette magát a parti bozótos között, pont olyan magasan, hogy az árvíz nem érte el. Majd a téli jeges ár! Az majd elviszi és megint visszaáll a természetes parti rend.


Meglátogattam a kavicspad végét, hajómat csak a kikötő kötéllel lazán a kavicsra húzva otthagytam.... aztán elkezdtem horgászni, végig megdobáltam a belső részt hátha domolykó vagy balin járőrözik a sodrásban. Nem találkoztam hallal ezért indultam volna a kajakhoz amikor látom, hogy  jön fel a víz! Te úristen a hajót csak lazán otthagytam!! Most már rohanok elvesztem a papucsom, hajóm már megindult, látom egyre beljebb!! Beugrok, ha kell utána úszom! Már térdig érő vízben futva, rohanva elértem végre a hajót. Megfogtam és belehuppantam, nem lett volna semmi a világ végén térerő, meg hajó nélkül, egy szem pecabottal a kezemben.....Brrrrrr!!! Na többet ilyet nem csinálok mindig le kell horgonyozni a parton, MINDIG!!! Ja jött fel a víz miért? Mert a szlovákok kicsit többet engedtek hirtelen, ezen a környéken ilyen is előfordul.....


Megnyugodva az izgalmak után a kis öbölben egy kósza csobbanást láttam, csalit váltottam , kis felszíni rózsabogaram tettem fel és dobtam. Elnehezülés, kapás és már fárasztottam is a következő ordast. Szépen dolgozott a szerelés, igazi élmény a fárasztás egy ilyen UL bottal. Meglett a nap második egyben az utolsó hala is. Fogyott a horgászatra szánt időm ezért elkezdtem leúszni szépen a sodrással és közben dobáltam de már nem volt jelentkező.






Egy gyors pihenést követően ( Ahol már lehorgonyozva pihen a hajó! ) megindultam hazafelé, lélekben megnyugodva, feltöltődve, az átélt eseményektől :-)) Ha ezt maj az unokáimnak elmesélem na az lesz a színes történet.....


A reggeli kövezésen kormoránok sütkéreztek, tehát vannak itt még küszök és egyéb halak! Mert a kormorán ott szeret ahol a hal! Még próbálkoztam itt is de nem jött semmi és már nagyon szorított az idő, ami a modern ember betegsége, minidig sietünk valahova, az egész életünk percek, órák, napok körül forog születésünktől fogva, pedig az univerzum végtelen idő nélküli.....


A hazaúton megálltam mert egy szürke marha csorda keresztezte az utam és az őket legelőn tartó villanypásztor, még szerencse, hogy az úton oldhatóvá tették, bölcs megoldás a terület tulajdonosától, hogy nem elzárni akarja a kialakított földutat, hanem meghagyja a lehetőséget a közlekedésre, ez úton is köszönöm neki!



Ismét készítettem videót a napról, megint hosszúra sikerült :-) akinek van van türelme nézze végig: 



Vízállás: Bős: 201 cm, Dunaremete: 142cm, vízhőmérséklet: 17.1C, Hőmérséklet: 29 C Légnyomás: 1011 hpa emelkedő, derült, szélcsendes idő.

4 megjegyzés:

  1. Szevasz Pecás!

    Remek írás grat a képekhez! Lehorgonyzásra figyelj egyszer én is jó leckét kaptam.
    Én az elmúlt napokban az ágban pecáztam a farkaslyuki zárás felett. Egész jó kis keszegzsákmányt szedtem össze. Rablást nem nagyon láttam. Mérted az ágban lévő víz mélységét? Helyenként nagyon mély 6-7 méter körül és akkor még még hol van a zárás melletti szakadék.
    A lehűlés után megpróbálkozunk egy pergetéssel mindkét oldalán. Ha kint leszel és látsz egy szürke gumicsónakból pecázó kollégát akkor az én leszek :)

    Minden jót!
    Üdv.:
    Peter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Peter!
      Igen néhol az ágrendszerben meglepően mély víz van de én inkább ha csukázni megyek, az ágak végeit próbálom meg, ami hínaras, nyugodt víz. Szürke gumicsónak, jegyzem és ha látlak beszélünk, engem megismertek biztos :-)

      Törlés
  2. Szia Ervin!

    Nagyon jó történet szép képekkel. Kicsit úgy jön le, mintha keveselnéd a zsákmányt, de én azt mondom, hogy két szép balin a Dunán nagyon jó eredménynek számít. Minap reggelig maradtam a vízparton és én is átéltem a Dunai hajnalt. Egész más mint a naplementék. Gyönyörű képeket lehet iylenkor készíteni...
    Üdv.

    Tom
    pecazas.blog.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen lehet egy kicsit elégedetlen voltam, pedig nincs rá okom ha jobban belegondolok, visszanézve a képeket és az írást...

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.