Keresés a blogban

2013. jan. 8.

Legyeim

Lehet, hogy egyesek megkövezni akarnak majd a címben használt elnevezések és az általam készített kreálmányok miatt, de máshogy nehéz lenne leírnom, miket is szerettem volna kötni. Eddig még nem sikerült olyan legyeket kötnöm amiket különböző profi fotókon láttam, vagy nem volt olyan anyagom, vagy cérnám, vagy más horgot használtam..... Nem tudom mennyire szentségtörés ez, de nem tudok minden anyagot egyszerre beszerezni, viszont legyet kötni meg szeretek. Lássuk mik készültek az elmúlt napokban:


Az Elk Hair Caddis nevezetű tegzest imitáló szárazlégy, ez már a harmadik, az első kettő nem lett fotózható minőségű :-) Ennél is van néhány probléma, mert hosszúra sikerült hagynom a szárnyat imitáló szőrt, ami ráadásul nem őz szőr, hanem szarvas szőr. Ezt a hibát majd korrigálom, már folyamatban van egy őz bunda beszerzése....


Red Tag legyeim inkább hasonlítanak egy cirkuszi bohócra, mint komoly légyutánzatra, a gallérjuk hosszúra sikeredett, amit aztán hagytam, mert így jobban tetszett, a testük zöld zsenília, szintén azért, mert ez az anyag volt a fiókban... a farok meg...az egyiknek piros toll, a másiknak meg valamilyen műszálas anyag, piros gyapjút nem találtam , talán így is megeszi majd valamelyik halcsikó....



Az Adams legyem egy karikatúrája a teljesen amatőr légykötőnek, ( Aki ugye én lennék ) Sietve csináltam és mikor végeztem vele, láttam, hogy gallért nem kapott szerencsétlen, lehet így nem marad majd a vízen... A farka gyöngytyúk tollból van, a teste meg egy párnákban lévő szintetikus töltőanyag, szárnyaknak vékony grizzly tollat használtam, a vastagabb jobb lett volna... Így az egész légy olyan mintha két hetes éhezés után pottyant volna a vízbe, lehet így lett élethű :-)


Szép időtöltés a műlégy kötés de amíg nincs meg a rutin, és az anyagok többsége, addig nem lehet olyan legyeket kötni amiket a szakirodalomban látni. Azt elhatároztam, hogy mindenképp felrakom a blogra az első legyeimet, mert így talán mások is láthatják, valahol el lehet kezdeni, még a légykötést is.... Aztán lehet tavasszal veszek egy idényre való legyet :-) na jó ez csak vicc volt, mindenképp a magam kötötte legyekkel szeretnék horgászni! Folyamatosan tanulok ezért remélem eljutok tavaszig egy szintre, amivel már elégedett leszek a légykötés terén, aztán jöhet a dobások gyakorlása és a legjobban áhított cél, a kajakos legyezéssel való hal fogás! 

25 megjegyzés:

  1. Na nehogy azt hidd, hogy más szebbeket csinált elsőre. Az őzszőrt egy jó vastag köralakú filctoll kupakjával tökéletesen egyforma hosszúra tudod összeütögetni. Vékony felükkel lefelé kell betenni őket a kupakba, aztán az asztallaphoz kell ütögetni néhányszor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hogy mondod, hogy a vékonyabbik végét kellet volna összerendezni :-) én a vastagabbikkal játszottam ugyanezt és csodálkoztam, hogy néz ki..... Egyébként tegnap csináltam magamnak egy ilyen szőr rendezőt, egy rézcső darabból... jól funkcionál :-)

      Törlés
  2. Egyetértek Leventével, és még másodjára sem kötöttem ilyeneket, nemhogy elsőre. Az EH okés, lehet vele halat fogni és az a lényeg. A RT is jó, de ezek streamerek vagy nedvesek (a gellér alapján). Így is hagyhatod, de Red Tag akkor lesz Red Tag, ha levágod a piros farkat, csak egy rövid csonkot hagysz, ahogy a leírásban is. Így inkább wooly worm vagy bugger, ami nem baj, sőt! A pici piros farokrész hotspot-ként funkcionál, a természetes színek közt ott egy rikító kis valami, ami felkelti a hal érdeklődését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A piros farkat és a hosszú gallért ha már így sikerült, hagytam békén, lett két streamerem de megcsinálom a red tag-ot is, rövid gallérral és rövid farokkal :-)

      Törlés
  3. Abszolút egyetértek a srácokkal, nekem is minden legyem direkt fent van még a blogon, így a legelsők is.! :) Az első red-taghez hasonlót kötöttem már én is de tudatosan streamernek 10es horogra, aranyfejjel, a domik csipázták. Sok szerencsét velük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyfej... igen az jó lehet, az aranyos dolgokkal még bajban vagyok, mert nincs még semmim aranyból :-) Szegényes még a légykötő cuccom.... már nézegettem a Kalandnál a rézfejeket, meg néhány dolgot, cérnát, normális cérnatartót, stb.

      Törlés
  4. Egy percig se szégyelld a legyeid. Jól fejlődsz máris. Mindenben a gyakorlat teszi a mestert.
    Azt tanácsolták, hogy egy légytípusból egyszerre kössek legalább tucatot, egy méretben, igyekezve minél egyformábbra. A legtöbbet az ilyen sorozatok kötése közben tanultam.
    Másban nem ilyen vagyok, de a légykötés során nagyon nehezemre esik az "anyag irányítását" elutasítani és az akaratomat pontosan a kívánt célra koncentrálni. Az ilyen sorozatok ebben is segítenek... nekem legalábbis.
    Hajrá. Ügyes vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyenlőre sok legyet nem akarok kötni, mert nem tudom melyik fog igazán működni... A mozdulatokat viszont így tényleg nehéz begyakorolni, meg a szimmetriát nehéz megtartani, legalábbis nekem, pedig forgatható a satum... A tervem minél több féle legyet kötni tavaszig és majd meglátom melyik működik.

      Törlés
  5. A red tag-szerű legyeid (streamereid) szerintem biztos fogósak, lehet, hogy a hétvégén kötök egy-két ilyet. :)
    Pávatollat egyébként lehet, hogy hobbiboltban is tudsz viszonylag olcsón keríteni, de ha szerencséd van, virágkötőnél kunyerálhatsz egy darabot, ami ingyér van, és jó sokáig kitart. A pávatoll nagyon jó anyag, könnyű vele kötni, sokféle légyre jó, és a hal nagyon szereti!
    Egyébként az őzszőrrendezőm nekem is egy reszelt csődarabból és egy telefonkártyából áll, és működik. Hajrá!
    TT

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a bizalmad :-) Jó ötlet a pávatoll beszerzés, már agyaltam rajta honnan vegyek. Most van alakulóban egy komplett fácánkakas nyúzat, amit hétvégén készítettem el és sóztam be :-) Egy őzszőr bunda is bejelentkezett már, úgyhogy gyűlik a kötőanyag.

      Törlés
    2. Szia!

      A kisduna áruház emeletén van egy kreatív bolt, ott kapsz pávatoll darabot 50ft-ért. Van polifom lemez 100 ft környékén. Műanyag gyöngyök marabú tollak, réz drótok, stb...stb...

      Törlés
    3. Már voltam abban a boltban de a pávatoll eszembe se jutott :) megyek és megnézem.

      Törlés
  6. A tobbiek mar mindent leirtak... gyakorlat teszi a mestert es jo pap is holtig tanul... tenyleg erdemes sorozatokat kotni mert igy jon meg a gyakorlat. a kulonbozo mozdulatok elojonnek a kovetkezo legynél. Én egy ev nimfa kotes utan mertem eloszor őzszörhöz nyulni, s soha nem lesz tökeletes... attól meg ne félj, hogy sokáig lenne "felesleges" legyed... egy kezdő legyes hamar feldíszíti a patakpartot a legyeivel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet a sorozatoknak lassan eljön az ideje... mindent megpróbálok megkötni és ami a legjobban tetszik és úgy gondolom, hogy szeretni fogják a halak abból kötök majd többet. Nem szeretném ha sok legyem elpusztulna a fákon és bokrokon :-)

      Törlés
  7. Szia Ervin!

    Nem is tudtam, hogy a GRizzlynek van tolla. Azt hittem szőrös állat... :oD
    Üdv.

    Tom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A minap kaptam egy fél tenyérnyi medveszőrt :-) na majd amit abból kötök... Zabálni fogják a kapitális domolykók :-D

      Törlés
  8. Szia Ervin!

    Klassz az új dizájn! Csak így tovább!
    Sok sikert a legyekkel!
    Üdv.:
    Peter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legyekre vagy az új borító képre gondoltál :-) A kötött legyekből, remélem együtt is tudunk tesztelni valamikor :-)

      Törlés
    2. Mindenféleképpen! Ha szükséged lenne valamilyen anyagra én a taimen.com ról vagy e-bay ről szoktam beszerezni. Néha egész jutányos áron jutok dolgokhoz. Ha gondolod egyeztessünk és a postaköltséget felezzük.

      Törlés
    3. Köszi a tippet, megnézem és majd szólok ha kell valami. Van pár dolog amit még meg akarok venni.....

      Törlés
    4. Küldj nekem egy e-mail címet, összeszedtem pár dolgot :-) Az én címen: ervenn@gmail.com

      Törlés
  9. Gratula és üdv a lejtőn! :-)
    Nekem pár fura-groteszk-sete-suta redtag volt az első, mégis szépen ették a vörösszárnyúak a Balatonon. Azóta sem kötök sokkal szebbeket (sajnos), de néha azért sikerül halat fogni is.
    Szóval az a jó légy, ami halat fog. Ezek meg szerintem fogósak lesznek.

    Ha száraz red tag-et szeretnél, használd azt a grizzly-t gallérnak,
    amilyet az Adams szárnyának kötöttél!


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor te már profi legyes vagy, léggyel fogott halakkal. Én is abban reménykedem, hogy a saját legyeimmel eredményes lehetek. Óriási élmény lehet saját készítésű műcsalival, léggyel halat fogni!

      Törlés
    2. Hát azért a profitól messze vagyok...sőt egy élet sem elég rá...remélek ha újraszületek ismét legyes horgász leszek, hogy folytathassam a tanulást. :-)

      Amúgy engem nem is csak a saját csali készítés, hanem a sokkal közvetlenebb hal-horgász (és természet-horgász) kapcsolat ragadott meg. Remélem mihamarabb érezni fogod Te is.

      Törlés
    3. Nagy igazság amit írsz! Derékig a vízben állva fárasztani egy megtermett halat ennél közvetlenebb kapcsolat nincs horgász és víz között. A kajakos horgászatot is azért szeretem mert a víz testközelben van, a hal fárasztása dinamikusabb, mintha a parton álldogálnék és 3 méter hosszú szákkal emelném ki.
      A legyező horgászatot még igazán el sem kezdtem de tudom, hogy hatalmas lehetőségek vannak benne!

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.