Keresés a blogban

2013. febr. 12.

Mentett oldali emlékek.




Megkezdődött, kirakták a projektet dicsőítő táblákat, a főút mellé, forgalmas helyen, hogy mindenki láthassa  a természetet leigázni képes ember dicsőségét.

Már hajnalban kint voltam, csak úgy, pecabot volt nálam, dobtam is párat a kávészínű enyhén zavaros, még mindig áradó vízbe. Teljesen hiábavalóan... Aztán megelevenedett a víz! Csobogni, fröcsögni kezdet, kiugráltak, fordultak a vízből, nem hittem a szememnek! Rengeteg hal volt a befolyónál, valószínű, keszeg, paduc, márna, meg mindenféle dunai hal. Elérhetetlen dobás távolságra voltak tőlem, pedig ennyi fehér hal mellet lenni kell ragadozónak is. Csak néztem a partról a halak táncát, kb. fél órát tartott, aztán hirtelen abbamaradt, jó volt látni, ott lenni, átélni.


A fenti képen látszik a kövezés teteje, itt folyik bele az árvai ág az Öreg Dunába, a képen a leendő gát helye látszik. Milyen lesz ha megépül? Mekkora vizet fog visszaduzzasztani? az egész ásványi ágrendszer víz alá kerül? Csónakkal lehet-e majd közlekedni? Rengeteg kérdés motoszkál bennem, ezekre a választ csak akkor kapom majd meg ha elkészül a "műtárgy". Mindig erre vágytam 92' óta, hogy legyen víz de a megvalósítás felemás lesz, mert a halaknak csak egy hallépcső jut majd.... Ahhoz hogy képet kapjunk a régmúlt állapotáról itt egy kis részlet Timaffy László Szigetköz című könyvéből:
 "A Szigetköz olyan, mint egy nagy színes képeskönyv. A természetben látó szemmel járó embernek kinyílik és megmutatja szépségeit.
 A Duna hajózható fő ága, ahogyan a szigetközi ember a rangot jelentő "öreg" szóval nevezi: Öreg-Duna, az eleven vizek birodalma. A néhol két-három kilométer széles árteret szegélyező töltés mellől indul útjára ladikunk, és a széles oldalág sebes vize viszi a szigetvilág belseje felé. A partot mindenütt galériaerdősáv szegélyezi, s a vízbe hajló fák zöld lombját pompásan tükrözi vissza a folyó. A szemközti parton két sziget közt keskeny csatornába kanyarodunk. a néhol két méter magas, vízmosta, meredek partból fagyökerek nyúlnak felénk, mint valami óriás polip karjai. A fák lombja összeborul a fejünk fölött. s összefüggő lombalagútban siklik velünk a csónak. Még fel sem ocsúdtunk a szinte egzotikus természeti kép élvezetéből, máris kitárul szemünk előtt az új panoráma. széles nagy ágba érünk. A víz megcsendesedett ladikunk lelassul. S amerre szem ellát, szigetek karcsú teste emelkedik a víztükör fölé. Közöttük kavicszátonyok fehérlenek elő, s szegélyüket a megcsillanó napsugár ezüst keretbe vonja. A szigetek fejét marja, harapja a víz, lábuknál viszont lerakja hordalékát, elhegyesedő homokpadot épít hozzájuk. Fejüknél pusztulnak, lábuknál nőnek a szigetek, s így lassan vándorolnak a mederben lefelé. a fiatalabbak hátát még csak fűzbokorok díszítik, a magasabbakon fűz- és égererdők fakoronáin susog a dunai szél. S a megrezdülő faleveleken szemkápráztatóan pompázik a fény. a szigetek közt siklik csónakunk. A partokon hajladozó nádak állnak őrt éles kardleveleikkel. a homokzátonyokon kidőlt faóriások fehérlenek elő az erdők sötét hátteréből. mint valami itt felejtett őskori szörnyek.A víz és a növényzet élethalálharcának áldozatai. A vízben gémek gázolnak élelem után, s közeledésünk zajára megmerevednek, majd széles szárnycsapásokkal elrepülnek távolabbi szigetek felé. A túlsó oldalról vadkacsa csapat röppen fel, ahogy feléjük kanyarodunk. A víztükörből pedig halak csapnak ki, rabolnak a csukák, süllők." 


A kezdődő hóesésben elgondolkodva mentem tovább, egészen a befolyó kezdetéig, ahol az egykor szebb napokat látott világító "torony" árválkodik. Lassan az eltelt húsz év viszontagságai megeszik a vastag fémet, és eljön az idő mikor meghajol és kettétörik. 
 A víz ereje mindig csodálattal töltött el, most is találtam néhány erre utaló össze kupacolt fa rakást, és csököt. Művészi ábrákat képes az erős sodrás kialakítani a puhább fák anyagából.  



Ezt a kavics formát is a víz alakította ki de nem kavicsból, hanem valamilyen fából csiszolta ilyen szabályosra, jól látszik a fa erezete hosszirányban.


Egy kép ismét a befolyóról egy kicsit távolabbról, emléket állít majd, ha már megépült a gát és zuhatagként esik át rajta  a rengeteg víz, amit az ágrendszerek szállítanak.


Az árvai zárás is átépítésre kerül, itt víz fog folyni, lefelé a bagaméri ágba, új lehetőségek nyílnak majd meg, a kajakos horgászataimban. Csak a halak majd hol jönnek be az Öreg-Dunáról? Ismét ez a kérdés forog a fejemben...


Az elsüllyedt betonhajó, olyan mint valami torzó, húsz éve eszi a rozsda a vasat, húsz éve várja az elmúlást, most örökre víz alá kerül.


És végül, hogy ne legyenek illúzióim az "ökológiai rendszer továbbfejlesztése" mit is jelent, hazafelé még megálltam kedvenc patakom partja mellet, hogy megnézzem hogy alakul a sorsa.... A part mentén az összes fát kitermelték, egytől egyig! Semmi ökológia, semmi környezetvédelem, odúlakó madarak, mókusok, szarvasbogarak, telelő rovarok, meg mindenféle erdei élőlény pusztulhatott oda a tarvágáskor! Ha ilyen lesz az ökológiai továbbfejlesztés akkor jajj  a domolykóknak! Félek a következő lépés a meder árvízi levezető képességének javítása lesz, azaz a teljes szélességű mederkotrás! Sok a kérdés, kétség bennem ezeknek a "fejlesztéseknek" a hatását illetően, majd az idő választ ad ezekre a kérdésekre, pár év múlva kiderül, mennyire volt hatékony az "ökológiai" fejlesztés..



16 megjegyzés:

  1. Szevasz Ervin!

    Remek írás nagyon szép képekkel! Én bízom benne hogy jó fog hozni ez a sok változás. A természet eddig mindig megoldotta hogy tovább éljen. Szerencsére túl kicsik vagyunk hozzá hogy megállítsuk. Az hogy a Dunáról mennyi ha megy az ágba a halászokat kellene megkérdezni akik a Bagamérin áztatnak. Szerintem az ágakban jóval több hal van. Ha a Dunán felfordítasz pár kavicsot hamar rájössz. Mi is pár éve vettük észre amikor feltűnt hogy nyaranta milyen "szép tiszta" a víz. Mint egy feszített tükrű medence. Valami belekerül ami pusztítja a mikroorganizmusokat, valószínűleg a halakra ártalmatlan csak ház nekik meg enni kell valamit. Mi a turbinatisztításokra gondoltunk, pontosat nem tudok de hátha valaki a bolgolvasók közül bővebb infóval szolgál.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a hajót még meg kell néznem feltétlen!

    VálaszTörlés
  3. PeterSon!
    A tiszta víz szerintem azért van, mert az erőmű felfogja a Duna hordalékát. Az Öreg Dunán fogott balinok mind "csontsoványak" voltak, míg az ágrendszerben kikerekedett halakat fogtam. A szigetközi Öreg Duna viszont még mindig visz magával hordalékot, ha megnézed a gugli térképét a műholdas felvételeken látszik. A halak szempontjából a tervezett két gát az alsó ágakba a végső tőrdöfés lesz, mert nem tudnak majd máshol leívni csak a főmederben, ahol az ivadék túlélési esélye szinte nulla.... 10 év múlva csak egy halott csatorna lesz az Öreg Duna.. de ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
  4. Wobblermánia!

    Az árvai zárásba van bebetonozva, ha jól tudom egy második világháborús hajó, betonból... akkoriban ez volt a legolcsóbb megoldás hajót készíteni... többet nem nagyon tudok róla. Idén még láthatod de ha meglesz a gát, akkor már víz alatt lesz.

    VálaszTörlés
  5. Ránéztem a gugli földre, és látszik, amit mondtál. De, ami azt illeti, nekem, mint kívülállónak ez a szigetközi ágrendszer vonzóan keszekusza, kíméletlenül áttekinthetetlen és már a műhód képen eltévedtem. Sose jártam arra, de jó volna ha egyszer sikerülne! De most egyelőre nem kedveznek a széljárások. :)
    A csiszolt fa meg gyönyörű! Anno még a ZAla-torkolatból gyűjtögettem pár ilyen csiszolt fa "kavicsot", de az a helyzet, a vízparton mindig szebbek. Volt, amit visszavittem, mert otthon csak egy rohadó fadarab volt, bármit is tettem vele. Nem volt meg hozzá a hangulat. Ezért is van, hogy ritkán gyűjtögetek a természetben. Max halat, mert azt meh lehet enni! (Csak vicc persze, nem sok halat eszek.)

    VálaszTörlés
  6. qvik!
    Ezer sziget hazája, szárazföldi deltavidék, sokféle jelzővel illették már. Régi fénye megkopott de még mindig tartogat sok titkot az őt nem ismerőknek, el is tévedhet aki nem jártas a holtágak, sarkantyúk és ruganyok világában. Tündérország ez táltosokkal, manókkal, és a mélyben lakozó sárkányokkal. Aki egyszer betéved a közepébe és átéli a hely kisugárzását, az mindig visszavágyik majd :)
    Én, ezt a kavicsfát hazahoztam, mert ezen fotózom majd az elkészült műlegyeimet, amúgy már cserepesre száradt, megrepedezett. Egy fénykép mindennél többet ér!

    VálaszTörlés
  7. Ha megengedhető szeretnék röviden hozzászólni az íráshoz.
    Tény és valóság, hogy minden természetet járó és szerető ember rengeteg rossz és még rosszabb tapasztalattal rendelkezik amikor bármely szintű beavatkozásra gondol.
    A rövidtávú érdekek minden esetben előnyt élveztek, élveznek és fognak. Ezzel a ténnyel együtt kell élnünk.Néha előfordul, hogy megpróbálunk helyreállítani, visszafordítani folyamatokat, élőhelyeket. Több-kevesebb sikerrel, ilyen-olyan módszerekkel.A hatásokat előre jelezni lehetséges de csak igen nagy vonalakban.
    Ami biztosan megmarad...az a remény, hogy a változás pozitív irányú lesz és tartamos. Szerintem egyenlőre kár lenne teljes mértékben pálcát törnünk az " ökológiai fejlesztés" felett mint kitűzött cél. Reménykedjünk, hogy lesz jó oldala is.
    Természetes élőhelyet a természet szokott kialakítani és azért szeretjük mert látszik rajta, hogy embernek köze nincs hozzá.
    Ha az említett beruházás tovább rontja az Alsó-Szigetköz állapotát akkor tapasztalatot nyerünk, ha javítja akkor élményeket.
    Azt hiszem az utóbbit szívesebben választanánk.
    Margyul

    VálaszTörlés
  8. A hozzászólását nagyon köszönöm. A változás pozitív lesz, mert lesz víz, viszont az utolsó mellékágaival is elveszti a kapcsolatot az Öreg Duna... ez sajnos tény, ezt a tényt és a halak ívását, az ivadékok biztonságos felnövekedését elveszti a Duna felső szakasza. Mint horgász mondom azt, hogy rosszabb lesz a helyet, mint természet szerető ember tudom, hogy jobb lesz a tájkép, lesz víz az alsó ágrendszerben, ami az utóbbi húsz évben nem volt elmondható. Az álmok, hogy egyszer majd a régi Duna mederben megint sok víz hömpölyög, ezzel a beruházással elvesztek... ez természetesen csak az én magánvéleményem.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, hogy megtisztel véleményével.
    Sajnos ma még nagyon kevés figyelmet szentelnek a vízügyi beavatkozások során az átjárhatóságra. Ezek lennének úgymond a "kék folyosók" a közismert zöld folyosók mintájára. Az ön által is bemutatott hallépcső hatékonysága bizony erősen megkérdőjelezhető. A sok víz sok hal megállapítás pedig csak a folyószabályozások előtt volt igaz. Részben persze megállja a helyét ma is. Mint horgászok nagyon pontos képet tudunk kapni egy adott vízterület diverzitásáról és állapotáról hiszen gerinceseket fogunk és akár csúcsragadozókat.
    Szóval a munkálatok befejezése után ( 2015.év ) hamar érzékelhető lesz a vízi szervezetekre gyakorolt hatás. Szemre, szagra, színre, fényre és kapásra egyaránt. Addig leskelődve figyelhetjük a munkafolyamatokat.
    Szívesen venném ha megírná, hogyan tudnék névvel írni. Elnézést kérek de nem vagyok valami nagy számítógépes guru...
    Margyul

    VálaszTörlés
  10. Margyul!
    Én itt a blogon lehetőségeimhez mérten dokumentálni fogom az eseményeket. Telepíteni biztos nem fog senki az ágrendszerekbe halat, tehát ami bent marad arra lesz bízva a további szaporulat....
    Névvel írni úgy tud ha regisztrál a google+ szolgáltatásra, vagy más közösségi oldalra és a hozzászólásnál nem a névtelen funkciót választja. A régebbi bejegyzéseimnél moderálva vannak a hozzászólások, mert nagyon sok spam jön, amit csak így tudok kiszűrni, a szám és betű beírást én nem szeretem más blogoknál, mert sokszor nem tudom elolvasni mit kell beírni, ezért nem használom a blogon. Ha esetleg lenne még kérdése a regisztrációval kapcsolatban, szívesen segítek, az email címem: ervenn@gmail.com

    VálaszTörlés
  11. Helló,

    Ha szeretnék horgászni a mentett oldali vizeken, akkor milyen engedélyt kell kiváltanom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Dunán és annak mellékfolyóin ( Mosoni Duna, Lajta, Rába, Rábca) Dunakilititől a komáromi vasúti hídig érvényes az engedély. A bajcshal.hu oldalon találod meg a vízkezelőt. Én a szigetközi horgász egyesületnél váltottam ki. A mentett oldalon is ezzel az engedéllyel tudsz horgászni, pár kivételtől eltekintve de az le van írva az engedélyben. Van még néhány víz ami horgász egyesület tulajdonában van ott szintén nem tudsz pecázni ( Zátonyi Dunaág, Mosoni Duna győri szakasza ) Remélem tudtam segíteni :)

      Törlés
  12. Tehát ez akkor az alap országos jegyben van benne, igaz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ennek a víznek én úgy tudom, hogy a kisbajcsi halászati szövetkezet a vízkezelője, tehát az ő engedélyük a jó.

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.