Keresés a blogban

2013. ápr. 27.

Névnapi ajándék domolykók.


Mi lehet szebb ajándék egy megszállott horgásznak, mint , hogy a névnapján kedvenc kis vízfolyásán pecázzon egyet. Pedig az időjárás nem jól alakult, délelőtt már látszott, hogy a beígért erős délnyugati szél megjön. Délutánra erős széllökések jelezték, jön a front.... én pedig azon gondolkodtam érdemes, vagy nem , kimennem pergetni és legyezni egyet. Igen legyezni, mert elhatároztam, mindkét botot viszem magammal. 
Kiérve a patak partra, láttam, hogy a vize zavaros, félhomály derengett vízközt, ami még jó is lehet, mert engem is nehezebben látnak meg a domolykók. Alig kezdtem el vallatni a vizet, máris rárontott a kis hornet-re egy szigetközi sügér, nem nagy de sügér, nagyot még itt a Szigetközben nem sikerült fognom, biztos megnőnek és remélem egyszer szerencsém lesz egy tenyeres sügihez. Ami még érdekes, hogy tejes volt, tehát az ívás sügéréknél a Szigetközben még javában zajlik!




Meglepetés is akadt a horgomra, egy hetyke jász keszeg gondolta élelemnek a vasat, gyönyörű piros úszói, világítottak a vízben. Ugyanitt volt még egy koppintásom is, talán nem volt egyedül de a társait nem sikerült megakasztanom. Jászéknál az ívás még várat magára, szerintem a tartós jó idő pár napon belül meghozza a kedvüket :)



Fogtam itt már kis balint, most sem kíméltek, úgy látszik ezt a patakot használják óvodának, mert amit régebben küsznek gondoltam annak a java kölyök balin. A nagyobbak aztán elemi erővel támadják meg a wobblert, vagy a legyet. Legyezni alig, alig tudtam az erős széllökések miatt de a néha beálló viszonylagos szélcsendben azért besuhintottam a legyet is.. nem kis meglepetésemre....



A kisebb halak erőteljesen támadták meg a felrakott nimfát, ha gyorsan húztam ki akkor mindig beszívta egy küsz vagy kis balin. Mire a domik odaértek már valamelyik küsz szájában fityegett a nimfa. Ezzel aztán jól elszórakoztam, saját kötésű léggyel halat fogni, még ha azok kicsik is nagy élmény volt. Az aranyfejű volt a sláger de mivel csak egy darabot kötöttem ezért vigyáztam rá, nehogy egy bokorban végezze. 



Visszatértem a pergetéshez, egy kiszélesedő részt dobáltam, ami tele volt már felnövekvő töklevéllel, itt egy hét múlva lehetetlen lesz a pergetés de most még simán elhúztam a töklevelek felett a kis wobblert. Nem is maradt árván, mert megint leverte egy kis balin, kezdtem a kedvem elveszteni, hogy domolykót még nem sikerült horogra kerítenem. Viszont volt egy érdekes akcióm, mikor egy nádszálon átdobtam a wobblert és elkezdtem emelgetni a semmiből hirtelen négy, öt hatalmas domolykó kezdett a csalimnak odaverni, nem hittem a szememnek! Sajnos mindig csak mellé csaptak, megtolták de nem kapták el, ilyet már láttam tavaly, hogy egy vízbe esett lódarazsat percekig kísértek és bökdösték, míg az ki nem múlt, akkor aztán a legnagyobb domi elkapta! 


Ezen felbuzdulva ismét a legyes botot kezdtem használni, ha a semmiből így előteremnek a domik akkor talán nagyobb esélyem lehet a finomabb csalival. Egy pici poli bogarat tettem fel és azt kezdtem belengetni az asztal terítőnyi területre, azért elsőre még nem sikerült. Némi bénázás után aztán végre ott sodródott a légy ahol a domik támadták a wobblert, meghúztam picit még a felszínen, és abban a pillanatban odavágott neki egy termetesebb példány! Azt hittem nem akadt, de akkor elkezdte húzni én meg próbáltam megállítani de előtte be kellet szednem a kint lévő zsinórt! Ha ezt a fárasztást egy tapasztalt legyes látta volna, szerintem a hasát fogja a röhögéstől, nekem meg minden mozdulat csak olyan ösztönös volt....azért pár perc múlva ott pihent a kezemben az első termetes legyes domolykóm!




A patak ezen részét erősen szét vertem, a halak nagyon nem mutatkoztak a legyes domi után, ezért tovább álltam. Találtam egy beszűkült részt ahol némi bedőlt ág segítségével termetes trutyi halmozódott fel. A közelébe érve már óvatosan cserkeltem, nehogy elriasszam az oda gondolt  kapitális domikat! Lassan lépésről, lépésre közelítettem és nem is csalódtam, a trutyi másik oldalán a tiszta vízben hatalmas domolykók pihentek a bedőlt ágak alatt! Többen voltak, mindegyik az ágakhoz simult és várta a beérkező kaját. Pergető botom vettem kézbe, itt nem mertem suhintgatni a legyezővel mert még annyi hely sem volt, hogy a kis wobblert normálisan bedobjam, ezért, csak beejtettem a trutyi végéhez közel, az egyik nagy domihoz. Ahogy elkezdtem húzni, az öreg domi ráfordult és egy bólintással bekapta! Mindezt láttam! A kamerám meg felvette! Micsoda halak ezek! Ezen a kis patakon! A fárasztás meglepően rövidre sikerült, talán a tavaszi fáradtság a domolykókat is elérte...Egy érdekesség, hogy mindegyik domi háta sebes volt, talán valami nagy csuka lakik a környéken, mert tavaly láttam egy méter körülit... Mindenesetre örültem nagyon, ennek a matuzsálemnek 45 cm volt farokkal együtt! A második nagy domi ebben a szezonban, soha jobb horgászidény kezdetet nem kívánok, meg névnapi ajándékot :)







Hőmérséklet: 27 C, légnyomás: 1004 hPa csökkenő, napos, felhőtlen idő, erős délnyugati széllökésekkel, közeledő front.

14 megjegyzés:

  1. Gratulálok ! Főleg a legyes domihoz ,saját léggyel megfogni egy ekkora halat biztosan nagy élmény . Néha már megfordult az én fejemben is a legyezés majd talán jövőre lehet hogy megpróbálkozom vele . :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A léggyel fogottaknak örültem a legjobban, mert kell a bizonyosság, hogy működik ez a dolog. A nagy domi azért vitt mindent :)

      Törlés
  2. Hej, de jó kis peca lehetett... Grat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Már várom a következőt, azok a nagy domik még biztos ott vannak ;)

      Törlés
  3. Gratulálok! még sok ilyet! Görbüljön!

    VálaszTörlés
  4. Utólag is boldog névnapot!
    Szépen haladsz a lejtőn lefelé, egyre gyorsulva. :-) Görbüljön!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Lassan de biztosan haladok. A hatékonysága néha a legyező módszernek jobb de a pergetést azért még nem hagyom abba :)

      Törlés
  5. Nagy gratula! Becsületedre váló fogások!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép horgászat volt :) Végre meggörbült a legyes bot is.

      Törlés
  6. Ejj de vágyom már én is egy ilyen halas pecára! :) nagy gratuláció innen is a legyes domihoz! megkérdezném, hol vetted a pflüegert? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is az nagyon, a hétköznapokon van mire visszaemlékezni :) A pfueger orsót a shakespeare odyssey bottal együtt vettem használtan egy tízesért, kaptam még hozzá vagy 50 db domis legyet meg a légytartó dobozt. Szerintem jó vétel volt :)

      Törlés
  7. Gratulálok az igazán tartalmas névnapi pecádhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ritkán kap az ember ilyen ajándékot ;-)

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.