Keresés a blogban

2012. febr. 15.

Lékhorgászat az utolsó napon.


Kimentünk ismét, ez volt az utolsó lehetőség tilalom előtt. Már rutinosan pakoltunk, minden a helyén volt, irány a jég. Voltak kétségek, kishalunk már csak négy volt, jött egy éles front erős légnyomáseséssel, a hőmérséklet megemelkedett már csak mínusz 2 Celsius. Lehet éppen ez kell csukáéknak, nekünk meg a lékhorgászat! Nem minden évben adatik meg az ilyen masszív hideg idő, ezért ki kellet használni. A vasárnapi lékek teljesen befagytak, újra kivágtuk őket és vágtunk még négy léket ha a régiben nem lesz hal megyünk az újakhoz.


Időváltozással a jég is változott, hónak nyoma sem volt, lefújta a szél.


Felcsaliztunk leengedtük a csalihalat és elkezdtünk várakozni. A mostani időjárás szinte meleg volt, a jég akkorákat reccsent, hogy gondolkodtam diszkréten távozom, na de 35 cm nem szakadhat be! Váltogattuk a lékeket, néha megemeltem a csalihalat hátha nagyobb kedvel támad rá egy kroki. De minden mozdulatlan maradt.  


Megelégelve az eredménytelen várakozást átszereltem vertikális pergetős műcsalira, fel le engedtem, minden lékben megpróbáltam, jól mozgott de nem keltette fel az érdeklődést még egy bicskanyélben sem.


Kidőlt fák jelezték a parton, hódék télen sem tétlenek, hiába aki kajálni akar annak meg kell dolgozni érte. De  hol laknak ezek ilyenkor mert a jégen nem láttam semmi jelét hódvárnak se nyomoknak.


A csukák nem jelentkeztek, pedig mindent megpróbáltunk, ezért kora délután megkezdtük visszavonulásunkat. Jó volt kint lenni megérezni milyen kemény a tél, halaink csoda, hogy kibírják ilyen vastag jég alatt, legalább le tudnak ívni, nem háborgatja őket senki, mert ez a jég március végéig biztos megmarad...  


Jó lett volna ismét "halas" kézzel hazamenni de ez most elmaradt, talán jövő télen is lesz ismét lehetőségem lékhorgászatra, addig van időm a kellékek (lékhorgász botok, orsók) beszerzésére is. 

Hangulat végett még két fotó az előző csukáról amit cimborám fogott:


6 megjegyzés:

  1. Hajaj. Terveztünk most szombatra mi is ilyet, de ez a szél, meg a napsütés jó eséllyel feldarabolja a jeget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még biztos rá lehet menni 35 cm az atom, én is gondolkodom egy hétvégi békés halas pecában, érdekes lenne domolykót, vagy jászt fogni jég alól...

      Törlés
  2. jó lehetett szép időben lékhorgászni...én most türelemmel kivárok, kicsit optimalizálom az időbeosztást (vagyishát kényelmesre veszem a szitut mostanság peca szempontjából, meg ugye jön a sok hosszú hétvége, lesz itt még esély, mondjuk nem lékről :S)

    Egyébként szerintem a légnyomás változás, a külső hőmérséklet és a frontbetörés nem nagyon kellene, hogy zavarja a csukakomát...a jég fedőként zárja el a vizet a levegőtől, semmit sem érzékelnek belőle. Ha van hó a jégen, akkor még talán a fényváltás időszaka sem mérvadó...

    mondom én, aki kint ült egy+három órát életében a jégen és nem fogott semmit :)

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy nem számít a változás, de valamivel magyarázni kell az eredménytelenséget. Van pár ötletem az idei évet tekintve: kajakos horgászat hétvégente hajnalban, csatorna parti pergetés, pickerezés gumicsónakból, harcsázás tavasszal, csak időm engedje a sok pecát.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.