Keresés a blogban

2012. febr. 2.

Menyhal helyett Kecskerák.


Az idő megfelelő, csendes metsző hideg, talán most beindul a menyhalnász. Szervezés, pakolás, ruha, peca, botok, csali, mindent előkészítve, munka után indultunk. Nagy reményekkel, viszont kétséges tényekkel, a kocsmában azt mondták már nem megy a menyus.... Mindegy de mi megpróbáltuk, ha csak a szoba kényelmes melegéből olvasgatom a menyhalas cikkeket az még nem saját élmény. Időben kiértünk, a mínuszok már csattogtak, jeges volt több helyen a folyó. Összeállítottuk a felszerelést, csaliztunk, és mehet a gödörbe, mert itt fogtak karácsony után párat.


Pattogó, meleget adó tűz mellett, Tél Anyó szorítása csak távoli fenyegetés. Várakozás, beszélgetés, reménykedés, hátha ma mosolyog ránk a horgász szerencse. Ilyenkor van idő merengeni, minden olyan távoli lesz, természet minden mennyiségben, ha nem is az igazi vad, hanem már egy szelídített változat, gátak, kavicsút, kiépített vízművek..... 


Lassan ránk sötétedett, egyre közelebb húzódtam a tűz melegéhez, keményen támadt a hideg, tarkómon már éreztem lassan kúszik egyre beljebb. Újra csaliztam, gondolván hátha az erőteljes friss giliszta és halszelet meghozza a várt menyhalat. Amint kihúztam a szereléket már láttam valami nem stimmel, finoman megrágták a halszeletet, de miért nem nyelte be? Gyors csalizás, odafagyott a vödörhöz minden, nem volt egyszerű, de felbuzdulva a megrágott csalin, bedobtam.  


Várakozás, tépelődés, mi lehet ami nem viszi el, nem mozdítja de mégis lenyúl a halszeletből egy két darabot? Cimborám viccesen megjegyezte, biztos rákok vannak lent. Megint kihúztam a szereléket, mit lehet tudni hátha... Nehezen jött valami miatt, mintha halat fogtam volna, de pár másodperc és kijött a vízből egy kecskerák! Rákot fogtam, folyami rákot! Kiabáltam mert a cimbi sem hitte először mi a nyavalya van a damilon. Az első felvétel még homályos de a többi tökéletesen sikerült.


Természetesen gyors fotózás után visszaengedtük.



 Ma már ritka kincs természetes vizeinkben, az interneten utána olvasva, régen sokat fogtak belőle, de a túlhalászás és egy Amerikából behurcolt vírus (rákvész) az európai állományt megtizedelte. Viszont jó hír, hogy tiszta vizű folyókban érzi jól magát, ez mindenképp biztató a Duna vízminőségére. Védett faj ezért az asztalunkra már csak tenyésztett állományból válogathatunk. Bár én még soha életemben nem ettem rákot, azt mondják isteni finom. Pupa  horgaszosef.blogspot.com biztosan többet tudna mondani róla.


Miután újra csaliztam visszadobtam, következett ismét a reményteljes várakozás, bár már nem jöttünk hiába mert rákot még egyikünk sem fogott. Erős szél kerekedett, mínusz hét fok, egyre inkább fogyott a türelmünk, és négy óra horgászat után úgy döntöttünk, hogy feladjuk. Ha az idő engedi, még egy utolsó próbálkozást megkísérelünk idén. 

11 megjegyzés:

  1. Menyhal versenyt kéne hirdetni, ha már a balin úgy is megvan. Én is megpróbálom a következő napok valamelyikén. Még rákos sem volt a kezem idén. (Most látom. Szerencsére.)Remélem minden nem fagy be, bár még nem sétáltam a Dráva jegén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menyhal verseny, azt már kisgyerek megnyerte, ő már fogott menyhalat, igaz az már tavaly volt.

      Törlés
    2. hahhh...köszi!
      korábban én is fogtam menyhalazás közben valamilyen rákot. rendes szöszmötölő kapást csinált, bevágás is volt, meg minden.

      Törlés
    3. Érdekes, hogy nekem az ólom fölött akadt be az ollója a damilba.

      Törlés
  2. Gratula! Érdekes, hogy ott nincs jégzajlás. A Tiszán emiatt macerás a peca, a jég visz mindent.
    Nem lehet, hogy ez kecskerák? Az ollói miatt kérdem. Kölök koromban sok rákot fogtunk (ettem is, de nem emlékszem az ízére, csak arra, hogy élve dobálták szegényeket a forró vízbe), s azoknak vastagabb, erőteljesebb volt az ollója. Akváriumban is tartottam. A Tiszában meg csak a jövevény cifrarák él, de mintha az sem ilyen lenne.
    qvik

    VálaszTörlés
  3. Kösz. Legalább kicsit utánajártam én is. http://allati.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=39149 és valóban kecskeráknak tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghajlok a többség előtt, igazad van tényleg kecskerák, gyorsan át is neveztem a címet.

      Törlés
  4. Kölyökkoromban én is ettem párszor, már akkor is pazarlásnak és felesleges állatkínzásnak tartottam a dolgot, szerencsétleneknek kizárólag az ollójában található húst ettük meg, a többit eldobtuk. Gesztenyeíze volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még csak garnélát ettem, mivel a hazai rákok nagyrészt dögevők... lehet hogy nem enném jóízűen. Az meg, hogy élve forró vízbe teszik brrrr... kegyetlen dolognak tűnik.

      Törlés
  5. Közben a rákos képet átküldtem egy onkológusnak. Mert ők foglalkoznak a rákos esetekkel, nem? :)
    Na, viccet félretéve egy hozzáértőbb embernek átküldtem a képet, meg a linket, ős is azt állítja, hogy biztosan nem folymai rák, hanem kecskerák.
    Amúgy az illető a Haltani társaság tagja, és pecás is (a fia meg ráadásul műlegyes), az ismeretlen halas képeket is ő szokta nekem meghatározni.
    qvik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezennel kijelentem megállapítást nyert a Haltani Társaság tagja által, hogy menyhalazás közben felszínre erőltetett lény magyar neve: Kecskerák! Legalább megismertünk egy folyóinkban lakó élőlényt.

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.