Keresés a blogban

2013. okt. 13.

A magyar tenkara fly fishing.


Pár hete még azt sem tudtam, eszik-e, vagy isszák a Tenkara horgász módszert, viszont sokat agyaltam azon, hogyan lehetne a vízinövénnyel benőtt csatornákon halat fogni. Persze adja magát a spiccbotos úszózás, de én nem élő csalival akartam horgászni....
Aztán elkezdtem utánanézni, hogyan lehetne egy általam készített legyet, spiccbottal a töklevelek közé juttatni. A legyezésből adódóan, nehéz zsinór kell, hogy a könnyű legyet el tudjuk dobni. A spiccbotra egy régi legyes zsinór végéből vágtam és ehhez kötöttem az előkét, a végére pedig egy legyet.


A módszer hatékony volt, nagyon hatékony!! A bujkáló domik és a vörösszárnyú keszegek, elemi erővel kapták el a lassan lemerülő nimfát. Igazán nagyot nem sikerült fognom, pedig járőröztek tengeralattjárók is a kis csatornán.... Ezt most betudtam a gyakorlatlanságomnak, néha a légy önálló életre kelt és nem oda esett ahova én akartam, persze rögtön, valami töklevél, hínár, vagy sás marasztaló szárában landolt. Ezután már nem kellett a legyem, mert mire kiszedtem az összes lézengő hal messze járt.  
















Aztán megjött az eredeti, Tenkarausa bot, tradicionális tenkara zsinórral! Húú de könnyű, a kezemben nem is éreztem a súlyát, a kamilla virág meg lazán elbírta, röhögött, hogy rajta pihen. Az igazi szuper ultra light kategória, tű vékony spiccel, és olyan akcióval, hogy először nem is mertem terhelni. A kérdés ott motoszkált bennem, hogyan fogom én ezzel a bottal még a legkisebb domit is kiszedni? A kérdést tett követte és amint tudtam mentem csatorna partra domolykó lesre.   


Aznap nem volt jó idő, sosem akkor járok horgászni, mikor ideális, hanem akkor, mikor van időm, ezért sokszor betlizem, vagy csak pár halat fogok. Most is így történt, a botot még nem ismertem nem tudtam, normálisan eljuttatni a legyet, mert annyira könnyű volt a cucc, hogy nem is igazán éreztem mit csinálok. Aztán, mikor be kellett vágni, akkor meg a bot lágysága miatt nem sikerült időben, és rendre leakadtak a domik, meg azért a kapásaik sem voltak olyan vehemensek. Pár domolykót megreptettem, na hát az érzés, amit egy, egy 15-20 centis domi fárasztása okozott ezzel a bottal, az frenetikus!! Tömény, direkt kontakt, erőből fárasztás, ilyen kis halaknál, milyen lesz majd egy 30-40 centis torpedót fárasztani.... Az idő már kevés, lassan a legyes pecának már nem lesz célhala, a vizek lehűlnek, de a Tenkara módszer engem megfertőzött, ezért még idén biztos megpróbálom megint....



10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó! Sajnos nálunk divat utálni a tenkarát, mert 1: nem legyezés, mert "nincs orsó", 2: Zigi (is) népszerűsítette, akit illik utálni, 3: csak úgy. Ne foglalkozz velük, én sem törődök régóta a hülyékkel, ez egy baromi izgalmas módszer, az ilyen kis patakokra van kitalálva, egyedülálló élmény. Aki kipróbálta, már tudja, aki nem, az dacból nem is fogja. Ja, és az első kép ász!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zigi cikkét én is olvastam, akkor már tudtam kell egy ikyen bot :) és mit ad isten az egyik ismerősnek volt eladó ( Hernyák Aurélnak) Azt, hogy ki mit szeret nem érdekel, nekem bejött ez a módszer és fogom használni sokszor :)) A típusát meg a keménységét megmondom őszintén nem néztem meg :)) nekem most még mindegy is, a lényeg, hogy fogtam vele :))

      Törlés
  2. Ja, még mindig nem írtad, hogy melyik típus ez a bot? Iwana?

    VálaszTörlés
  3. most elhullattam 2 konnycseppet zsigmondert

    szep kepek!

    VálaszTörlés
  4. Régóta nem néztem be a blogodra, hiba volt. De pótoltam minden elmaradást.
    Bár a tenkara izéhez nem tudok hozzászólni, az egyik kedvenc filmemben (Az alkonyat harcosa) van egy ilyesmi horgászos rész. Nem tudom McFly miért mondaj, mindenki utálja? Lehet,. mert IJ is "népszerűsítette"? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én először Mcfly blogján láttam, aztán a Youtube-on és végül a tenkarausa weboldalán :)) A spiccbotos peca után éreztem kell egy ilyen bot :)) Valaki azt írta megjegyzésként a fce-re, hogy "beteg" :)) vagyok.. Persze szigorúan ironikusan :-D

      Törlés
  5. Nem, IJ-nak semmi köze nem volt hozzá, az általa "feltalált" politenkara egy légy volt, nem módszer. Senki nem tudja, miért nevezte el tenkarának, valószínűleg ő sem.
    A tenkara lenézése úgy vettem észre elég elterjedt dolog, nem tudom, pontosan miért. A legtöbben azt mondják, hogy semmi köze a legyezéshez. Valójában engem (és gondolom Ervint is) az érdekel, hogy hihetetlenül jó móka, ezen kívül totál hidegen hagy minden (mások véleménye, összehasonlítgatás, filozófiai eszmefuttatások, s minden egyéb szarreszelés): Tenkarázni jó. Pont.
    Qvik, nézd meg a 13 assassins című filmet, abban is tenkaráznak, plusz marha jó is. :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Ervin! Tudtam én, hogy jó kezekbe kerül a bot!!! :) Mással nem kell foglalkozni, a módszer olyan élvezetes, amilyen egyszerű és közvetlen! Gratulálok a fogásokhoz, fotókhoz, várom a folytatást, tenkarázz helyettem is, ha már én nem jutok el kis patakokra... A bot Iwana 11 lábas, 6:4-es, ha jól emlékszem. Üdv: Aurél

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az infót a botról :) Sajnos már nem sok idő maradt az őszből, jó lenne még párszor használni, gyakorolni, és domikat fogni :))

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.