Keresés a blogban

2013. okt. 18.

Legyezés, legyezés, legyezés.



Mostanában a legyezés köti le a horgászatra szánt időmet, csatorna, patak, folyó, mindegy, csak legyen hely lengetni a legyet.

Kisebb nagyobb sikerek tarkítják azt a rögös utat amit a legyezés kitanulása jelent nekem. Azt már megtanultam, hogy soha nincs ideális víz, és időjárás, hol a nád akadályoz, hol a hínár, vagy az erős szembe szél. A halak mérete nem nagy, viszont a mennyisége az nagyon sok, míg nem legyeztem, nem volt olyan pecám ahol minden dobás hal fárasztással végződött, most hogy túl vagyok néhány ilyen horgászaton, már mindig viszem a legyes botot is...


A gázlóruha fantasztikus találmány, amíg csak neoprén csizmában jártam a vizet, nem tudtam mi az a komfortérzet, kívül belül vizes voltam, nem így a gázlóruhában! Órákat lehet benne a vízben horgászni úgy, hogy nem érzi az ember a hideget, persze ehhez kell egy polár alá öltözet. 


A tenkara botomat otthon felejtettem, pedig most ki tudtam volna próbálni a "tudását". Azért legyes bottal is jókat szórakoztam, sodrásnak felfelé dobva a legyet meg, meg húzva, jöttek a domik. A méretük ismét nem érte el az áhított határokat, a nagyok nem mutatkoztak.





Balinkák is megkívánták a friss levegőt, jó látni, hogy sok kölyök balin éldegél a vizekben, remélem többségük megéri majd a felnőtt kort. Már ezek a kis balinok is csattanósan rabolják el a legyet, és úgy fickándoznak, hogy nem mindig sikerült épkézláb fotót lőnöm róluk.


A kora őszi vízpart színei meseszerűek :)




Jártam az Öreg Dunán is, csak nem szerencsével... az idő megtréfált és lecsapott a keleti szél. Fonnyadt hal legyemet csak a sodrással tudtam irányba és tőlem elterelni, de azon kívül, hogy vizes lett, semmi érdemleges nem történt vele. A legyezést továbbra is gyakorolni fogom, már csak néha jó horgászidőt kellene kifognom és éhes halakat :)) 


Teljes harci felszerelésben, jöhet a monszun és a tornádó :)

Megnéztem egy pár évvel ezelőtt felfedezett hódgátat, a környék változásai mellbe vágtak. Teljesen letarolt part fogadott, elhagyott hódvárral, és a gát omladozó maradványaival. Remélem nem ez a hódcsalád és gát volt a Vad Szigetköz című természetfilmben...mert akkor nagyon szomorú a filmen kívüli vég... Legalább a környékét hagyták volna érintetlenül, akkor a hódok se mennek el, vagy lehet nem elmentek.... Ilyen az ember....


4 megjegyzés:

  1. A képek, mint általában, jók. A legyezés ugyan nem fogott meg (tegyük hozzá, ilyet még élőben nem is láttam), de a peca hangulata remélem átjött. A nindzsa cucc meg jó, gondolom ez kell a japán stílusú pecához, hogy becserkészhesd a halakat. :D
    A hódokot meg ne féltsd! Amíg viszonylag tiszta a víz, nincsenek szisztematikusan üldözve, addig el vannak. Errefelé (Dél-Alföld) már kezdenek rájuk dúvadként gondolni, egyes helyeken igencsak dézsmálják a termést. Mindent megHódítanak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legyezés, mint horgász módszer talán a legaktívabb, mert derékig vízben állva, gyalogolva, dobni, engedni, behúzni a zsinórt, aztán a halat közvetlenül vízben állva fárasztani. Nekem ez a fajta horgászat nagyon bejött, mindeközben a nindzsa öltözet is jól teljesít, mert a világító arcomat :)) nem veszik észre a halak. A tenkarás pecánál nagyon kell a rejtőzködés, az olyan mint amikor a gémek vadásznak a víz partján. Szeretem a hódokat, vadságot hoznak a kiegyenesített csatornákra, begyúrják a partokat, bedöntik a fákat, élőhelyet hoznak létre, az amúgy markolóval tisztára ásott vizekben, és ezt a gazdák nem szeretik... Talán meg kéne érteni élőlények nélkül, mi sem èlhetünk ezen a bolygón, el kellene viselnünk az állatok okozta konfliktusokat, bár ha gazda lennék, lehet másképp látnám ;-)

      Törlés
  2. Szia. Milyen szerkot hasznalsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Shakespeare ody 9" 5# bot, pfluegert medalist orsó, wf5 zsinór, vékonyodó előke, 12-16-os tipet. Ezzel domizom, a dunai cuccom az 6-os erősségű greys grx 9" hozzá balzer tactics fly 5-6 orsó és wf6 zsinór, vékonyodó előke és 25-ös tipet.

      Törlés

Ha van mondanivalód, írd meg.