Keresés a blogban

2014. febr. 21.

A Hanság csatornái.



Itt van a szomszédban, én meg hanyagoltam, mert a Szigetköz elvarázsolt. Most meglátogattam a hanyi csatornákat.
A mocsárszag mint ismerős barát körüllengte a vidéket, az elmúlás itt mindenhol jelen van, korhadt fák, elfeküdt, száraz nádas engedi magába az enyészet katonáit. Ballagtam hangtalanul, kilométereket magam mögött hagyva, szemerkélő esőben, végtelen csatornák útvesztőjében.   



A hely megérintett, hanyi " ludvírcek" jelentek meg előttem, a metán kénes bűze terjengett, lángocskáik nyomán. Mintha  nem itt, és most lenne, hanem hatszáz évvel ezelőtt, végtelen mocsár, víz, gyékény, sás, és korhadó fák..  


A csatornák partjai azonban már az urbanizációt képviselik, szinte országút ez a vadaknak, és a fahordóknak. 


Hódok nyomai mindenütt, gátak, összehordott ágak, kidőlt fák jelzik, a rágcsálók itt élnek, dolgoznak, alakítanak, építenek. Csak az ember ne gondolja majd, hogy ez nem tesz jót az erdőknek, vizeknek, mert akkor jajj! lesz a hódoknak.







Az odvas fák, kiáltottak! Megannyi pusztuló kopja , rávésett, belé-vágott múlt, ha beszélni tudnának... 


Az erdőben mintha elsuhant volna valami, egy levél, talán egy mókus, vagy a róka bozontos farka libbent tova. 


A törvény, pusztulás! Minden élő, holt lesz egyszer, az enyészet másnak az élet, a körforgás nem áll meg.




Mint egy sikoly olyan! Sokáig nem áll őrt, az utolsó sóhajok hagyják el, az élet párája kiszállt már belőle. 


Magára hagyva! Pedig a meleget adhatta volna, jobb sorsra érdemes, most a gombák lakomáznak, a férgek vigadnak.




A víz már kihányta! Lassú halál, gyötrelem, fuldoklás, erőszakos vég egy puhatestűnek, csillámló páncélja messziről hirdeti a vég kezdetét.  


9 megjegyzés:

  1. Bot is volt nálad? Vagy csak úgy sétálgatsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt nálam bot, de a tokban maradt, valahogy nem akaródzott most horgászni.

      Törlés
  2. Nos, ezek az álló és kidőlt "sikolyfák" adják egy rendes erdő sava-borsát. Ezek nélkül a gombák, "férgek" nélkül nincs körforgás, nincs természet, élet. Újrahasznosítók ők, s az európai errdőkből többnyire száműzték őket, és sokan siránkoznak, hova lett a flóra, fauna, hol a "biológiai sokféleség"? Aztán meg összeszedik az erdőben a holt fát, mert hogy néz az ki, rend a lelke mindennek. Persze tudom, akik csórók, nekik ez is érték (személyesen tudom, mert én is gyakran fűtök ilyen száradékkal, nem sokat ér, de olcsó, néha ingyenes, csak a saját munkám van benne, tehát magam ellen is beszélek), de mégis, minél több ilyen holt faanyag kellene legalább a védett erdőkbe.
    Kétszer jártam a Hanságban, nem horgászként, szakmai úton (a mocskos, mérges viperák miatt - mi szemét zöldek védjük őket), a képeiden látott világ ismerős, egyébként kicsit hasonlít a Kis-Balaton környékére is. Ez 12 éve volt, a helyi kollégák szerint akkoriban kezdtek a hódok és az erdészek, horgászok közt az első harcok kialakulni. Azóta a hódok vezetnek. :)
    Azért engem is érdekelt volna, hogy a képeken látott csatornákból mit "szedsz" ki.

    VálaszTörlés
  3. Miért van az, hogy a 22-i bejegyzésedet nem tudom megnyitni? Már 3 böngészőt is kipróbáltam, de az az egyre kattintva csak egy teljesen üres oldal jön be.

    VálaszTörlés
  4. qvik!
    Az élő erdőt szeretem járni, a Hanságban még van mit nézni, mindenütt a természet alkot, az élő terjeszkedik, a holt meg életet ad, és ez így van rendjén. Hódék munkája is erről szól, életet visznek a vizeinkbe, táplálékot,rejteket adnak a vízi lényeknek. A hanyi csatornákban nem sok hal van, járom ezeket a vizeket pecabottal is. A Duna elterelése óta a talajvíz métereket ment lefelé, ezért ezek a csatornák sokszor kiszáradnak, vagy pangó vizek vannak bennük, így nem nagyon marad meg a hal bennük. Gyerekkoromban más volt a helyzet, szivárványos öklék, réti csíkok, arany kárászok, compók, népesítették be ezeket a vizeket. Most meg, már tavaly óta akarok mutatni a fiamnak szivárványos öklét, de még nem sikerült..... ez van. A Rábca, meg a mellékágai azért több halat tartogatnak, de azt meg a csatorna jellege miatt nem szeretem annyira.
    Nekem sikerült megnyitni mindenfajta böngészővel, lehet az ön gépében van a hiba ;-)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Hali! Azóta eltelt pár nap, de ha következő bejegyzésedre kattintok, csak egy hófehér üres oldal jelenik meg. A vicc az, hogy ugyanilyen üres oldal jön be itt, az asztali gépen és 2 notebookon is. 3 böngészőt próbáltam végig (Chrome, Firefox, Explorer) és két, egy mástól független netszolgáltatót. A blogodban mindent el tudok olvasni, csak a febr. 22-i cikkedet nem. Akárhová kattintok - címére, tovább gomb, megjegyzések, csak egy üres, hófehér oldal jön be. Megorrolt rám a Hany Istók vagy a szigetközi ludvérc? :)
    Öklét gyerek koromban még tenyésztettem akváriumban. Azóta alaposan megritkult a faj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet valami ármány nem engedi, hogy megnyisd :-D Annyit tudtam tenni, hogy még egyszer rányomtam a közlés gombra, hátha valami megváltozik... Ennél tovább sajnos nem terjed a számítástechnikai ismeretem :)) Ha másképp nem megy, küldj egy e- mail címest és elpostázom a bejegyzést :)
      Most a tenyészpárt nehéz lenne összeszedni.

      Törlés
  7. Köszönöm! A cikked a főoldalon tudtam elolvasni, érdemes volt, amúgy az továbbra is érinthetetlen számomra (pl. a kommentek,stb.). Ez van. A következő remélem már átjön.

    VálaszTörlés

Ha van mondanivalód, írd meg.